Potvrzeno: Mafie zneužívala neziskovky pro svůj migrační byznys

13. 07. 2020 7:50:22
Nikoho už asi nepřekvapí, že na nelegální migraci (nejen) v oblasti Středozemního moře vydělává organizovaný zločin. A co dělá celou věc ještě horší, je skutečnost, že na pašování lidí mají podíl i některé neziskové organizace.

Neziskové organizace se samozřejmě brání s tím, že pouze zachraňují lidi či pomáhají potřebným. Není to ale vždy pravda. Už jsem psal před třemi lety, že některé neziskové organizace svým jednáním bohužel vědomě pomáhaly pašerákům s převážením lidí na evropskou pevninu. Důkazy o spolupráci pašeráků a neziskovek shromážděné italskou policií byly už tehdy naprosto nesporné.

Pro řadu liberálů a salónních levičáků jsem se kvůli těmto tvrzením o spojení některých neziskovek s organizovaným zločinem stal úhlavním nepřítelem. Hloupě a bez jakýchkoli smysluplných argumentů mě obviňovali z rasismu a šíření nenávisti. Nebyli schopní pochopit, že odmítáním boje s ilegální migrací se pouze napomáhá organizovaného zločinu.

Na migračním byznysu má obrovský podíl také mafie. V minulosti jsem už upozorňoval na to, jak 'Ndrangheta, nejmocnější mafiánská skupina na světě, využívala nelegální migranty na Kalábrii k práci na sklizni ovoce a zeleniny v naprosto nedůstojných podmínkách a za minimální mzdu. Sicilské nevěstince byly plné žen a dívek, které si mafiánští bossové jezdili vybírat do Libye, a pak si je nechali „zadarmo“ přes dvě německé neziskovky poslat přes Středozemní moře. Ty italská policie prověřuje kvůli výpovědím zadržených migrantů, kterým dávali pašeráci instrukce s tím, že je po několika kilometrech lodě neziskovek vyzvednou.

'Ndrangheta se schovávala i za katolickou charitu

Lidé z organizovaného zločinu dokázali vydělávat na ilegální migraci i jinými způsoby. Zmíněná kalabrijská 'Ndrangheta je totiž spojená i s jedním dalším šokujícím případem týkajícím se špinavého byznysu s ilegální migrací.

Policie rozkryla, že Sant'Anna, jedno z největších italských center pro migranty, které spravovala konfraternita Misericordia ve městě Isola di Capo Rizzuto, byla po dobu více než deseti let ovládané mafií. Za tu dobu si 'Ndrangheta, přesněji jeden z jejích klanů, přišel na 36 milionů eur, tedy zhruba třetinu z celkových 105 milionů určených na pomoc migrantům.

Kalábrijská 'Ndrangheta systematicky získávala peníze ze státní pokladny pod zástěrkou pomoci migrantům a za asistence stovek dobrovolníků, kteří o působení mafie neměli nejmenší tušení. Část státních peněz určená na provoz tohoto centra pro migranty zřízeného charitou tak byla zpronevěřena a skončila v rukou lidí patřících k organizovanému zločinu.

Podezření, že v zařízení, v němž jeden čas pobývalo až 1500 lidí, něco není v pořádku, existovala poměrně dlouho. Už v roce 2013 inspekce odhalila, že uprchlíci dostávali pouze malé porce jídla, které bylo ještě ke všemu prošlé. Centrum navíc nelegálně hostilo 70 nezletilých bez doprovodu v leteckých hangárech, kde byly jen dvě toalety.

O rok později zase místní prefektura naznačovala, že počet lidí v centru může být nadsazený s tím, že jeho vedení bere peníze za migranty, kteří ve skutečnosti neexistovali. V roce 2015 také italský magazín L'Espresso poukázal na to, že lidi ve vedení zařízení kradli finance a peníze získávali tím, že nechávali migranty hladovět. „Pokud se od organizace předpokládalo, že zajistí 500 jídel, zajistila jich jen 300 a zbytek zůstal hladovět,“ prohlásil známý protimafiánský prokurátor Nicola Gratteri.

Mezi odsouzenými byl i kněz

V květnu roku 2017 provedla policie rozsáhlou razii pod krycím názvem Jonny. O tom, jak rozsáhlá zde byla činnost mafie, svědčí skutečnost, že vyšetřováno bylo poté cekem 124 osob a 68 lidí bylo zatčeno. Letos na konci června proces skončil a padlo při něm celkem 22 rozsudků odnětí svobody na celkem 150 let.

Mezi odsouzenými byl i suspendovaný kněz Edoardo Scordio, který stál u založení centra pro příjem migrantů. Za zločinné spolčení byl odsouzený ke 14 a půl rokům nepodmíněně. I jemu plynul prospěch ze spolupráce s mafií a shrábl část peněz. Zatímco lidé v zařízení strádali či dokonce hladověli, dnes už bývalý kněz si mohl dovolit utrácet ve velkém peníze za drahé hotely, restaurace a kvalitní vína a ve svých třech sejfech měl při policejní razii tisíce eur.

Bohužel mafií byla zneužita i charita, která byla kvůli nelegální migraci ve spojení s organizovaným zločinem vydělávajícím na ilegální imigraci. Jednalo se o další z případů, kdy se na byznysu s migrací bohužel spolupodíleli i lidé tvrdící, že dělají bohulibou činnost.

I zde se tak potvrzuje pravdivost mých dřívějších slov a ukazuje se naprosté zatemnění mysli mnoha levicových intelektuálů. Nechtějí vidět, že z nelegální migrace má největší prospěch organizovaný zločin, proto je třeba ji důsledně potírat. Nezbývá proto než to stále opakovat, vysvětlovat a doufat, že se jim po všech těch rozsudcích a dalších odhaleních konečně rozsvítí. Extrémista není ten, kdo na nepravost poukazuje, ale ten, kdo o ní mlčí a snaží se dělat, že neexistuje.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blogy:

Chceme dát přistěhovalectví jasná pravidla, říká Tomáš Zdechovský (leden 2015)

https://info.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=442320

Jaký je rozdíl mezi některými neziskovkami a pašeráky? Bohužel žádný –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=617515

Nelegální migrace zavádí v Evropě novodobé otrokářství –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=673080

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 13.7.2020 7:50 | karma článku: 46.35 | přečteno: 17083x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 893 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 327 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.08 | Přečteno: 3120 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...