Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Račte se podívat, kdo ministroval na MŠMT od r. 93.:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ministr%C5%AF_%C5%A1kolstv%C3%AD,_ml%C3%A1de%C5%BEe_a_t%C4%9Blov%C3%BDchovy_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky

Ale za tu mizérii ve školství mohou Piráti. Kdežto ti experti z profláknutých partají v žádném případě. Rv

0 14
možnosti
Foto

To přeci nikdo netvrdí. Přečtěte si článek. Já polemizuji se současným jejich návrhem.

17 0
možnosti
AS

Technicka poznamka: "Maturita" je zkouska z dospelosti samozrejme ne nejake chimericke ve smyslu "ted uz jsi dospely clovek", ale z dospelosti do schopnosti studovat vysokou skolu, to je ten puvodni vyznam. Takze bavit se o maturite u ucilist a podobne z tohoto pohledu nema smysl.

Pokud na ten puvodni vyznam nebudeme brat ohled, tak se nikdy vic lidi neshodne, protoze kazdy bude videt smysl maturity v necem jinem.

1 2
možnosti
MJ

Pokud tomu dobře rozumím, tak podle vás ten, kdo nemá předpoklady studovat vysokou školu, by neměl mít maturitu? A měl by tedy skončit pouze se základním vzděláním? To je poměrně dost přísné - po čtyřech letech studia, ke kterému se rozhodl v 15-ti letech.

1 0
možnosti
VS

Asi se budu lišit názorem od většiny zdejší diskuse, ale návrh Pirátů mi nepřijde jako snižování požadavků kvůli nejslabším. Právě naopak, tím že bude uznané i "středoškolské vzdělání bez maturity" bude možné požadavky pro maturity naopak zvýšit.

3 4
možnosti
Foto

Což je jen jeden ze benefitů...

0 1
možnosti
JK

J39a98n 67K49a39r12a19s72e46k

11. 9. 2019 16:31

v diskuzi je _jediny_ prispevek, ktery tematizuje tu zasadni problematiku. Jak pan Jan Novak pise:

'Myslíte si, že když nalejete peníze do zastaralého systému, tak se něco změní?'

Zbytek diskutujicich se dohaduje, jak to ti Pirati vlastne myslleli a co rekli, event. nekteri mini, ze hodne tvrda maturita pozvedne uroven vzedlanosti :-)

To je imho ta skutecna katastrofa. 99% poulace chce resit symptomy a ne priciny a protoze se miliardy much nemohou mylit, tak budeme brzo zrat fekalie.

Aby to nebylo jen tak v obecne rovine, tedy poznamka k tem _prisnym testum_, jak pozaduje autor.

Kazdy vedec v oboru pedagogika tento nesmysl odmita, protoze to vede pouze ke kratkodobemu osvojeni znalosti ci vedomosti za ucelem obstat u toho testu. Znalosti takto nabyte se ale z obrovske casti behem kratke doby vypari. To je prave jeden z tech konkretnich nesmyslu toho zastaraleho systemu.

2 3
možnosti
OM

Kdyz je to jen kratkodobe osvojeni znalosti, jak pisete tak proc toho spousta "studentu" neni schopna, zejmena z matematiky ?

4 0
možnosti
PN

P50e64t21r 20N77o89v83á73k

11. 9. 2019 15:09

Ehm, pane autore, a mohu poprosit o nějaký zdroj odkud jste tuto informaci čerpal nebo kde to Piráti tvrdili? Nebo jste si jen šlehl o něco větší dávku než obvykle? ;-D

1 7
možnosti
JN

J43a19k73u24b 20N43o89w84a98k

11. 9. 2019 14:39

Hned ve druhe vete lez. Nikdo nechce nic rusit. Chytri ted nemaji absolutne zadnou motivaci se na maturitu pripravit, protoze ji udelaji uplne v klidu i bez uceni a nema to pro ne zadnou pridanou hodnotu proti mene schopnym. Kdyby se maturita bodovala (stejne jako to funguje v jinych zemich), a ty body by realne pomahaly v dalsim zivote (treba misto prijimacek na vysokou, pro zamestnavatele by to byl taky dobry ukazatel atd.) tak by se opravdu snazili vsichni, protoze by to na prestizi ziskalo, ne naopak, jak zdejsi lide nejsou schopni pochopit. Samozrejme by pak byla potreba zmena mysleni u velke casti spolecnosti, coz je v CR asi nerealne, na to tady neni mentalni kapacita. Pan Zdechovsky je toho krasnym prikladem.

4 4
možnosti
MP

No jo, jenomže pokud bude mít každá škola svou maturitu, potom ta úroveň bude dost rozdílná a počet bodů vám potom nic moc neřekne. To aby potom byly převodní tabulky, jestli 80 bodů z matematiky na škole A je ekvivalentní 70 bodům na škole B nebo 85 bodům na škole C, potom by také musely být známy prestižní školy, o kterých by se vědělo že jejich studenti jsou kvalitní i přes nižší počet bodů, protože mají vyšší nároky ve srovnání s jinými školami apod.

4 0
možnosti
MP

Tak ta současná tendence je jasná - každý má právo na úspěch a nikdo nesmí být diskriminován vlastním neúspěchem. Proto se objevují snahy o to, aby pokud možno nikdo neměl pocit nějakého neúspěchu nebo selhání. Začíná to tím, že se na závodech dávají medaile a diplomy všem jen za účast (takže vlastně vyhráli všichni), pokračuje to snahou zavést slovní hodnocení na základních školách místo známkování, aby se někdo necítil špatně, když dostane pětku, a klidně to může skončit i tím, že i maturita bude víceméně za účast, protože i s nulou bodů to bude "s určitým výsledkem úspěšně složená zkouška".

Všechny tyhle pokusy o škálování jsou pro praxi dost nepoužitelné, my reálně potřebujeme dichotomii - má/nemá diplom, je/není způsobilý vykonávat toto povolání atd. Jako potenciální zaměstnavatel potřebuji znát způsobilost, ne kolik měl kdo z čeho bodů na zkoušce před 15 lety (co já budu řešit, jakou to má vypovídací schopnost). Když půjdu k doktorovi, tak taky doktor s úspěšně složenou zkouškou za nula bodů by mě nenadchnul. A pokud se dozvím, že měl bodů třeba 60, tak jak mám zkoumat, jestli je to hodně nebo málo...?

Já bych osobně rozhodně zavedl jednotné celostátní maturitní zkoušky ze všech předmětů, aby byla celostátně garantovaná úroveň, a na jednotlivých středních školách a žácích by pak bylo, jaké konkrétní předměty si zvolí, s tím, že povinné bych asi nedával žádné (rozhodně bych necpal povinnou češtinu a literaturu). A VŠ by potom měly svá vlastní kritéria na výběr - např. matfyz by chtěl lidi s matematikou a angličtinou, ČVUT třeba matematiku a fyziku, humanitní studia zase třeba literaturu a dějepis. Byla by tak jednotná úroveň, zároveň by se nestalo, že by nadějný technik nemohl na vysokou kvůli češtině...

1 0
možnosti
JR

J38a50n 35R53i76c29h92t89e78r

11. 9. 2019 15:29

Tak rodný jazyk by snad mohl ovládat každý, nemyslíte?

(i když "drtit" se, kdo co napsal a kdo se s kým mohl potkat bych do takové zkoušky rozhodně nedával, to spíš k dějepisu)

0 0
možnosti
JN

J90a17n 97N66o35v67á82k

11. 9. 2019 14:30

Když něco kritizujete, tak by jste si o tom měl něco nastudovat. Jen si vezmete střípek problematiky a nesmyslně se na tom vozíte.

Myslíte si, že když nalejete peníze do zastaralého systému, tak se něco změní? Systém výuky je neefektivní a dohadovat se o nějaké zkoušce je bezpředmětné. Problém českého školství je, že lidi učí projít testy a neučí je znalosti používat. To jestli na konci studia někoho přezkoušíte ještě jednou je podle vás zásadní otázka? Velkou vizí je třeba systém finského školství ale to je pro zdejší zřízení daleko jako lety na měsíc pro Zimbabwe. Každý se bije do prsou jak je chytrý ale přitom žijeme v montovně, kde většina voličů volí lháře a zloděje a nevidí dál než na špičku nosu. A to se nezmění dřív dokud bude vzdělávací systém takový jaký je a hlavní téma bude jakási zkouška... [>-]Rv

2 2
možnosti
MP

Já bych zkoušky obecně zase tak nezatracoval. Vždyť to má elementární logiku: přijde za Vámi někdo, kdo tvrdí, že něco studoval, ale vy netušíte, co zná a umí. Tak jak to zjistíte? No přezkoušíte si ho. A pak si řeknete, proč by měli všichni všechny osobně zkoušet, tak si najmeme někoho, kdo ty lidi přezkouší hromadně za nás a my se potom jen podíváme na výsledky. A vida, máme tu maturitu, státnice apod. Vlastně takový předvýběr jako informace pro ostatní, kteří by chtěli třeba dotyčné následně zaměstnat. To, jestli se to hromadné přezkoušení dělá dobře a kvalitně nebo ne, to už je věc jiná, ale v principu je to věc velmi správná a užitečná.

1 0
možnosti
JS

Je to hrubé zkreslení toho co Piráti navrhují. V současné době pokud někdo absolvuje školu a neudělá maturitu uznává se mu pouze základní vzdělání. Piráti v podstatě navrhují, aby to bylo hodnocené jako střední vzdělání bez maturity.

10 4
možnosti
TG

A já si říkal, proč v článku není odkaz nebo citace.  Pokud je to jak říkáte, od začátku do konce je blog lživý. A podívejte se na tu diskuzi... Klasika, pak má tahle země nějak vypadat.

0 0
možnosti

Aby se Piráti zamysleli ;-D to je trefa do černého.

Jinak Piráti jsou prostě ultralevičáci a anarchisti. Prostě Piráti. Už jen ten název na něco poukazuje.

Samozřejmě karma.

8 2
možnosti
PN

P22e51t10r 66N26o66v71á24k

11. 9. 2019 15:10

Vy budete taky bedna. Piráti jsou na politickém spektru rozhodně více vpravo než ČSSD i SPD (která rozhodně má levičácký ekonomický program)

1 5
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.