Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Kdo ty domy financoval? Starosta, nebo cikáni?

9 0
možnosti
RM

Nik ich nefinancoval. Obyvatelia z osady si svoje domy zveľadili za vlastné, prácou zarobené peniaze. Štát, ani žiadna ziskovka im nepomáhali a práve preto je to taký úspešný projekt. Jednoduché riešenia fungujú vždy, aj keď sa nám ziskovky snažia nahovoriť, že tomu tak nie je. V Spišskom Hrhove stačil jeden človek, ktorý bral Rómov ako seberovných. Aké jednoduché, však?

0 0
možnosti
BM

Z meho laickeho a nezkuseneho pohledu soudim, ze uspech pana starosty spocival v tom, ze tu firmu zalozil primarne pro Romy (nebo cikany, jak chcete). Dal jim pocit dulezitosti. Mozna za nimi i osobne zasel, aby je "naverboval". Navic staveli "svoje", videli tam kus prace, ktera po nich zustala. V domech dnes bydli, nebo je obec jinak vyuziva, ale ty domy jsou vsem porad na ocich. V tom je, myslim, ten kamen urazu. Spousta pracovnich mist jim tohle neposkytne, treba u pasu - vzdyt tam z toho dila nic nemaji. Navic jsou ve firme jako konkurence gadzove, to taky neni pro spoustu Romu velke plus (et vice versa).

2 0
možnosti

Spíše jde o práci s komunitou. Jestliže přesvědčíte celou komunitu (zejména její vůdce), že je změna potřeba, společenský tlak dokáže vyvolat velké změny. Obvzláště, pokud všichni cítí podporu ze všech stran a obvzláště, pokud je daná komunita semknutá a být v ní vyloučen znamená velký sociální problém (což cikáni jsou).

2 0
možnosti
MM

V podstatě souhlasím, i když to nevidím tak jednoduše. Dlouhodobě nezaměstnané Romy nedostanete hromadněji do legální práce, pokud se nevyřeší problém s předlužením a exekucemi. Dalším tématem je vzdělávání, které na straně Romů komplikuje nedocenění jeho hodnoty, na straně většinové společnosti neochota k inkluzivním přístupům ve výuce.

1 0
možnosti
AM

Problém je i to, když se doma mluví romsky. Děti přijdou do školy a čeština je pro ně druhý jazyk. Hodně dětí pak spadne mezi hloupé a pomalé, a nemusí to být pravda.

0 0
možnosti

Na lokální úrovni může fungovat ledacos. Do dobrého i špatného extrému. Na globálnější úrovni bohužel narazíme na globální vlády. A ty jsou špatné a neschopné asi všude.

Už hodně dlouho se ví, že cikáni potřebují pracovat a změnit kulturu, aby si vážili vzdělání. Proto by byla potřeba metoda cukru a biče. Jenže tohle prosadit by byla obtížná věc, proto se to řeší daleko jednodušeji - sociálními dávkami.

10 0
možnosti
Foto

Jak chcete, aby si Romové vážili vzdělání??? On doma vidí, že táta je celý den doma, čumí na televizi a pak si někam jednou za měsíc zajde a přinese peníze. Znal jsem mladé Romy, kteří ukončili učňák po jednom roce a výjimečně po dvou letech. Přitom to byly obory z dob mého mladí exkluzivní. Kuchař, číšník a podobně. Důvod proč toho nechali, byl stejný. Proč by chodil na učňák, když se stát o ně postará, jako se stará o rodiče. Několikrát se mně stalo, že mně řekli, proč chodím do práce? Na moji otázku, kdo mně bude živit, tak vždy odpověděli vláda. Když jsem se jim snažil vysvětlit, že vláda žije z našich peněz, které odvádíme formou daní, tak na mně vždy koukali jak na dementa.

12 0
možnosti
Foto

Řešení je jednoduché. Zrušení sociálních dávek.

35 1
možnosti

Že jste Vy "génius", víme už dávno, ale přemýšlím, kdo jsou další tři géniové, co Vám dali plus.

0 8
možnosti
Foto

Romy nelze házet do jednoho pytle. Je mezi nimi hodně těch co chodí do práce a sami se separují od těch druhých. Někteří mají soukromé kopáčské firmy. Chodím k holiči a je to Rom. Sám říká nejsem Rom, ale cigoš a na to jsem hrdej. Chodím k němu hodně lidí, protože stříhat umí. Tykáme si spolu.

10 0
možnosti
Foto

Jak vysoké je podle vás procento těch slušných a pracujících a jak velké procento cikánů tvoří trestanců ve výkonu trestu!

0 0
možnosti
JU

J16o34s32e36f 72U35l34m13a77n

16. 9. 2019 10:33

Příběh z vašeho článku je fajn, ale bohužel není to tak jednoduché. Mám z okolí jiné odezvy a jedna z nich je například od mé mámy, která si jako důchodce přivydělávala v místní firmě na výrobu PET lahví. Kromě ní tam pracovaly i matky samoživitelky. Její zkušenost je na chlup stejná jako popisuje níže pan Jaša. Romky z nějakého důvodu chodily po skupinkách, nejméně po dvojicích (což je trochu divné). Někdy to vzdaly hned o přestávce, jindy vydržely pár dní, ale vždycky nakonec odešly. Prostě je to za to nestojí. Takto se situace několikrát opakovala, až pan Balis prostě přestal Romky zaměstnávat, protže to nemělo cenu. Jednalo se přitom o nenáročnou manuální práci, pravda v poněkud hlučnějším prostředí. Za to, co píše pan Jaša bych dal ruku do ohně, protože z okolí vím, že tomu tak opravdu je. Jo a mimochodem...s jednou věcí s váma nesouhlasím: "Zkoušelo se to po dobrém i po zlém". Nezkoušelo...zkoušela se metoda cukru a cukru, na bič bohužel nikdo, jak se říká, neměl koule. Přesto...myslím si, že podobné projekty mají smysl, protože část Romu zaměstnatelná je. Jeden známý bydlí v baráku (normální panelák), kde Romové tvoří zhruba polovinu a všichni v produktivním věku jsou zaměstnaní. V podstatě kdyby se zpřísnilo poskytování sociálních dávek, tak jich se to ani nedotkne. Je to i vidět na jejich dětech, které mají dobré vychování, otázkou je, zda se to v pubertě nezačne lámat, až se nějak dají dohromady s těmi z jiné čtvrti.

28 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
10 0
možnosti
AG

A63l20e91x 32G92r30e31g17o94r

16. 9. 2019 10:20

S cikány je ten problém, že jsou naprosto nespolehliví. Jeden den do práce normálně přijdou ale druhý klidně ne a ani se neomluví. Vlastní zkušenost.

A týká se to právě těch, co žijí v komunitách . Pokud je cikán samostatně bydlící,potom nemá z integraci problém.

16 0
možnosti
VH

Mate pravdu. Ale zase az tak velky problem bych v tom nevidel :-) kdyz do prace prijdou, at jedí, kdyz neprijdou, at jsou hlady :-), to bychom museli ale prvne zrusit socialni davky a nechat na nich, jestli pracovat nebo radsi umrit hlady.

1 0
možnosti
Foto

Přicházel jsem s Romy hodně do styku a jeden z nich mně řekl. To, že nepracujeme, za to můžete vy bílí. Pak mně začal vypočítávat, kolik bere různých dávek a kolik dávek bere celá jejich rodina. To číslo, které mu vyšlo, si nepamatuji. Pak řekl, když půjdu do práce, tak budu mít tak o 500 Kč víc. Budu muset pracovat, ráno vstávat a to těch 500 Kč oželím.

18 0
možnosti
AK

p.Kindl,vím jen jedno,že jsem někde četl správu kolik že bere čtyř člená rodina dávkařů ročně a to číslo mne zarazilo.Je to něco kolem 1,5miliónu korun a za celý život nedají společnosti nic jen nataženou pracku.Má to vůbec cenu chodit do práce,když si tito lehkoživkové žijí nad poměry a nemusí nic dělat.Tak kde je potom ta jejich slavná diškriminácie!!!

4 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.