Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LW

No nevím jestli si Ježíška můžou představit jakkoli. Přece jenom je to prostě novorozeně, naprosto obyčejný a ničím odlišný od kterýhokoli jinýho novorozeněte. Možná právě proto Santa vede, jednak moc dědů, kteří by vypadali jako Santa není a potom je taky jednodušší si představit veselýho vousáče na saních jak veze kopu dárků než dítě, který ještě neumí ani chodit jak vám pod stromeček cpe úhledně zabalený krabice s překvapením.

1 0
možnosti

Ježíšek to neunese. To jistě. Ale od toho má rodiče! Pak už je to i dětem srozumitelné...:-)

0 0
možnosti
PK

Pětiletý vnuk se dopracoval k závěru - dědo, jak může miminko Ježíšek nosit dárečky? To je hloupost. Vozí je Santa a má na to sáňky. I ta italská Befana mu připadá logičtější.

1 0
možnosti
Foto

A doufám, že jste mu to vysvětlil ;-)

0 0
možnosti
MK

Souhlas a díky. Když se všichni rozplyneme v internacionalismu, tak co budeme při cestování obdivovat? Maory tancující polku, Peruánce se svojí hudbou v Praze, české budhisty v Indii, Santa Klause šplhající v Praze do oken o Vánocích? Ať si každý hýčká a ukazuje to své, my mu to nebereme, pochválíme mu to, poobdivujeme, a až přijede k nám, bude se divit a radovat, jaké zajímavosti jsou u nás. My jsme hrdí - oni jsou hrdí.

3 0
možnosti
RS

R23u63d58a 69S58l14a66v48í61k

21. 12. 2018 10:48

Možná kdyby vymysleli něco logičtějšího, než že ty dárky nosí novorozeně, tak by to dětem nepřišlo tak divné.

3 2
možnosti
Foto

Ale v tom je ten fór, že dítě je ten největší dárek, které můžeme mít a obdarovává svou přítomností celou rodinu ;-)

0 0
možnosti
PD

P69e22t83r 65D63r71a82p62a17l

21. 12. 2018 10:47

"Ježíšek" zase takový unikát není, jinde nosí dárky čarodejnice, skřítkové a jiná všelijaká havěť, někde se dárky nedávají vůbec.

0 0
možnosti
LB

Myslím, že si o Ježíška nemusíte dělat žádné starosti, Češi si ho nenechali vzít ani v dobách, kdy nám byl vnucován dědek z Čukotky a nepřeválcuje jej ani Santa Klaus.

Už v 80. letech naše obchody nabízely čokoládovou figurku v červeném oblečku ze staniolu s označením "vánoční muž". A i ten odkráčel do zapomnění...

Mimochodem, všiml jste si, pane poslanče, že UNICEF zveřejnil tabulku "šťastných dětí" a malí Norové obsadili druhou příčku, hned za Holanďany? Češi si v hodnocení polepšili, ze 16. místa minulých let poskočili na krásné 14. místo na světě.

5 0
možnosti
MK

Ta tabulka bude hodně vypovídající...........

1 0
možnosti

I56v73o 47Ž12á76č78e97k

21. 12. 2018 10:34

Upozorňuji, že to, co napíšu, nejsou ověřené informace, jen náhodně posbírané. Klidně mě opravujte.

Santa Claus jako takový nevznikl v Americe. Je to vlastně svatý Mikuláš, což byl Evropan. Do Ameriky si jej přivezli migranti ze západní Evropy, kde rozdával vánoční dárky už dřív. Ta jeho podoba vousatého dědy v červeném kabátě ovšem vznikla v USA, údajně v reklamě firmy Coca-Cola.

Ale: je to všechno tak důležité?

1 0
možnosti
Foto

je to tak-byl biskupem v Myře-dnešním Turecku, po jeho smrti jeho ostatky ukradli Italové a odvezli do Bari-původně u nás dárky nosil Mikuláš ale Luther nesnášel katolické svaté a tak zavedl Ježíška první jestličky postavili asi před 400 let Jezuité v Klementínu-umím si představit jak tehdy čeští tradicionisté také remcali že na žádné novoty z ciziny zvědaví nejsou ;-D

0 0
možnosti
MK

Když přišli před desítkami let liberální ekonomové s globalizací, tak si nikdo neuvědomoval, že mimo volného obchodu to také bude znamenat určitou normalizaci v rámci lidských potřeb a zvyků.

Chtělo by se mi říci, máme co jsme chtěli. Nicméně po několika letech kdy se Santus snažil vlomit otevřenými dveřmi mám pocit, že Santa je na ústupu a už není ani tolik zdůrazňován v reklamách obchodních řetězců.

Nicméně jeden poznatek. Jako člověk, který žil několik let v Kanadě jsem měl možnost vidět rozdílný přístup k Vánocům u českých imigrantů. Lidé, kteří odešli do roku 1948 a jejich potomci, se striktně drží českých tradic. U pozdějších imigrantů je patrné větší přijímání Vánočních tradic anglosaské kultury a nejvíce to je patrné u lidí, kteří odešli v 80 letech minulého století. Ostatně, kdo někdy žil na americkém kontinentu tak musel poznat tyto rozdíly v imigračních vlnách.

Abych řekl pravdu, tak už si nedokáži představit Vánoce nejen bez tradičních českých koled, ale také bez Christmas Carols. Ostatně v jedné anglosaské vánoční písni je vzpomínka i na českého knížete svatého Václava

https://www.youtube.com/watch?v=SQVUMG6LZGM (Good king Wenceslas)

3 0
možnosti
VM

Tak vymyslete něco, čím nahradit santovskou čepici, kterou si nasadí kdekdo a kdekoliv.

0 1
možnosti
Foto

Proč vymýšlet? Copak člověk musí o Vánocích vypadat jako debil?

9 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.