Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemyslím si, že by v cirkuse měla být předváděna všechna zvířata. Třeba jenom tygři převážení sem a tam v maringotce, kteří se dostanou ven jen do manéže. To nemůžete myslet vážně, že je to ok. Jestli do těch cirkusů opravdu chodíte, tak se pořádně podívejte v čem tráví život, na kolika metrech čtverečných. Jsou jako slepice v klecových chovech.

Pravda je taková, že cirkusáci dneska už zvířata asi už moc cvičit neumějí, protože by se dalo sestavit efektní vystoupení z neobvyklých druhů domácích zvířat, kdyby to ovšem někdo uměl. To producírování se s šelmami je jen honění si vlastního ega. Za mě zvířata ano, ale určitě ne velké šelmy. Jinak naposled jsem v cirkuse viděla koně, kterému se při běhu zvedala čabraka a byly vidět odporné jizvy na bocích po obou stranách. A to je taky už moc.

4 5
možnosti
TH

Na to, jaký máš přístup k týraným zvířatům, se divím, že do cirkusu vůbec chodíš. A asi pěkně z blízka, když si všimneš odporných jizev.

0 0
možnosti
DV

D71a72v59i28d 31V59á21v68r61a

11. 7. 2019 14:29

Snad cirkusy nezaniknou.. chodím tam s celou rodinou, super podívaná.

5 6
možnosti
ZK

Je to tak vtipné pozorovat týraná, pardon drezurovaná, zvířata, co celý život tráví v klecích.

6 5
možnosti
MB

Jediné s čím můžu souhlasit je to, že cirkusy patří k naší historii - a tam by také měly zůstat. Do současné doby prostě nepatří. Nikdy bych do cirkusu své děti nevzala, protože jsem jako dítě sama viděla, v jakých podmínkách u nich zvířata žijí. Takzvaná drezúra není nic jiného než týrání zvířat..... O láskyplném vztahu cirkusáků ke zvířátkům nejlépe vypovídá současný případ s panem Berouskem a jeho zabíjení tygrů na kšeft ;-€

9 4
možnosti
Foto

Tento Berousek nebyl cirkusák a nic s cirkusy neměl společného.

4 3
možnosti
PK

Pane, velice mě udivuje, že máte tu drzost tako sebevědomě prezentovat "co je a není špatně a co by se mělo či nemělo" jen na základě svého pocitu. Vždyť vy nemáte vůbec žádná relevantní data, informace, zkušenosti ... vy nemáte tušení, v jakých podmínkách se zvířata v cirkusech chovají (pokud úplně pomineme drezůru - nutnost zvířata zlomit k úplné poslušnosti), vy nemáte představu, co přesně potřebují k normálnímu životu a vývoji, vy o tom nevíte vůbec nic, přesto máte tu drzost napsat takovýto článek ... Rv

7 5
možnosti
PK

Tak si shrňme důvody k zákazu cirkusů se zvířaty - tedy alespoň s divoce žijícími druhy:

1) Drezůra (možná nejméně závažný důvod). Ta sama o sobě opravdu nemusí být špatně a pro zvíře znamená aktivitu. Jenže zatímco v zoo je cvičení VŽDY na principu dobrovolnosti, cirkusák by se s takovým přístupem neuživil. Byl jsem u začátku cvičení s lachtany a vím o čem mluvím. Pokud se zvířeti nechce, prostě necvičí. Pokud se lachtani věnovali rodinnému životu, postě jsme návštěvníkům vysvětlili, že třeba Gaston a Miška teď mají jiné starosti a pokud bude chtít, bude cvičit třeba jen Julinka. Občas jsme cvičení zrušili úplně. Dokážete si totéž představit v cirkuse? Diváci by ho vypískali a cirkus by zkrachoval. Zvíře si nesmí dovolit necvičit. V zoo je zvíře stále svým pánem, cirkusové zvíře musí drezér zlomit. Ostatně kdyby to neudělal, šlo by mu o život.

11 0
možnosti
Foto

Abych to doplnil:

- Ano, někdy jsou aktivisté ti jediní, kteří dokážou se zkostnatělou administrativou něco udělat, zvláště neplyne-li ze změn komukoli z dané administrativy jakýkoli finanční zisk. Jsou to často právě „lidové“ protesty, které slouží jako základ pozdějších masivnějších změn vedoucích k dalšímu duchovnímu rozvoji země a potažmo lidstva. Nebo je lepší nechat všechno na úřednících?

- Pro vás je to „zveličení“, protože vy jste zkrátka několik cirkusů navštívil, jak píšete v komentářích, a jelikož bylo všechno v pohodě, musí to přece logicky paušálně platit všude, ne? V tomhle duchu tu „argumentuje“ polovina lidí na celém blogu iDnes.

- Psal jsem o něčem podobném článek – pokud chcete, mrkněte na můj blog „Pár otázek, které už si nikdo neklade“ (odstavec „Klece“). Jde o princip: to, co děláme, je barbarské a nemáme absolutně žádnou morální oporu (kromě té, kterou jsme si sami stvořili v mozku) v tom si myslet, že na to máme právo. To, že leckteří drezéři se možná ke zvířatům stavějí hezky, nic nemění na principu, že cirkus jako takový je prostě zlo. A dá se to nahradit. Ve svém článku mluvím o virtuální realitě, nedávno jsem dokonce narazil na technologii hologramů, kterou už se to na západě místy snad začíná nahrazovat.

- Zbytek je manipulace a pseudoargumentace. „Zakážeme i starší filmy?“ Ne, ale víte co? Kdysi se černoši věšeli na stromy, protože... to prostě byli černoši. Neměli bychom se k tomu taky vrátit, protože to koneckonců taky byla určitá tradice? Jak se vám líbí vaše vlastní medicína argumentačních faulů?

11 2
možnosti
SN

:-)..........několika slovy to doplním. Měl jsem v životě vždycky štěstí. Při studiu v Čáslavi, kde bylo zimovště cirkusů, jsme po vyučování hodili tašky do skříní a mazali do cirkusu.

Tam už na nás čekali, protože jsme byli skupina celkem už zkušených jezdců, posadili nás na neosedlané koně, jen nakrátko vyvázané a jsme měli za úkol koně podle pokynů drezéra řídit. Dvě šestky, celkem 12 koní asi ve dvanáctimetrové manéži, byl to adrenalin. Dotýkali jsme se se sousedním jezdcem nohama, tak to bylo natěsno. Žádný problém, hlasisté povely, žádné řvaní drezér pokyny doplňoval dlouhým bičem.

PRoč to píšu? Trávili jsme tam zbytek dne a dívali na výcvik ostatních zvířat, Medvědů, slonů, také yaků, no prostě co ten cirkus měl. Z mého pohledu nic drastického, metoda cukru a biče, s tím bičem to bylo velmi opatrné.

Dnes se najde vždycky skupinka lidí, kteří najdou nějaký chloupek a už je z toho masáž.

Ještě připomenu jeden případ: Velká Pardubická, jeden z nejobtížnějších překážkových dostihů na světě s vyznačuje velkým Taxisovým příkopem 4 m širokým a 2 m hlubokým. Před lety se tam při závodě postavila skupinka aktivistů, závod byl přerušen,policie je vyvedla a pokračovalo se. Byl pak částečně zasypán,, dnes je hluboký metr šířka zůstala stejná. V tréningu se neskáče, jede se na ostro až při závodě.

Kdo na to nemá, má zůstat doma. To ve sportu platí ve všech oborech. !!!!!!

12 3
možnosti
Foto

Díky za Váš příběh a za to, co jste napsal. Souhlasím.

1 0
možnosti
JK

Už ten nedostatek prostoru pro zvířata, a to jejich programování, aby prováděla pro ně nepřirozené úkony... já vím, děti se tomu smějou... :-/

11 4
možnosti
Foto

Nedostatek prostoru? To byste musel zakázat akvárka pro rybyčky, boxy pro koně, kotce pro psy...

2 8
možnosti
MS

Je zajímavé, že sebevíc opečovávané a krmené cirkusové zvíře uteče na svobodu hned, jak k tomu má možnost.:-)

1 0
možnosti
PB

P47e68t65r 98B38u41r28i43a80n

11. 7. 2019 10:22

To udělá i domácí mazlíček, na tom není nic zajímavého, to je jejich přirozenost. Proč tedy mají podle vás na biofarmách ohradníky, proti zlodějům?

6 0
možnosti
JH

J25a53k71u47b 97H24o26z41a

11. 7. 2019 10:08

Pane Zdechovský, k tomu Vašemu obrázku a jeho popisku. Tak například Španělská vysoká drezůra, která je stále populární (i v cirkusech), protože vypadá mimořádně půvabně, využívá k výcviku koní velmi tvrdých (řekl bych až krutých) metod. Ten popisek je, bohužel, v mnohých případech jen taková romantická idealizace.

2 2
možnosti
Foto

Pane Hozo, a mužete pro zajímavost upřesnit, který český cirkus ji používá?

1 0
možnosti
PB

Souhlasím, karma.

4 2
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.