Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Za to, že u nás chybí roušky a respirátory může vláda, nikdo jiný.

4 2
možnosti
MP

No ale zase na druhou stranu, když to vypuklo v Číně a Čína žádala svět o pomoc, tak naše vláda jim odmítla posílat roušky a respirátory s tím, že je můžeme sami potřebovat. A to to schytala, to bylo nadávek, jak jsme nesolidární a nepomáháme. Teď se nám ale mohou opravdu hodit...

4 0
možnosti
PN

P75e76t98r 41N30e34d97o40m69a

16. 3. 2020 15:15

Italove jsou maji nektere povahove rysy v extremni poloze, to spousta lidi tusi. Disciplinovanost je Italum zcela neznama, za druhe svetove byli Italove jako vojaci k smichu. V lehkovaznosti jsou Italove mistri sveta. To je kombinace vlastnosti, ktere predurcuji italii byt rajem pro Covid19.

7 2
možnosti
MP

Možná bych upozornil na specifika zmiňovaných zemí - Japonsko, Tchaj-wan, a prakticky i Jižní Korea (pokud odmyslíme hranici se Sev. Koreou) jsou ostrovy, na které se lze dostat jen letadlem nebo lodí, takže pokud chtějí kontrolovat státní hranice, stačí jim jen hlídat letiště a přístavy. Hongkong a Singapur jsou jen města, Singapur vlastně i také jen ostrov, takže jejich hranice lze hlídat mnohem snadněji než u vnitrozemských států.

Oproti tomu, my v Evropě máme obrovské množství vnitřních hranic, které jsou díky Schengenu nehlídané, a často i nehlídatelné (resp. jejich zabezpečení trvá velmi dlouho a je to velká politická otázka). Také tu máme mnohem větší pohyb lidí mezi zeměmi - případů typu "lyžaři v Itálii" na Tchai-wanu moc mít nebudou. Zároveň Asiaté mají příklon spíše ke kolektivnímu vnímání společnosti a mnohem snáze se přizpůsobují zájmu kolektivu, než individualistická kultura evropských hodnot, která lidská práva a svobodu jednotlivce protlačuje až ad absurdum, což je v boji proti infekci obrovská brzda (ať se nám to líbí, nebo ne).

Takže zatímco v Asii mohou nasadit tvrdá opatření hned od začátku, v Evropě je třeba čekat, až se situace opravdu vyhrotí a naladění společnosti začne vůbec připouštět omezování osobních lidských práv. Takto zpětně by ideálním řešením samozřejmě bylo okamžitě uzavřít na 2 týdny všechny hranice uvnitř EU, jakmile se virus objevil v Itálii, ale to by politicky prostě neprošlo. Přiznejme si, že kdyby vláda zavedla aktuální restrikce třeba již před 10 dny, tak to schytá ze všech stran jako populismus, alarmismus, hysterie apod., a poslanci TOP09 by byli v čele těch, kteří by požadovali okamžitou demisi vlády. A vedení EU ještě doteď nerozdýchalo, že si země dovolují (chraň bůh) uzavírat hranice...(!) Takže za těchto podmínek cokoliv řešit je opravdu nezáviděníhodné.

6 0
možnosti
LB

Díky panu Zdechovskému za toto srovnání. Jasně z něho vyplývá, že v ČR je nyní kritickou věcí spustit hromadnou výrobu ochranných pomůcek a jejich distribuci, stejně jako technicky a organizačně zajistit dostupnost testování nákazy.

Nejdůležitější věcí však bude dodržování nařízených opatření dobrovolně a bez výjimek samotnými občany.

2 0
možnosti
Foto

Můj komentář ke článku: Toto tuší asi všichni, že se máme z východu co učit...jak v rychlosti jednání, tak v disciplíně. Na druhou stranu je vždy těžší řešit krizi v hodně demokratickém státě...a podívejme se na Anglii, která jde druhým extrémem - experimentem nechat promořit obyvatelstvo, přežije kdo přežije...paradoxní, jak východ bojuje o každého člověka a západ dělá experimenty. Kolik a odkud a jaké informace a kdy měla vláda i krizový štáb a jak spolupracovali nevím a informace se různí, politický průšvih je to s tou laboratoří Tilia, které olizují prsty okolní státy za zlepšené testování a dodneška jsme se nedozvěděli, proč nemůže testovat u nás...jestli skutečně jediným důvodem je to, že Babiš vlastní dražší laboratoře a vyšel by z toho ne jako král laborek...Kromě politiky je to ale hodně o nás - jsme někde mezi neukázněnými Italy a ukázněným východem. Jak moc si budeme brát příklad z jednoho či druhého, tak podle toho dopadneme. Teď se ukáže občanská společnost v jiném rozměru. Kromě toho, že v nezodpovědném se do jisté míry už ukázala a v pomoci jeden druhému na druhou stranu minimálně v části společnosti (včetně šití provizorních roušek apod.) také.

0 1
možnosti
Foto

Napsala jsem k tomu článek - Co my s tím teď dále: Je pokračováním toho, co píše Tomáš, resp. v návaznosti nejen na jeho článek, ale na celkové dění: https://kulhava.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=747350

0 0
možnosti
RW

Opět "opomíjíte" fakta, která se vám nehodí do krámu. Vámi chválené (asijské) i kritizované (evropské) mají jedno společné - oba regiony se zachovaly podle vlastních předchozích zkušeností se SARS!!!

Druhá věc je, že EU odmítala uzavírání hranic !!!! EU naprosto zklamala, když se ani nepokusila koordinovat situaci v evropě - zachovala se stejně jako Komunisti po Černobylu. Doufám, že lidé to při volbách eurohujerům spočítají.

A samozřejmně Zdechovský si musí přihřát svoji vlastní polívčičku - hnus.

10 4
možnosti
RK

Že měla EU cokoliv důležitějšího koordinovat je jen výplod chorých a hloupých mozků.

0 2
možnosti
PP

Tuším, že Babiš našel řešení důchodové reformy......

1 0
možnosti
JC

A co jste udělal proti coronaviru Vy?

0 0
možnosti
Foto

Cha cha, co je to za politické školení ... jen si přiznejte, že nejbrilantněji nákazu zvládla komunistická Čína pane Zdechovský :-)

0 1
možnosti
TB

Tak ono je pravda, že totalitní stát může zvládnout tyto situace lépe než my v Evropě, protože prostě zakáže vycházení a podobně, ty co to nedodrží jednoduše popraví a je to...což já bych zase teda nechtěl.......

2 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.