Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím, že je potřeba si uvědomit, že současné základní školy nejsou těmi školami, do kterých jsme chodili my. Aneb za nás nemělo několik dětí ve třídě IVP, možnost jazyk zapisovat foneticky (ano, dítě má jedničku za to, že napíše "Máj nejm íz Matěj"), v horších případech si dítě zaslouží jedničku za to, že rozezná, že se právě mluví anglicky (vítejte ve světě minimálních výstupů). A považuji za zvěrstvo po dětech chtít další jazyk byť s těmi minimálními výstupy - je to mrhání času jak těch dětí, které by se měly učit něco, co mají šanci v životě použít, tak jejich učitelů, kteří musí kromě vzdělávání vzdělatelných v jedné hodině ještě oprašovat ty integrované.

0 0
možnosti

V49a58š67e48k 96L56e87v

3. 5. 2022 11:39

Pro jednoho je zbytečná i ta angličtina, pro druhého jsou i dva cizí jazyky málo. Problémem českého školství jsou papaláši jako pan Zdechovský, kteří se snaží diktovat lidem jak, co a kdy se mají učit. Až jako národ pochopíme, že vzdělání je značně individuální záležitost a nemusíme všichni umět to samé, tak se začne blýskat na lepší časy.

3 0
možnosti

Všeho s rozumem. Jsou lidé, kteří se cizí jazyky učí bez problému, a jsou lidé, kteří mají problém i s vlastním.

Výuka cizích jazyků v našich školách je hrozná. Děti nebaví a po letech učení kolikrát ani neumí pozdravit. Viděla jsem učebnici dítěte, které se ve škole učilo AJ druhým rokem a nedivím se. Dítě doma vyplňovalo jedno cvičení za druhým - představa školy hrou byla v tom, že mělo popsat své monstrum - aby se naučilo části těla. Tak tam popisovalo kudrnaté vlasy, oranžové ruce apod. Nešlo o mluvení, jen psát a psát. Tím se cizí jazky učí těžko. Stále se mluví o tom, že je třeba učit jinak a u cizích jazyků zvlášť a pořád se to učí stejně jako nás učili ruštinu. Prvním rokem by si děti měly spíše zvykat na zvuk, poslouchat písničky, koukat na filmy a pomalu začínat mluvit. Žádné učebnice, ale názorné ukázky. Vzít předmět a pojmenovat ho - nechat dětmi zopakovat. Postupně pomalu přecházet k mluvě. Když budou mluvit, teprve potom číst a psát. Stejně jako v životě. My začínáme čtením a psaním. Na mluvení a pochopení mluveného slova nezbývá čas.

Je líbivé a čtivé napsat, že je to krok zpět, ale nikdo neřeší, že se cizí jazyky učí opravdu špatně. Děti obvykle ten předmět nemají rády a mají s ním problémy. A také z pohledu učitele - ve skupině 30 dětí se toho opravdu nedá moc naučit. Učitelů je nedostatek, když je na škole rodilý mluvčí, je to zázrak.

Pokud má dítě problém s vlastním jazykem nemělo by začínat s cizím. Některé děti v době, kdy podle školních osnov začínají c cizím jazykem, ještě neumí pořádně číst a chápat text. A dál pokud dítě, které se učí cizí jazyk s tím má problém, nemělo by začínat s druhým cizím jazykem.

3 0
možnosti

Pomáhá oddalovat nástup degenerativních onemocnění mozku.

---

A to když se budu učit něco jiného než jazyk tak to jako neplatí?

;-D;-D;-D

Pane Zdechovský proberte se.

5 0
možnosti

Přes třicet let se už učí angličtina, takže minimálně všichni skoro čtyřicátníci a mladší by měli anglicky umět. Je tomu opravdu tak?;-D Takže další jazyk ano, ovšem jen jako volitelný. Nemá cenu někoho nutit do studia jazyka, o který nemá žádný zájem.

7 0
možnosti

Odborník na všechno - brouk Pytlík Zdechovský dále obohacuje své portfolio - výuka jazyků. V europarlamentu by měl řešit důležitější věci - energokrize, omezit povolenky, zmrazit Green Deal.....

4 0
možnosti

J58a67n 95V92ě27r45n83ý

3. 5. 2022 8:24

Nedávnu tu byl taky nějaký blog, možná bych ho i dohledal, kdyby se mi chtělo. O zrůdných vymývačích mozku, kteří spáchali největší možný zločin, děti donutili naučit se Ruský jazyk.

Já byl zase donucen naučit se Německy, ten jazyk mě nezajímal, umět jsem ho nechtěl a stejně jsem zapomněl co se dalo jakmile už jsem se ho učit nemusel. Raděj bych si třeba i na základní škole zapsal nějaký užitečný humanitní nebo technický předmět.

0 0
možnosti

Měl zůstat povinné volitelný předmět, jako dřív. Volilo se třeba mezi němčinou a technickou výchovou. Za 2hod a 2 roky ve skupině i 20 žáků se naučí max prd a dva. A praxe je taková - chytřejší jdou do němčiny a méně ostré tužky v penálu do ruštiny. 2 jazyky se povinně učí pouze na gymnáziu.

7 0
možnosti
Foto

V současnosti je nezbytná angličtina. Další jazyk je nepovinně, ale zato přidat hodiny matematiky. V ní všichni plavou.

2 0
možnosti

Mate pravdu. Druhym jazykem by mela byt ukrajinstina.

0 1
možnosti

S argumenty podobné váhy by se dal obhájit lecjaký nesmysl. "Kdyby náhodou, tak bude mít později na čem stavět..." Sorry jako, ale ne. Povinný by měl být opravdu jen naprostý základ, zbytek volitelně.

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS