Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J70a34n 46K76a57r56a27s35e52k

28. 3. 2023 12:34

takze jest jednou:

'USA nemaji pratele, USA maji zajmy' .. H. Kissinger

'V politice nijde nikdy o mir a svobodu, ale vzdy o zajmy statu' ... Egon Bahr

'smlouvy plati jen pro silne' ... rekl poradce egyptskeho prince pred ocekavanym utokem Osmanske rise , s kterym mel Egypt mirovou smouvu.

Zejmena ten posledni bod je smutna skutenost a ve spojeni s temi body nahore to znamena jen jedno:

Evropa musi byt silna.

Nema cenu, aby bylo Cesko silne, nebot nebude nikdy tak silne, aby pro nej smlouvy skutecne platily. To neni zadne porazenectvi, to je policka realita.

USA nas a ostatni bude i nadale zachranovat, pokud to bude v jejich zajmu. Problem pro USA nastane, kdyz bude ale Evropa silna, to totiz neni skoro nikdy v jejich zajmu. Ty reci o tom, ze by si mela Evropa udelat doma poradek jsou jen kecy. USA udelaji vse proto, aby byla Evropa nejednotna a slaba. To totiz odpovida jejich zajmum.

Predstavme si, ciste teoreticky, ze by Nemecko, Rakousko, Cesko, Polsko, Madarsko, Slovensko, Balticke staty a Ukrajina vytvorily jakesi nove Rakousko Uhersko. Nazveme to napr Stredoevropska Unie. Ta by byla jen kooperujici clen NATO s vlastni armadou. 200 milionu obyvatel, hospodarsky nejsilnejsi stat na zemekouli, ktery by mohl jednat s kymkoliv na stejne urovni.

Vsadim se, ze by Putin druhy den tu invazi ukoncil. Ale dovede si nekdo predstavit, ze by USA neco takoveho vubec dovolily?

0 0
možnosti

Vsimam si pane Tomáši Zdechovský, ze jste "rypnul" do historie, ktera neni v nasi zemi spravne vysvetlena. Dokonce se zde v diskuzi mluvi o Lybii, Vietnamu a i Koreji. Proste uzasne. A mluvi vsichni o dvou historickych udalostech, kde Spojene staty pomohly Evrope. Ano pomohly, zde neni rozpor na zadne strane.

Otazkou je vsak proc pomohly. Co by za motiv pomoci.

Zde se budeme jiz rozdelovat jsme-li levicaci, ci myslime demokraticky a konzervativne. Ale hlavne, kolik zname tu historii vsech tech zemi, kde ten vliv USA se dotkl.

Dulezite je si pripomenout situaci te Ameriky pri pomoci v WW I. Byla to pomoc Velke Britanii na zapadni strane celeho konfliktu. Co politicky nasledovalo, byla Wilsonova vidina usporadani Evropy a demokratickeho sveta se stopou Ameriky. Vsak ve Spojenych statech jeho vidina neprosla. USA se stala neutralni zeme a zamerila se na obchodni strategii. Banky USA pujcovaly penize a tim umoznily Hitlerovy zbrojit. I rozpinavost Japonska, neutralita jim nedovolala zbrojit. Delano Roosevelt mel byt posven pred soud co by sedici prezident, narceny z poruseni neutrality vedoucim FBI. To az do roku 1941, presne 7 prosince. Za nekolik hodin byly Spojene staty ve valce na dvou stranach.

Teheranska konference byla tou hlavni, s domluvou o pomoci SSSR, o platbach po vitezstvi a celkove usporadani. Vidina Delanova byla jeste vetsi nez Wilsonova. Na pomoc vynalozily USA uzasne penize. Ty musel nekdo zaplatit. Nikdo vam v USA nepujci penize bez urceneho zisku. Ani federalni vedeni. UNRRA bylo pro Ameriku zbaveni se prebytku z valky. Marshaluv plan byl vlastne postaveni Evropy na nohy a vse co staty dostaly, platily v moznosti investic z USA a Nemecko a Rakousko v reparacich.

0 0
možnosti

pokracovani..

Rozdeleni Evropy a ta "zelezna opona" byla tou metlou CSR. I ten rozbor KSC na dva tabory, zustava s nevyresenym zaverem. "Slanskeho klika" byla ta cast komunistu, kteri meli vidinu jinou, nez jim prichystal Stalin s jeho pomocnikem Zorinem. Naivita Cechu v pomoci ze zapadu, nas ubijela vice a vice. Jeste dnes osobne citim nevrazivost z meho mysleni, ktere podavam na techto strankach. "68" rok je ukazkou te nejvetsi nasi naivity. Johnson neudelal nic kdyz vedel o ceskem pozvani predstavitelu CSSR. Indra, Bilak a dalsi jsou strujci pomoci Sovetskeho svazu. Okupace nastala az po usporadani zakonu v nasi vlasti.

Snad nejvetsi tragedie v nasi minulosti je, obejiti potrestani vsech vedoucich KSC a udelani poradku s prislusniky teto organizace po roce 89..

Nedokazali jsme vyresit ty spory za prvni republiky. Nemecka otazka. Ciganska otazka. Otazka Slovaku, Rusinu a i Madaru. Uzemi nalezici Polsku. To jsou ty chyby ktere privedly Mnichov. Ty umluvy s Francii, Velkou Britanii, Jugoslavii, Rumunskem nestacily nas uchranit.

Protoze stale cekame na pomoc z venci. Nedokazali jsme uzavrit ani tech 40 let komunisticke ery. Jsme slaby narod?? Tot hamletovska otazka a kazdy se musi zamyslet, jak ji odpovedet.

Na vrcholu vseho je dobre si nalet cisteho vina. Treba "frankovku" z Mutenic a rici si to spravne ohodnoceni tech poslednich triceti let te CR. Ja to nebudu rikat. Jedu v kvetnu na posledni navstevu te me materske zeme a nechci byt ukamenovan za svuj pohled na tech triceti let od vzniku te zeme v ceske kotline. Dekuji za precteni.

0 0
možnosti

Souhlas. Ale to je především ostuda těch evropských členů NATO, že za ta léta v této organizaci pouze kafrali o ničem, ale pro svou vlastní obranu neudělali lautr nic.

0 0
možnosti

A69d21a15m 78M55a31l78ý

27. 3. 2023 16:59

Putinovčíci se tu koukám činí

2 0
možnosti

Opravdu? Já tu spíše vidím českobudějovickou exhibici. Do jeho vlastních "diskuzí" už mu chodí pouze pár jeho spřátelených zoufalců a tak musí exhibovat jinde. ;-D

1 0
možnosti

Podíl Spojených států amerických na porážce nacismu nespočíval jen v přímé a vydatné vojenské a hospodářské podpoře států protihitlerovské koalice, ale též v poválečné pomoci zničené Evropě. Jmenovala se United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA), česky Správa Spojených národů pro pomoc a obnovu. Jak uvádí brněnský historik Libor Vykoupil v publikaci Slovník českých dějin, například Československo z ní získalo od května 1945 do konce roku 1947 zboží za 270 milionů dolarů, přepočteno na dnešní ceny se jednalo řádově o desítky miliardy korun.

Naše země tak dostala 793 451 tun potravin, polovinu z toho tvořily obilí a mouka, dále pak maso, masové a rybí konzervy, mléko, káva a kakao. Do naší země také dorazily potraviny, které byly za války prakticky nedostupné. K nim patřily rýže, špagety, burská pomazánka, různé druhy čajů, pro děti pak čokoláda, burské oříšky, cukrovinky, ovocné šťávy, ovocné konzervy, jablečné protlaky a džemy.

V tucích a olejích pokrývaly dodávky UNRRA 33% naší celostátní spotřeby, v mase a obilí pak 15%. Důležité byly i dodávky strojů, dopravních prostředků a spotřebního zboží. Například parní lokomotivy řady 475.1 přezdívané Šlechtična dostaly šnekové přikladače uhlí, které výrazně ulehčily práci topičům, dodané v rámci této pomoci

Výrazně nám pomohla i americká léčiva, hlavně antibiotikum - penicilin, který se u nás tehdy nevyráběl a jenž pomohl zachránit životy tisíce nemocných lidí. Kamarád z Písku mně vyprávěl, jak jeho máma dostala rok po válce těžký zápal plic a nebýt amerického penicilinu, tak zemřela.

Američané evropským zemím vydatně pomohli a do fondů UNRRA dali tehdy velkou sumu 2,7 miliardy dolarů. Tím vydatně přispěli k obnově válkou zničené Evropy.

3 1
možnosti

Pro srovnání to ještě porovnejme s chováním Rusů v poválečném Československu. To například přiblížil ministr financí v čs. exilové londýnské vládě Ladislav Feierabend v knize Politické vzpomínky, díl III., kterou vydalo brněnské nakladatelství Atlantis, takto. „Rusové si nic nepřivezli sebou a žijí ze země. Vybíjejí dobytek, hlavně dojnice, a hromadně porážení prasata. Kdyby to tak šlo delší dobu, nebude ani maso, ani mléko, ani hnůj.“

Ministr zahraničních věcí Jan Masaryk také ještě v květnu 1945 protestoval u sovětského velvyslance Valerije Zorina proti tomu, že vojáci Rudé armády demontují a odvážejí strojní zařízení československých továren, které v žádném případě nespadají do kategorie válečné kořisti. A na ústřední čs. orgány v Praze došly stovky stížností místních národních výborů na bezohledné chování ruských vojsk, rabování a svévolně zabírání soukromých majetků.

1 1
možnosti

Pan poslanec je už dost přepracován. Ty jeho výmysly už jsou jenom k smíchu. Měl by se trochu zamyslet a vyjít mezi lidi,už mu ta jeho funkce ubližuje i na těle.

5 4
možnosti

J17a69n 80R75á57ž

27. 3. 2023 16:30

Pan europoslanec je typem renesančního politika, který se cítí přímo povolán rozdávat nám komentováním všeho co se kolem nás děje, svá moudra. Nelze mu to zazlívat.:-)

1 3
možnosti

Většina Čechů má raději Američany než Rusy. Dokazují to průzkumy veřejného mínění. Stoupenci mafiánského putinovského Ruska se s tím holt budou muset smířit :-)

1 1
možnosti

J97a94n 27M51a49r36e97k

27. 3. 2023 20:28

Když tady čtu blogy a diskusní příspěvky pod nimi, tak bych ani neřekl takové jedovaté sliny, které plivou na USA nikde na světě neexistují. A to jsem za těch 55 let života v Kanadě viděl a procestoval dost.

0 0
možnosti

USA naší zemí zachránily v roce 1945. Rusové nás okupovali v roce 1968. Američané nás na rozdíl od Rusů nikdy neokupovali. Američané pomohli zachránit Evropu před Hitlerem, bez jejich pomoci by SSSR nad Německem nezvítězil. USA největším podílem na poválečné pomoci UNRRA zamezily hladu v Evropě, pomohly Marshallovým plánem, dále zachránily jižní Koreu před socialismem.

Nás ruská okupace poslala mezi v podstatě rozvojové země.

2 4
možnosti

USA nás v roce 1944 - 1945 prodaly Sovětskému svazu. V roce 1938 jsme jim byli v lepším případě úplně jedno, spíše však tehdy byli na straně Německa. V roce 1968 o okupaci dobře věděli předem a nengažovali se. Taková jsou fakta.

3 2
možnosti

V zásadě máte pravdu, ale není všechno černobílé. Teď například USA zachraňují, k tíži Evropy, také svoje investice do frakování. No a ty země, které uvádíte jako příklad hodný následování ve výdajích na zbrojení, tak když odmyslím UK, tak to je jeden ekonomický tygr vedle druhého. Vzpomenete na Reaganovo my vás uzbrojíme? Číňan se směje, budeme mnohem levnější a nemusí pro to ani hnout prstem.

0 0
možnosti
Foto

J42o82s56e65f 90B19á37r67t93a

27. 3. 2023 11:48

Až se Američani začnou starat sami o sebe, ubyde válek ve světě.

6 6
možnosti

Ostatně i na této šlamastice s energiemi se podílely.

;-(

4 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS