Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

To heslo "udělejme tečku" bylo samo o sobě přece správné. Kdybychom měli proočkovaných 90 procent populace, tak by pandemie sice zůstala nepříjemná, ale byla by to tečka za tou největší hrůzou v nemocnicích (pokud by nepřišla nějaká zlá mutace), novými dlouhými covidy a dalším zavíráním a ekonomickým propadem.

Tečka to není jen proto, že 30 procent populace nechápe rozdíl mezi 220 mrtvými po vakcíně a 30000 mrtvými na covid. A rozdíl mezi řádově 8000-9000 hlášenými podezřeními na následky očkování (z nichž ještě velká část jsou průjmy a další míň obvyklé příznaky) a minimálně 250000 dlouhodobě nemocnými s dlouhým covidem.

A ano, vláda na tom nese veliký díl viny. Ale hodně za to můžou i ti "svobodní", kteří si pletou demokracii s anarchií a kvůli svým právům popírají práva ostatních:

1) ti kdo šíří dezinformace o covidu a o očkování (jejich argumenty se nezměnily od začátku prvního očkování proti neštovicím před dvěma sty lety).

2) lidé, kteří covid bezohledně prskají bez náhubku v autobusu, na hromadných akcích, na schůzích, neodpovídají hygieně, hlásí dva kontakty z deseti,... Že prý se covid nešíří v hospodách - prostě tu hospodu nepřiznají.

3) ti, kdo se nenechali očkovat (aspoň teď na podzim, kdy už jsou vakcíny vyzkoušené snad víc než jakákoli jiná vakcína na světě), protože nevidí nebo nechápou důsledky a na nikom (ani na dětech) jim nezáleží.

4) že očkovaní v blízkém kontaktu s nakaženým nemusí do karantény (také chyba vlády)

5) minimálně od září se měly tvrdě vyžadovat respirátory a hlavně tvrdě trestat. Takhle se ti bezohlední jenom smějí, pokutu nezaplatí a šíří to beztrestně dál. Na demonstracích se sejdou desítky tisíc lidí - naprskají to na sebe zblízka, šíří to exponenciálně a projde jim to. K čemu pak ta opatření jsou, když na ně pětina lidí kašle a šíří covid?

Vím, že se ta vlna nedala úplně zastavit (viz Portugalsko), ale mohla se výrazně zbrzdit, což by bývalo pro udržení společnosti jakž takž v chodu stačilo. Jenže já jsem prý jen pouhá ovce!

10 7
možnosti
MR

Vláda přišla o důležitý nástroj, a to řízení na mikroúrovni, kde máme světový unikát tzv. Českou cestu, napadat jednotlivé nařízení či řešení vlády ministerstev, soudní cestou, kde pak jsou vydávána rozhodnutí bez vzdělání z oboru medicíny, epidemiologie, řízení ekosystémů státu atd., dále bez politické a osobní odpovědnosti, kde pak jde o 1. soudce anebo senát. Je zde zvolena cesta, která za 31. let už přinesla 11. tisíc zákonů, a jejím pohledem by po pandemii už jich bylo 15 tisíc ... Tedy podchytit a popsat každý zásah do jednotlivých úrovní ekosystémů společnosti, nejen toho občanského. Zde se jde proti principu dělby moci a Ústavy. Jestli si vzpomenete tak před několika měsíci, musela vláda komunikovat s kraji, aby se o ně mohla opřít as vydat rozhodnutí. Zde v rukou má už jen management na úrovni celku, a to Nouzový stav, který už je napadnutelná jen na úrovni Senátu u Ústavního soudu ... Tedy váš pohled by byl následně rozcupován soudní cestou ..

1 0
možnosti
RP

Když se teď zjistilo, že druhá dávka očkování ochrání kolem 5-6 měsíců tak se i v Portugalsku může stát až tam časově dojdou do tohoto stádia bude nakažených přibývat. Minulý týden měli přes 3000 nakažených denně a to je u nich možné brát jako narůst.

5 0
možnosti
Foto

Ochrana vakcínou není vypínač typu ano/ne. Sice postupně slábne, ale není to v celé populaci ze dne na den na nulu. I po půlroce je ochrana kolem 50%.

7 0
možnosti
MR

Problém je jinde, a to postkomunistickém dědictví, to že za 31 let se zde nevytvořila protiváha lidové sociální společnosti, kde mottem nové republiky byla malá role státu, moc se měla přesunout na kraje, obce, občany. Tím pádem zde vznikla vzájemné vazba opřená o nabídky a poptávku, tak že zde je zacílena jedna velká jednoduchá populace ze strany novinářských domů, bulvárních televizí, ale je zde i fenomén internetu a sociálních sítí. Je to vlastně 1. pandemie ve věku bulvárních televizí, internetu, sociálních sítím poslední byla v roce 1992, milión nemocných a podobně v roce 1995. Pak tu je unikátní česká cesta vytvořit 3. komoru, která ale nemá ukotvení v ústavě a dělbě politické moci, tím je soudní cesta napadat jednotlivé nařízení ministerstev, vlády, krajů, tak že už zde je 22. judikátů, a vláda, kraje, obce nemohou vlastně použít krizový management na úrovni jednotlivých ekosystémů, ale bylo nutní na tlak obcí a bylo to i posledně, krajů zvolit Nouzový stav, který už může napadnout Senát u Ústavního soudu. Když si vzpomenu na Aktuality z dob socialismu a Přestavbu, tak zde bylo rovněž kritizována naše český vlastnost, obcházet systém a vyčuranost a další nectnosti, byť jinak řečena. Pak tu chybí celá společenská třída, elita z řad duchovních, intelektuálům podnikatelů, vojáků, tak jak za věku mocnářství či 1. republiky. Zde pak je ještě vlastně jedna možnost, a to role prezidenta a 1 dámy, tak aby vytvářela mosty mezi rozdělenou společností, to jak vláda, nejen ta státní, řídí složité ekosystémy společnosti, tak aby byl zjištěn chod základních služeb a bezpečnost státu a chod ekonomiky, tedy není to jen o občanské části, to, jak musí reagovat na dynamiku přírody, zde pandemie. Osobně si připadám jak ve zlém snu, kam se to naše společnost dostala, je zde anarchie, mediokracie soudcokracie, systém je nesmírně zatěžován jednoduchou části společnosti, jež pořád potřebuje autoritu, řád i bič nad sebou ...

2 0
možnosti
RK

R98a19d34e23k 13K33o21h88u34t

29. 11. 2021 19:25

Se podívejte jak to dopadlo když měly kraje převzít odpovědnost před zhruba 3/4 rokem. A i nyní, kdy šéf hejtmanů propaguje regionální opatření, tak kraje to většinou nevidí jako reálné. Ať již z hlediska vymáhání dodržování opatření, tak mají obavy z přelévání lidí na různé akce z regionu do regionu atp.

0 0
možnosti
LJ

Problem Ceaska je, ze nam vladne vsehoschopny egomaniak na Hrade a neschopny populista v podhradi. A taky ze Cesi jsou narod remcalu.

1 4
možnosti
MC

A 10 mio sebestředných poddaných Švejků...

2 0
možnosti
PJ

To vypadá, jako by byli Slovani náchylnější. :)

0 0
možnosti
ZB

Takovou osobnost jsme měli a i s autoritou. Plukovníka Prymulu. Jenže záhy se zapletl s šíbry typu pana Faltýnka. A bylo po autoritě. Potom to začal mikromanažersky řídit jako vrchní vakcinolog pan Babiš, zdatně asistovaný PR oddělením ANO. A stali jsme se "Best in Covid"

2 7
možnosti
LJ

Pramula osobnost ano, ale ne s autoritou a navic totalne neduveryhodny a casto naprosto mimo ve verejnych vyjadrenich.

2 1
možnosti
JP

Chápu, že problém je potřeba řešit teď a ne čekat až bude něco dostupného. Co mě ale zaráží, že politici, ti co by měli mít nějakou vizi, naskočili na jednoduché řešení, které označili za jediné správné, prostě očkovat, očkovat bez ohledu na stav vakcíny, očkovat bez ohledu na případné následky, které snad vakcína mít nebude, očkovat bez ohledu ne výtky některých odborníků, kteří upozornili na případné problémy a nesrovnalosti, očkovat bez ohledu na to, že by se ony nejasnosti, byť jen v náznaku nějak vysvětlili. Opájíme se zde demokracií, možností osobní volby a osobní odpovědnosti a teď vidím, že adorujeme někoho, kdo toto vše popřel a prostě po vojensku rozhodl, že se všichni prostě proočkují.

Opravdu nám všem ze srdce přeji, aby do budoucna ony vakcíny nezpůsobily žádné problémy, protože si nedovedu představit, jak vezmeme k odpovědnosti člověka, který v podstatě ani žádnou odpovědnost neměl.

Je to hezké, že teď vidíme, jaký je Portugalsko premiant, ale bude jím i za 5, či 10 let? Co když budou řešit hromadu imunitních onemocnění.

Odmítači totiž nejsou ti co si myslí, že je bude Gates sledovat a řídit, odmítači jsou většinově ti co se ptají, co se stane, když dojde k tomuto černému scénáři. A právě této odpovědi se jak výrobce, tak politikové neskutečně vyhýbají.

3 3
možnosti
PJ

Njn, ona demokracie není ideální, osvícená autokracie by byla o dost lepší, problém je, že to auto nemusí svítit. :)

2 0
možnosti
ZB

U nás je to obrovská vina opozice. A lidi jako vy, ale hlavně předsedové opozičních stran, Okamura, Fiala, Parkanová, Rakušan, Juračka máte na své odpovědnosti víc mrtvých než Komunisté za 40 let. Myslete na to před usínáním.

Je pěkné, že jste na tom vyhráli volby, ale způsob jak jste k tomu dospěli je těžko odpustitelný.

2 1
možnosti
JP

Je to vina vlády, která nebyla schopná opatření nastavit tak, aby dávala smysl a nějak fungovala.

Hodit to na opozici je znak neskutečného alibismu a nepochopení celé situace.

2 3
možnosti
JR

J67a47n 83R97á50ž

29. 11. 2021 13:55

Inspirování se v proticovidové prevenci jakoukoliv zemí je hodně ošidné. Např. Vloni jsem byli na jaře inspirativní pro všechny my, pak postupně se hledala inspirace ve Švédsku, Izraeli, Dánsku, Holandsku, Británii nebo Rakousku. Ale jak se průběžně ukazuje, tak pro Čechy mohou být inspirativní jen ty země, které mají sice méně "opatření", ale ty vyžadují po všech tvrdě dodržovat. To je podle mne účinné!

Co tím myslím: Do restaurací se u nás musí chodit je s covidpasem, ale zatím mi ho v žádné nekontrolovali a byl jsem svědkem, jak policisté se omlouvali, že musí covid pasy kontrolovat, ale aby se neřeklo. Takže v podstatě je vůbec nekontrolovali, jen u některých se podívali na Tečku v mobilu.

2 1
možnosti
Foto

Mně zatím potvrzení kontrolovali ve všech (bylo jich myslím sedm nebo osm) restauracích a kavárnách, kam jsem od vyhlášení téhle povinnosti zašel - s jedinou výjimkou: kavárny v domově důchodců, kde jsem byl na návštěvách. Jenže do té jsem směl vstoupit vždy až poté, co mi místní personál provedl test.

0 0
možnosti
JS

J56a89n 82S26l27a10n23i39n52a

29. 11. 2021 12:40

Tak tady plácá ústy a aby pro věc tehdy něco udělal? Po bitvě je každý generál.

6 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.