Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Souhlas a karma. Jenom by tam ještě mělo platit, že pokud evidentně pochybí soudy nižšího stupně a lidé se musí odvolávat k vyšším instancím a platit právní služby, že tyto zbytečně vynucené nálkady zaplatí stát na úkor platů soudců.

6 0
možnosti

J21a81n 13R24i82c23h88t87e61r

15. 1. 2019 10:36

Bože... a "pochybí" znamená co? Už jsem zažil rozhodnutí, kdy za pochybené bych považoval spíše rozhodnutí soudu odvolacího a soud prvního stupně se pak musel jeho právním názorem řídit, ač soudce nesouhlasil (šlo o jednu politickou kauzu). Ostatně onen druhostupňový soud je "zametáním" politických kauz dosti proslulý...

Soudce vyššího soudu neznamená automaticky "lepší", tedy kvalifikovanější, soudce.

0 0
možnosti

A50d74a75m 18J50a27k73e79š

15. 1. 2019 0:20

České právo je tak pružné a poddajné, že výrobci toaletních papírů mohou můžou jen tiše závidět, jak lze dokázat vytisknout na tak nekvalitní a tvrdý papír, na kterém jsou ty spousty písmenek Sbírky zákonů vytištěny, něco, co lze efektivně použít jen k vytření ****** (hvězdičky si doplňte sám).

Ano, soudil jsem se kdysi dle judikatury Nejvyššího soudu. Judikát byl předkládán jako argument v můj prospěch. Nižší instance tento argument akceptovaly. Soudil jsem ale se státem a to se neodpouští. Když můj občansko-právní spor doputoval k této instituci, Nejvyšší soud rozhodl v přímém rozporu se svým předchozím judikátem.

Otázka byla trapně jednoduchá. V původním judikátu Nejvyšší soud tvrdil, že zákonem daná služba, kterou je občan nucen používat (a platit formou nikoli malých poplatků) a jejímž výsledkem je Veřejná listina, což by měla být (prostřednictvím státu pověřeným úřadem) garantovaná skutečnost, je dokladem, za jehož obsah nese dotyčný úřad odpovědnost. V rozhodnutí Nejvyššího soudu, které mám dnes v ruce, je vyjádření téhož Nejvyššího soudu... Do Veřejné listiny úřad může zapisovat jakékoliv nesmysly. Žádnou odpovědnost nenese (v přímém rozporu s definicí Veřejné listiny).

Bohužel, argumentace judikaturou je v tuzemském právu jen projevem duše Don Quixota a bojem s větrnými mlýny.

2 0
možnosti
Foto

Myslím, že právo by nemělo být doslovné. Nedají se jím pokrýt všechny skutečnosti. Právě soudci by měli být lidé vzdělaní a chytří.

0 0
možnosti

Bohuzel asi jen nekteri. Kdyz tak clovek cte co je v ceskem soudnictvi mozne, nestaci kroutit hlavou.

4 0
možnosti
Foto

Ano, ale řada soudních rozhodnutí je opravdu špičkových. Je to tak 50:50

0 0
možnosti

Pouze si dovoluji upozornit, že naše právo nedefinuje pojem lichva. TAkže když na př. nezaplatím za jízdenku 30Kč, pojedu na černo a ctihodný pan Sokol po mně bude chtít 1500Kč, tak je to OK.

1 0
možnosti

Lichvu definuje. Ale nedefinuje konkretni urokovou sazbu.

2 0
možnosti

P88e43t86r 46B82u81r33i17a35n

14. 1. 2019 16:15

Pane Zdechovský, jistě tušíte, že opět z vašeho povrchního článku nebudu nadšen. Tak jako minule ho považuji za silně demagogický. Prakticky píšete, že si firma nasadila 110% a nyní po chudákovi požaduje 500 000kč z původních 40 000kč, a to je 12,5x jistina. Už jen to, že dluh evidentně prošel řadou vymahačských agentur, několika soudy a exekutorem je jasné, že naprostou většinu oné částky tvoří příslušenství za vymáhání.

Tak jednak se nezmiňujete o nákladech půjčky, což je něco jiného než samotný úrok. Pokud přistoupím na oněch 110% celkem u 40 000kč, vyjde mi přeplatek na rok 27 596kč, souhrnně zaplatit 67 596kč, což je u krátkodobých půjček sakum pikum normální a rozhodně to zní číselně jinak, než 110%. Zbytek jsou sankce. Tam se zmiňujete pouze o 0,25 denně, ale zase už nerozlišujete smluvní pokutu a úrok z prodlení. Zřejmě jste to pro lepší bulvár sečetl a vydáváte za jeden. Jen pro vaši info, smluvní pokuta 0,1% až 0,3% je v naší podnikatelské sféře naprosto normální! Ústavní soud uznal částku 0,5% denně jako nepřiměřenou, vše pod ní jako přiměřené. Bylo by poučné zjistit, jakou pokutu si účtuje stát např. u nezaplacených daní.

Za další jste nám nesdělil, ač případ detailně sledujete, na jak dlouho byla půjčka sjednána, jak dlouho už dluh trvá (věřím, že mnoho let), proč dlužník odmítá zaplatit a kolikrát byl dluh přeprodán (zda-li). To vše by dluh navýšilo několikanásobně a na vině je vždy dlužník. Mimochodem kolik výzev, rozhodnutí a upozornění už onen neplatič obdržel? Pokud se sousedi soudí léta o hrušeň v nominální ceně 800kč a prosoudí 100 000kč, na vině je potom kdo? Místní spolek pro výsadbu zeleně?

A v neposlední řadě o tématu vůbec nic nevíte. Píšete: že je soud před těmito nemravně sjednanými půjčkami ochrání. Ale už jste nám zapomněl říct parametry té "nemravné" půjčky. Jaké podmínky byly tedy podepsány? Ať se také můžeme zhrozit. A pro vás: smluvní pokuta nesmí překročit 50% jistiny a 0,1% pokuty denně z dlužné částky. Zákon o spotřebním úvěru.

2 0
možnosti
Foto

Myslel jsem si to. Díky za reakci.;-)

0 0
možnosti

Píšete: Jedna věc je osobní zodpovědnost, druhá, že úvěrové společnosti skutečně nemohou naprosto všechno a nějaké hranice by stanoveny být měly.

Zdroj: https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=696152

Ony si ty úvěrové společnosti ale nedělají, co chtějí. Ony navrhnou podmínky (a narovinu (chodí k nim velmi rizikoví klienti a ti nikdy nemají podmínky, jako bonitní klient) a někdo je odsouhlasí (ten klient). Bez jeho podpisu a následném naplnění první části smlouvy (půjčení peněz) a bez porušení druhé části smlouvy - neplacení dohodnutých splátek v dohodnutých termínech - by k té třetí části smlouvy - sankce a penále - vůbec nedošlo.

Tedy, kdyby dlužník platil, co má, kdy má a kolik má, jak si to s úvěrovou společností dohodl, nedošlo by na sankce.

2 1
možnosti

Vaše teorie stojí a padá na faktu, že například člověk mentálně postižený také může podepsat smlouvu a ta bude na základě platných zákonů neplatná. Pointa je v tom, že nejen klient, ale hlavně poskytovatel půjčky má zákonnou povinnost ověřovat bonitu žadatele. Jestli tuto zákonnou povinnost nesplní a přesto půjčí, nemůže se dožadovat právní ochrany.

7 0
možnosti

V civilizovaných zemích jako je třeba Švýcarsko je lichva definována tak, že vše co je nad 15% je lichva a nazdar bazar - proč to nejde v České kotlině ?? No protože někdo zatraceně nechce 8-o

Na druhou stranu kdyby si lidé kupovali jen to na co mají tak je po problému - chápu, že někdy si člověk prostě půjčit musí, ale když jsme s manželkou začínali, tak jsme moc peněz neměli a tak jsme si spoustu věcí koupili na inzerát a představte si že sporák za 1000kč nám sloužil skoro 10 let a sedačku máme stále - co chcete děla s lidmi jako když 19 ti letý kluk si půjčil 400 tisíc na nové auto - prý že není žádná socka a v reálu má plat něco přes 20 tis hrubého !

8 0
možnosti

Takze v zemi, kde bude inflace pres 10% bude de facto pri stropu 15% umrtvena moznost pujcek, ze?

0 4
možnosti

110% urokova sazba muze byt naprosto v poradku. Extremne zavisi na dobe pujceni. Jiste Vam neprekvapi, kdyz si nekdo pujci na tyden tisicovku a vratit ma 1015 korun. To neni zadny poradny vydelek, ale presne odpovida sazbe 116%.

3 0
možnosti

P45e36t32r 19B62u88r53i17a17n

14. 1. 2019 15:37

Přesně tak! Lidé naprosto nerozumí výpočtu úroku v čase, ale za to o tom rádi vášnivé diskutují. Zvlášť u menších a krátkodobých půjček letí úrok opticky strmě nahoru už jen u malých částek přeplacení.

Je ovšem zajímavé, že u půjčování si nářadí, nebo aut jim denní poplatek za vypůjčení přijde v pořádku. Spočítáno k pořizovací ceně výrobku to jsou ovšem násobky tisíců úroků.

3 0
možnosti

:-)......Jsem už hodně starý a jako kluk jsem hodně četl. Hlavně staré kalendáře, a pokud si ještě pamatuji, tak za 1. republiky byl úrok nad 12% lichvou. Dneska se každý ohání poptávkou a nabídkou! R^R^R^

2 1
možnosti

Za prvni republiky sel dluznik do vezeni (a lide casto aby nemeli ostudu, tak si brali zivot). Dnes se dluznik jen smeje veriteli a pres oddluzeni ho pripravi o temer vsechny penize.

2 4
možnosti

Je ostuda ČR, že v oblasti půjčování finančních prostředků nemá žádná pravidla, např. strop pro výši úroků či strop pro vymáhání plateb plynoucích z dluhů. Předpokládám, že taková pravidla zde nejsou proto, že mnozí poslanci se prostřednictvím svých rodinných příslušníků či kamarádu těmito kšefty obohacují

6 0
možnosti
Foto

Teď je díky stanovisku Nejvyššího soudu sjednocená judikatura. Podle mě ten zákon mluví jasně. Šlo o chybu soudu.

4 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.