Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TD

Podle mě k žádnému zápisu do učebnice skandálů nedojde. Nesmyslné rozhledny se z evropských peněz přece staví už celé dlouhé roky. ČR je plná takových "eurorozhleden" - často jsou na nesmyslných místech, ze kterých není vidět nic moc (protože postavit ji o kus dál na kopci by bylo pro realizační firmu mnohem dražší než na nízkém valu kus od silnice). Jsou i takové, ze kterých není vidět vůbec nic - v lese (protože se myslelo, že se bude kácet a ono se nakonec nekácelo, či tak nějak). Četl jsem o tom už nejméně 3 roky zpátky.

Nemyslím si, že nám zlý Brusel přikazuje rozhazovat evropské peníze za nesmysly, ale evidentně je mnohem snazší čerpat peníze na eurorozhledny někde v poli, než na potřebné věci typu silnice, kanalizace nebo školka. A s vracením dotací to zjevně také nebude nijak horké. Takže Brusel v tomto ohledu není ani tak zlý, jako spíš tupý. Jako už tradičně...

3 0
možnosti
Foto

Ne není. Administrativa je stejně náročná. Jen u rozhleden se dají ty rozpočty na stavbu hůře kontrolovat. A tak jsme se pustili do stavení rozhleden namísto dělání silnic.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu. O rozdělování si rozhodujeme do značné míry sami a vypovídá to mnohé o českých elitách. Například Evropský investiční fond poskytoval velké balíky na zvýhodněné financování malého podnikání (malé podnikání je pro naše elity sprosté slovo). V sousedním Polsku vznikla například v blízkém Opoli nestátní nebankovní nadace, která poskytuje rolníkům a řemeslníkům návratné půjčky na profesionální úrovni. Nadace díky tomu disponuje kapitálem stovek milionů korun. Co se stalo s těmito penězi u nás: dostaly je velké banky a vylepšily si tak svoje rozvahy. Když jsou dotace z 100% nevratné, neexistuje dostatečný stimul k reálné udržitelnosti projektu - výsledek vidíme všude kolem sebe.

3 0
možnosti
Foto

Richarde, děkuji za postřeh. K tomuto tématu se ještě vrátím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.