Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Pěkné povídání. Jen mi v něm nějak chybí Lateránská úmluva a konkordát s Mussolinim, které upevnily jednotu mezi Vatikánem a fašismem. Pro úplnost - podepsal Pius XI. Ono to vlastně bylo "něco za něco", opět mohl vzniknout samostatný Městský stát Vatikán a posílil se vliv církve, že?

A kardinál Pacelli, pozdější papež Pius XII. zase podepsal konkordát Vatikánu s Hitlerovou říší. Vatikán byl vlastně první, kdo vešel ve styk s fašistickým Německem - už v červenci 1933.

A to je jen pár příkladů. Představitelé ŘKC nebyli tak úžasní, jak se nám snažíte "objektivně" popsat.

Pro objektivnost by mělo být čerpáno z různých pramenů, nejen z těch, které se momentálně někomu hodí.

Tím nechci zpochybňovat čestné kněží a faráře, kteří mnohým pomohli.

1 3
možnosti
Foto

Dobrý den, pokud byste žil na území nějakého státu - Vatikán versus Itálie, tak byste asi také podepsal obecně znějící smlouvu, která vymezuje vzájemné soužití. Četl jste Lateránskou úmluvu?  Jinak konkordát Vatikán versus Německo byl připravován od roku 1921...to, že ho Hitler podepsal přeci nedokazuje kolaboraci. S těmi argumenty proto moc nesouhlasím.

3 0
možnosti
Foto

Vážený pane Zdechovský, děkuji Vám za článek i za připomenutí některých dějinných faktů. Jak bylo možné očekávat, objeví se v diskusi několik torpidních relativizátorů, kteří budou poukazovat na několik jedinců, kteří věru k dobrému jménu katolické církve nepřispěli. I když všichni připouštíme, že někteří členové církve - a to i na vysokých postech - jsou lidé nekvalitní, budou tito relativizátoři bušit do celé instituce. 

Je to dáno tím, že je církev nenechává v klidu. Pokud by jim byla církev putna, nebudou zde exhibovat své mantry, ale Váš blog prostě přeskočí. Potřeba neustále se vymezovat je dokladem, že nejsou tak úplně ateisty, jak hrdě prohlašují. 

Model Jaruzelski a Husák je prostě universální.

Vám karmu a přání pěkného letního dne.

8 0
možnosti
Foto

Děkuji, vážím si toho ;-)

0 0
možnosti
MD

Druha svetova, boj proti nacismu? A dnes? Tak kdyz mame v jednom pytli komunisty tak supneme do druheho katoliky. A je to.

1 0
možnosti
ZM

Inu, dnešní doba si vyžaduje velkou zásobu pytlů.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavé, jak se katolíci nehlásí ke katolickým představitelům státní moci jako byli Josef Tiso, či Ante Pavelič, ale jak se hlásí k majetku, který vytvořili naši předkové a který svojí prací vybudovali obyčejní lidé a ne katoličtí preláti.

7 4
možnosti
OK

Je snad správné hlásit se ke zločincům? Je snad pošetilé hlásit se ke kostelům klášterům a jejich příslušenství?

5 0
možnosti
FP

Je nepřijatelné, aby Ondrýček s minulosti pionýra kritizoval někoho za členství v HJ

0 0
možnosti
JV

Ondrýček určitě, patlálku

0 0
možnosti
ZM

Jako Říšský konkordát se označuje konkordát mezi Německem a Svatým stolcem podepsaný 20. července 1933 kardinálem Pacellim a vicekancléřem von Papenem a ratifikovaný Německem 10. září téhož roku. Je stále platný pro Spolkovou republiku Německo. Uzavření konkordátu je hodnoceno jako kontroverzní, neboť usnadnilo Adolfu Hitlerovi cestu k moci.

0 0
možnosti
OK

V té době byl Hitler jedním z mnoha Evropských diktátorů, navíc poměrně neznámým, ježto byl krátce u moci.

1 0
možnosti
JV

Říci, že mezi kněžími byly výjimky a současně uvést výjimku o hrdinství jakéhosi biskupa je zvláštní. Domnívám se, že už jen fakt, že si za papeže byli schopni kardinálové zvolit někoho s minulostí z Hitlerjugend je nepřijatelné.

1 2
možnosti
OK

Ahistorický populismus. I kdyby Ratzinger vstoupil ve 14 letech do této oraganizace dobrovolně, vzhledem k jeho věku není třeba jej soudit. Kdo zná fakta, ví, že na jeho vůli vůbec nezáleželo.

4 0
možnosti
Foto

Josef Tiso lidi do koncentráků a do plynu pouze posílal...

2 2
možnosti
OK

On je tam sice přímo neposílal, ale svou autoritou kryl zločinný režim. Je ostudné, že v katolické církvi na Slovensku dodnes tu a tam znějí opěvné hlasy na tohoto zločince.

5 0
možnosti
SB

Historický fakt:

Arcibiskup Josef Beran sloužil v Chrámu svatého Víta děkovnou mši Te Deum po zvolení Klementa Gottwalda prezdeintem republiky.

0 0
možnosti
BM

A ten jej za to internoval!

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS