Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Je dobré číst tato rozumná slova z pera politika. Politik má možnost věci měnit. Naše společnost  potřebuje nejen občasné výroky ÚS, které mají hlavu a patu, Naše společnost potřebuje změnu v celém systému , který určuje porozvodové uspořádání. Od OSPODU až po soudy. Tento systém je zastaralý a odpovídá situaci před desítkami let, kdy se rozvádělo každé desáté manželství a důvodem, byly často nějaké problémy na straně muže (nevěra, alkoholismus, násilí), Dnes se rozvádí každé druhé manželství a příčinou nebývá na straně muže, ale ženy , která se zamiluje do kolegy v práci, do souseda nebo je jen pod vlivem své maminky. Každopádně ženy bezohledně rozbíjí rodinu s malými děti s vědomím, že děti zůstanou jí a dostane alimenty. Je načase už konečně celý ten nefungující v dnešních podmínkách systém totálně změnit.

0 0
možnosti
HP

Na stridavou peci mam spise negativni nazor, i kdyz nepopiram ze muze v nekterych pripadech fungovat a pro deti bude opravdu tim nejlepsim.

Nesouhlasim ale s jejim prezentovanim jako "toho nejlepsiho v kazdem/temer kazdem pripade". Ja bych treba jako dite (kdyby se nahodou rodice rozvedli) stridavou peci nechtela. A muze byt hodne deti kterym to ze "zije ve dvou bytech" svedcit opravdu nemusi. A v pripadech ze musi dite menit skoly mi to prijde skoro jako muceni ditete. Predpokladam ze reagujete na posledni nalez US, kdy se jednalo prave o holcicku, ktera mela nastoupit do prvni tridy (a nyni bude mit dve skoly nekolik desitek kilometru od sebe) - prvni nalezy o tom ze stridava pece muze byt narizena i pripade nesouhlasu jednoho z rodicu jsou totiz starsiho data a rozhodne to neni zadna novinka.

K vasemu clanku a komentarum:

1) Ano dite ma pravo na oba rodice, zarazi me ale udiv nad tim ze soudy v pravazne vetsine sveruji dite do vylucne pece matkam. Ony jsou to taky v pravazne vetsine rodin prave matky kdo se o dite prevazne staraji.

2) Proc by melo dite po rozvodu "prijit o jednoho rodice", v pripadech kdy narizena stridava pece neni? Znam plno rodin kde je dite ve vylucne peci matky a s otcem se normalne a pravidelne vida. Jiste jsou pripady kdy matka brani diteti ve styku s otcem (pokud je to bezduvodne mam pro takovou matku oznaceni "husa"), ale resit vsechny rozvody plosne narizovanou stridavkou mi neprijde stastne reseni.

3) Poznamka o tom ze otec muze dite lepe materialne zabezpecit - coz by mel byt duvod aby mu bylo dite svereno do pece to doufam nemyslite vazne? Takze matka bude na rodicovske, potom si kvuli detem vezme castecny uvazek, otec si vesele buduje karieru ... a potom bude pozadovat vylucnou peci protoze on vydelava vic? Jako vtip dobre. Nepopiram ze jsou kvalitni otcove, mnohdy kvalitnejsi nez matky, ale neda se to klast do souvislosti s lepsim materialnim zabezpecenim.

1 2
možnosti
Foto

J45a19n57a 33M59a90j10o14v45á

19. 6. 2014 12:20

Hanko, ač nejsem otec :-), dovolím si zareagovat.

V případě, že se rodiče dohodnou na péči, není a nebude žádný problém. Po čase zjitřených emocí se situace usadí, hořkosti postupně ubyde a děti se můžou opravdu stýkat s oběma rodiči tak, jak to všem vyhovuje a je to možné. Takových je většina - většinu lidí vylekané, stressované děti zastaví v útocích na druhého rodiče.

Jsou ale takoví, které nezastaví nic. To, že jsou to v současné době matky je dáno, spíše než tím, že se o děti starají, tím, že mají téměř jistotu, že jim dítě do péče svěřeno bude. (Kdyby se děti svěřovali převážně otcům, bude se tato skupinka rekrutovat z mužů, protože blbů je v populaci stejně v obou pohlavích.). Těch konfliktních je málo, cca 10 %, z toho 5 % konfliktních dlouhodobě. Ač je to malá skupina, je hodně vidět a slyšet :-).

Význam nemá ani tak "přesná střídavá péče", jako rovnost obou rodičů. Ne pouze deklarovaná v zákoně, ale skutečně respektovaná. Aby byl obvyklý stav, že když se rozpadá vztah, je "norma", že dítěti musí být oba rodiče zachovány. Na způsobu kontaktu by je pak systém mohl donutit se dohodnout (podobně jako v Německu). Jen nastavením pravidel by ubyla polovina z oněch výše uvedených 10 % - drželi by se v hranicích, protože by věděli, že pravidla jsou jasná. No a na ty, co nerespektují žádná pravidla by pak systém měl jednak nástroje (rovnost práv a tedy i široký kontakt dětí s rodiči) a jednak čas, protože by se nezabýval dva roky každým sporem.

3 0
možnosti
TH

Zajimave, ze otcove nestoji o stridavou peci pred rozvodem.

0 5
možnosti
AK

Co si kdo vybere, to má :-P Takže nářky mužů, že jejich (bývalá) manželka je něco mezi fúrií a čerodějnicí mě neberou...

Když se někdy bavíme (v žertu ;-)) doma s manželem, jak by to bylo s dětmi, až on se zakouká do nějaké mladé slečny asistentky a opustí nás, tak mu rovnou říkám, že děti pošlu s ním do jeho nového vztahu ....

0 0
možnosti
Foto

Vnímám to jako Váš osobitý smysl pro humor ;-);-D

0 0
možnosti
Foto

Díky moc, ale to potřeba neustále opakovat. ;-)

2 0
možnosti
Foto

Dnesla se mi slova o střídavé péči jednoho přísedícího u soudu: "Stěhujte se každých 14 dní..."

Pomyslel na to někdo?

1 0
možnosti
Foto

J51a41n63a 36M43a96j32o50v74á

18. 6. 2014 15:37

To je hodně oblíbené klišé :-/

0 0
možnosti

Nedomluvili se před soudem, nedomluvili se u soudu a nedomluvili se ani po něm........ tak manželku střídavkou dotlačím, a tím získám " svá práva" a tím i částečnou kontrolu nad původní rodinou.

Pokud se ti dva nedohodnou, prostě spolu válčí, střídavka je pak jen zbrań.

2 4
možnosti
Foto

Proč by měla? A jak funguje tato "zbraň"?

4 0
možnosti
Foto

Nechcete-li být pouhým dárcem spermií, nezbývá, než pracovat na vztahu tak, aby se nerozpadl. Mávání praporem práv samo o sobě štěstí nepřináší...

5 4
možnosti
Foto

To je pravda. Ale pracovat na vztahu musí oba. Když jeden nechce...

3 0
možnosti
JC

Napsal jste to VELMI dobře. A je to pravda.

6 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.