Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JC

J69i36ř98í 56C24í90s57a78ř

13. 4. 2018 10:31

Mě by tedy zajímalo, kdo vlastně ty dotační peníze nakonec zaplatil, byla to EU, kraj (tedy čeští daňoví poplatníci) nebo Babiš ? Pokud EU, a nechce peníze zpět i když je to OLAFem uznaný podvod, tak to fakt nechápu.

5 1
možnosti
Foto

EU to platit nebude. Vypadá to, že to zaplatil stát. A ten to může žádat po společnosti, která dotaci získala...zatím nemáme zprávu o tom, že by tak učinil. Závěry OLAF a Komise jsou jasné.

3 3
možnosti
Foto

Dotační podvod však již v trestním zákoníku fakticky byl i v roce 2008. Stejný trestný čin se však jmenoval „úvěrový podvod.“ Dnešní zákon je téměř totožný, akorát nemluví o úvěrové smlouvě a horní hranici odnětí svobody snížil na deset let. Babiš s Faltýnkem proto můžou být rádi, že byl zákon v roce 2010 pozměněn. Je úplně jedno, že se žádné peníze neztratily, bohatě stačí oklamat dotační úřad. To se podle policie stalo právě s projektem Čapího hnízda.

9 5
možnosti
Foto

Zbývá prokázat úmysl.

6 2
možnosti
MK

Pane europoslanče, Vy víte moc dobře, že celá kauza je politická. Na udání z Česka začal OLAF vařit z vody a aby vůbec něco vyšetřil, vzal si k ruce policejní spis.

I tak se argumentačně zmohl jen PODEZŘENÍ Z PODVODU!!!

Podvod by to byl až podle zpřísněných pravidel z r. 2014.

Klidně Babiše zavřete až zčerná, ale kvůli čapímu hnízdu se to nepovede. Na europoslance dost slabé.

15 19
možnosti
Foto

Pane Kuhlavý vemte si do ruky trestní zákon před rokem 2014 a lehce zjistíte, že dotační podovod v trestním zákonem byl před rokem 2014 a byl absolutně stejný jako v roce 2014 pouze dnes má jiné číslo. Jinak váš milovaný Andrejko toužil po dotací 50 milionů určenou pro malé střední podnikatele. Jenže on jako miliardář na ni neměl nárok a tak vytvořil akciovou společnost Čapí hnízdo, která dotaci splňovala . Andrej Babiš, ještě coby místopředseda vlády, v roce 2013 prohlašoval, že s „Čapím hnízdem nemá nic společného,“ a že „půjčil té společnosti přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele nezná“. Když po něm Poslanecká sněmovna následně žádala vysvětlení, záhadný investor najednou zmizel; Babiš však přednesl novou verzi – tedy, že farmu tehdy vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr partnerky Martin Herodes. Ti údajně koupili akcie svého času za 2,4 milionů korun. Posléze, když se začalo v médiích pátrat po tom, kde by mohly jeho děti na koupi peníze vzít, přišel Babiš s dalším vysvětlením, že peníze na koupi byly vlastně jeho. „Moje dcery jezdí od dětství na koni. Rozhodl jsem se proto, že dám rodině prostředky, aby si firmu koupila a projekt zrealizovala,“ konstatoval před poslanci Babiš. Jenže ve sbírce listin obchodního rejstříku se ani jedinkrát neobjevuje jméno žádného z nich coby akcionářů. Listiny přítomných akcionářů jsou po dobu trvání dotace pravidelně ze zápisů valných hromad vynechávány. Jinak farma vznikla na pozemcích patřící společnosti IMOBA Andreje Babiše, kontrakt na koupi podepisoval klíčový muž Babiše právník Knotek. Firma si zároveň vzala úvěr ve výši 350 mil. Kč, za který ručila společnost AGROFERT, a.s.

8 4
možnosti
OP

Tak, jako kdysi prý jakási západní loterijní společnost testovala své novinky v kreativním Česku, aby si včas vychytala možné podvody, tak si měla i EU testovat v Česku dotace před tím, než je spustila, když už je tedy provozuje, protože všeobecně se už ví, že je to stejně využitelné hlavně pro chytráky

9 0
možnosti
ZH

Kéž by váš článek nebyl nonsens. Kdyby skutečně bylo jednáno protiprávně, pak by se nemusela měnit či upravovat pravidla. Myslím, že právní naděje v tomto případě jsou sci-fi. Případ jistě vzbuzuje nechuť, ale k nedodržení zákona zřejmě nedošlo. Přitom já bych byl první, kdo by si výskal, kdyby se našla skutečná trestní kauza. Již vám to psali i níže. Když je to tak jasné, tak jak to, že už všichni nesedí? 8-o

12 2
možnosti
MK

Nu, tedy pane Hornere, Vy překvapujete!

Rovněž nejsem babišovec, ale je fakt, že tehdejší pravidla EU porušena nebyla, byť sice byla možnost, s poukazem na amorálnost, dotaci neudělit.

Četl jsem poměrně podrobné vysvětlení od odborníka, který se zabývá dotacemi více než 12 let, a ten zdůrazňoval, že pravidla se Zpřísnila až v r. 2014.

5 0
možnosti
MJ

Může mi někdo říct, které dotace nejsou podvod?

9 0
možnosti
Foto

Většina dotací na silnice a infrastrukturu.

0 0
možnosti
PK

Vážený pane europoslanče, od křesťana bych očekával pravdu. Nejen výběrovou pravdu. Možná, že vámi uvedených 30 projektů bylo v pořádku. Ale co další podvody s dotacemi, které jsou známy a veřejně dostupné?? To se vám nehodilo do blogu, tak jste to nějak zapomněl zmínit.

11 6
možnosti
Foto

No já nevím, pane Kamasi, ale já jsem to pochopila tak, že autor psal o projektech, které byly prověřovány.

11 1
možnosti
RP

Čápi hnízdo alespoň funguje, zaměstnává lidi, a je navštěvované...ale co tak 300 milionová dotace na vědeckotechnický park Nupharo v severních Čechách v obci Libouchec.Ta se vracet nebude? Park je nefunkční, nevyužívá se, je v insolvenci a má dluhy 464 milionů. Krátce po schválení té dotace se stala částečným majitelem švýcarská firma ABB. A ta dotace podle MPO je vpořádku.

5 9
možnosti

Funguje? Vážně?;-D;-D;-D

3 4
možnosti
PB

P23e28t98r 91B75ü10r82g89e62r

12. 4. 2018 18:06

Vážený europoslanče, nějak se pořád nemohu naladit do požadovaného optimistického tónu. 50 mio není málo peněz - i když vzato v měřítku veřejných finací představují několik metrů dálnice, či roční mzdové náklady pro tak 20 úředníků. Ale i kdyby to bylo jen pět tisíc.... Důvodem mého "neoptimismu" je mediální informace o tom, že pražská správa komunikací utratila TŘIČTVRTĚ MILIARDY na údržbu mostů v Matičce, a není schopna doložit, za co vlastně. Vše je prosím "Lege artis", akorát že ta lávka v Tróji nám tak nějak spadla, přes on-line monitoring stavu, přes měsíc starý, kladný posudek. Tunel Blanka stojí 12 hodin, protože odešel klíčový router-tak za padesát tisíc. Jako venkovan se mohu pražákům smát (nedělám to) - ale: chápete kam mířím? Přeji pěkné dny do Bruselu

15 1
možnosti
SN

:-)......Vážený pane autore! Šedá eminence demokratického bloku, Kalousek, prý nedávno prohlásil.....policie má na něj nabito! Je vydán, brání něco tomu, pokud je jeho vina a pana Faltýnka nezpochybnitelná, měl by do týdne sedět za katrem. Nemuseli bychom poslouchat pořád omílanou mantru.....se stíhaným premiérem do vlády nejdem! Co Vy na to? !!!!!!

10 4
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.