Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PR

P16a93v22e14l 18R22u35s66ý

12. 4. 2016 9:29

Myslím, že stát by měl především přestat masově bránit v péči otcům, kteří svou vyživovací povinnost chtějí plnit osobní péči. Dokud bude probíhat "spravedlivé" dělení "dítě matce, otci alimenty", nepohneme se dál. Výživné by mělo být vyměřováno jen rodičům, kteří se o dítě starat odmítnou.

Je absurdní, že stát straně vymáhá povinnost výživy, ale místo vymáhání povinnosti péče ji znemožňuje i otcům, kteří pečovat o dítě chtějí a mohou.

Rovněž chybí závazná pravidla pro vyměřování alimentů od stanovení minimálních alimentů ve výši poloviny životního minima dítěte, po vyměření alimentů pouze z prokázaného a nikoliv fiktivního příjmu.

Měl by být upraven občanský zákoník, a výživné by mělo být stanoveno ne podle životní úrovně povinného, ale podle životní úrovně toho rodiče, kdo ji má nižší. Protože v současné právní úpravě si některé matky výživným zvyšují prostřednictvím dítěte vlastní životní úroveň, což je špatně.

Navíc, podle návrhu paní ministryně, by tyto zálohované alimenty fakticky platili ti, kteří děti řádně vyživují, tedy opět by to odnesli ti zodpovědní. To je systémově naprosto špatně. Dovolím si paralelu, jelikož naopak zase matky neplní dost často povinnost umožňování styku nebo péče otce, měla by paní ministryně vytvořit institut zálohovaných dětí, kdy by řádně pečující rodiče půjčovali zoufalým otcům své vlastní děti místo těch, které jim má předat matka.

A ještě jedna poznámka - v zákoně je již dáno, že pokud neplní vyživovací povinnost rodič, pak jsou zde prarodiče. V kolika případech se toto pro vymáhání alimentů používá?

Přenášení nezodpovědného chování lidí na ty zodpovědné je jedno z největších selhání sociální politiky. Ta má být zaměřena pouze tam, kde příčinou nedostatku není nezodpovědnost.

5 0
možnosti
Foto

H19a97n14a 70V65l39k95o22v68á

12. 4. 2016 16:41

Podle zákona má dítě právo sdílet životní úroveň obou rodičů. Muž, který žádá aby jeho dítě "sdílelo úroveň toho rodiče, který ji má nižší "je, po slovensku chrapúň... A to říkám jako matka, která svému dítěti dopřává z vlastních zdrojů vyšší životní úroveň než má jeho otec, který neplatí výživné.

0 0
možnosti
JW

No jo, ale co má v reálu dělat taková matka, co jí chlap nedal 10 let ani kačku? Soudila se s ním a on se jí tam jen vysmál, protože dělá na černo a není žádná páka, která by ho donutila platit. Neměla si ty děti s tím blbem pořizovat, ale když už jsou a nemají co jíst? Co má dělat? Naštěstí to není můj případ, ale znám takových hodně.

1 8
možnosti
RM

Každý zná hodně takových rodin co ani nemají co jíst, to člověk čte pořád. Potom zjistíte, že na smartphone pro maminku a děti bylo, že je na to a na to a nakonec se ale pláče, že není na jídlo.

Každý taková matka má podat na neplatiče trestní oznámení a následně si žádat o pomoc v nouzi. Hotové. Jakoby tě dávek nebylo dnes už dost.

7 1
možnosti
OP

Marsková Engelsová Leninová, co od ní můžete očekávat. Už jsem někde jinde připomínala, že odebírání řidičáků či jiných oprávnění k provádění práce je nejúčinnější způsob, jak přimět neplatiče k pravidelné úhradě alimentů. Těch, co řidičák nepotřebují, je už opravdu velmi málo a domnívám se, že neplatiči notorici by měli být i společensky znemožněni

7 2
možnosti
TH

Ja s tim navrhem velmi a velmi souhlasim.... vas asi neplaceni alimentu od manzela nepostihne.

2 5
možnosti
RM

Co třeba od manželky?

2 0
možnosti

Neplatit na vlastní děti je lumpárna. Souhlasím s pomocí státu. Myslíte, že samoživitelka má mimo starostí o to jak uživit děti ještě čas a peníze na advokáty, exekutory a další organizace, které mohou pomoci s vymáháním výživného? Dobrá myšlenka byla odebrat řidičák neplatiči. Kolik pak řidičáků již bylo odebráno? Umíte se představit, že by to měla prosadit sama samoživitelka většinou s minimálním právním podvědomím? Zato státní instituce přímo oplývají takovými pracovníky kteří většinu dne stejně nemají do čeho dloubnout a ty také platíme z našich daní.

3 4
možnosti
Foto

Ten řidičák bych nebral. Mnozí ho potřebují k vydělávání - není řešením udělat ze zlovolného neplatiče člověka neschopného platit...

6 2
možnosti
Foto

Možná budu kamenován /asi/ ale nešť. Trošku , trošičku mně už starost o "samoživitelky" irituje. Samoploditelky zcela jistě nebyly a nejsou , tehdy o pomoc státu a kohokoli jiného nestály. Tedy - kromě partnera.

Pár nezodpovědných neplatičů alimentů se určitě najde. Pochybuji ale , že jsou jich desítky tisíc, jak deklaruje pí ministryně.

Mám zkušenost : když se rozejde pár rozumných , "normálních" lidí ( což se může stát) , valnou většinou není problém. Výživné partner bez problému platí , dítě se stýká s oběma rodiči.

Jsou ale případy "matek" typu : tři děti s třemi partnery , moc je ani nezná , některý ve výkonu trestu , ostatní bez práce .... a teď : státe - starej se.

Tedy - státe : to jsme my - já , Vy.....:-/

10 0
možnosti
TH

8-o

Tech nezodpovednych platicu je celkem dost. Je smesne, ze muz obvinuje zeny, ktere maji dite....ne opravdu zeny nejsou samoploditelky....rozkosna uvaha na dikuzi o neplaceni alimentu...to jste se fakt strefil.

0 3
možnosti
JC

A co tak změna paradigmatu?

Když matka po rozvodu děti neuživí, měly by být předány do péče otce. A alimenty ať platí matky otcům na děti v jejich péči.

2 2
možnosti
Foto

Hlavně by si to rodiny měl fakt řešit samy.

3 0
možnosti
AJŘ

Já si myslím, že by se neplacení alimentů dalo vyřešit jednoduchou cestou. Ty neplatíš, tak ty děti dostaneš prozatím na půl roku do péče. Myslím si, že by lecko potom ještě rád zaplatil.

1 1
možnosti
Foto

Anežko, nezlob mne. Já jsem děti jejich otci nabízela, střídavku měla vymyšlenou, byteček ke střídání vyhlídnutý (takové to děti v jednom bytě) a nechtěl. Takových bude víc :-):-P

0 0
možnosti
JK

Ač je mi naprostá většina výplodů paní ministryně hrubě proti srsti, tento návrh bych tak radikálně nezatracoval. Jak víme, tak české soudy nejsou zrovna pružné(což se ze dne na den nevyřeší) a dlouhé prodlení může znamenat pro rodiče-samoživitele významné finanční potíže(a následně ztráto bydlení, neschopnost se vhodně postarat o dítě atp.), nehledě že mnohdy není z čeho peníze vymáhat(neplatící rodič zcela nemajetný a bez práce či ve vězení). Všichni co podotýkají, že by si člověk měl odpovědně pořizovat dítě jen s vhodným partnerem a vědomím jak vše ufinancovat v případě různých problémů/ztráty partnera mají samozřejmě pravdu, ALE přesto si myslím, že nejdůležitějším zájmem by mělo být v prvé řadě dobro dítěte, nikoli moralizování nezodpovědných rodičů. Proto si myslím, že úhrada neplacených alimentů není špatný nápad(kontrolní mechanismus, zjišťující užití dávek pro pokrytí základních potřeb dítěte, nikoli na nákup alkoholu a cigaret považují za samozřejmost). Schopnost postarat se o dítě podle mne patří mezi základní povinnosti vyspělého státu..

3 4
možnosti
RM

Kult dítěte a s ním kult rodiče neberu. Pokud se má v tomto případě stát postarat o dítě, tak mu má naordinovat dětský domov, tak jak se to děje když se nedokáží oba rodiče z různých důvodů (často alkoholismus apod.)

4 3
možnosti
KZ

dekuji pane zdechovsky. opet a zase s vami souhlasim. marksova se jevi jako padla na hlavu se vsemi svymi navrhy. jeji nekompetentnost se do nebe volajici. nepochopim, proc ja ze svych odvedenych dani mam platit alimenty za nekoho a nekomu, s kym nemam co do cineni. pravni cesty, jak je z dotycneho vyziskat, to by mel byt cil. zabavovani ridicaku mi prislo jako dobry prostredek.

8 2
možnosti
TH

Ted otec ty alimety pak musi zaplatit statu. Proc vam to uniklo?

0 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.