Prezident a jeho band(a)

Prezident rád káže vodu a přitom pije víno. Alespoň to platí v případě jeho spolupracovníků a jejich skandálů. Být někde v úřadu prezidenta v Zemanem tak často kritizované Evropské unii, už by se musel kancléř poroučet...

Už dnes je jisté, že Vratislav Mynář za sebou určitě zanechá opravdu významnou stopu a ta rozhodně nebude příliš pozitivní. Jak nyní postupně vyplouvá na povrch, současný vedoucí Zemanovy prezidentské kanceláře se nevyznamenal a neproslavil jen svojí bezpečnostní neprověrkou. Ukazuje se, že využíval svoje postavení k tomu, aby dohazoval kšefty svým kámošům.

Média upozornila v posledních dnech na celkem 25 pochybných zakázek za celkem 440 milionů korun, které se týkaly lánského zámku. Vlastně pardon, Mynář dění v Lánech jako kancléř vlastně neřídí sám. Do čela organizace lesní správy Lán totiž dosadil Miloše Baláka. Právě on je totiž za zakázky zodpovědný a pod řadou z nich je podepsaný jeho dlouholetý blízký spolupracovník Eduard Gaisler, kterého si do Lán přivedl.

Zmíněný Balák se už opakovaně ocitl v hledáčku policie, která ho loni ho po třech a půl letech ve funkci obvinila v souvislosti se zakázkou na zpevnění břehů lánské nádrže Klíčava za 68 milionů korun. Vyšetřovatelé viní Baláka ze zmanipulování zakázky na zpevnění okolí zmíněné nádrže. Balák ale přes všechny nevysvětlené věci ve funkci zůstává. Podezření nehrají žádnou roli. Dělá se, jako by se nechumelilo.

A co pan prezident Zeman, který jindy nenechá suchou nit na podvodnících a tunelářích všeho druhu? Nyní je mu pochybné jednání vlastních podřízených zjevně srdečně jedno a všechno se snaží od začátku do konce krýt.

 

Když pomáhají sponzoři strakonického basketbalu

Na úpravy kolem lánské nádrže ale stojí za to podívat se trochu blíže. Zakázku na zpevnění nádrže Klíčava získala kladenská společnost Energie - stavební a báňská. Firma ovšem ve stejném období vyhrála i výběrové řízení na budování druhé etapy svahu za více než 231 milionů. Zde je na místě zmínit, že Energie byla podle klubového webu významným sponzorem Basketbalového klubu Strakonice. Určitě jen náhodou v ní šéf Lán Balák v minulosti působil jako prezident a jeho kolega Eduard Gaisler jako manažer.

Sponzoři strakonického basketbalu totiž s oblibou v Lánech pomáhali například i s rekonstrukcemi lesních cest. Lesní správa je rozdělila na etapy a hodnota ani jedné ze zakázek tak nepřesáhla šestimilionový limit, za kterým by už bylo třeba vypsat řádnou soutěž mezi firmami. Ostatně takový způsob zadávání zakázek je v Lánech velmi běžný. Z 80 zakázek se do limitu pro malé zakázky překvapivě nevešlo jen pět.

Mynářem dosazená dvojice Balák s Gaislerem si tedy podle své libosti mohla rozhodnout o tom, komu dá zakázky celkem za 144 milionů korun. Lány se tak zásluhou pana Mynáře staly zlatým dolem – ale samo sebou v podstatě jen pro lidi a firmy s ním spřízněné.

 

Kamaráčofty se vyplatí!?

Od věci není zmínit ani další zajímavé skutečnosti. Technický dozor u zakázky na zpevnění svahů dělala za 2,3 milionu brněnská společnost GEOtest. I zde si přišel na své jeden z Mynářových známých. Předseda představenstva této firmy a její spolumajitel Martin Teyschl zároveň sedí v Mynářově nadaci, prostřednictvím které podporují pomocnou školu kousek od Osvětiman.

Podezření budí i další zakázka. Zvěřinu do obřího panství za 200 tisíc letos dodal Miroslav Schön. Jeho PR agentura podpořila Zemanovu kampaň. Podle Mynáře věnovala Zemanově kampani inzeráty v tisku v hodnotě 3,2 milionu.

A pak bych ještě rád zmínil advokátní kanceláře, které si také přišly na své. Zakázku za 4,4 miliony za právní služby v letech 2015 a 2016 z Lán například získala advokátní kancelář Jestřáb, Tománek. Ta Mynářovi zprostředkovala podezřele levný nákup pražské vily. A hlavně, před volbami podpořila miliony Zemanovu kampaň.

Další advokátní kancelář, Halva & Olejár z Brna, získala zakázku za 1,8 milionu. I tato kancelář byla nejspíše vybrána úplnou náhodou a známost s Mynářem zde určitě nehrála vůbec žádnou roli. Sídlí na stejné adrese jako některé Mynářovy firmy, přičemž dům patří Mynářovu dlouholetému společníkovi. Advokát Michal Halva v minulosti pomáhal Mynářovi se získáním eurodotace na stavbu jeho penzionu v Osvětimanech.

 

Mynář by měl odejít

Zkrátka, jak svědčí případy výše zmíněné i mnohé další, kamaráčofty s Mynářem se rozhodně vyplatí. Není nic lepšího než mít zajištěný zisk ze zakázek, na které jdou peníze z eráru, že? A právě proto musí Vratislav Mynář z funkce odejít! Čím dříve, tím lépe! Už nechci slýchat zprávy o praktikách jak z 90. let a minulé dekády, kdy bylo běžné vnímat státní majetek a peníze jako zdroj pro vlastní obohacení.

Praktiky, které tady uplatňuje pan Mynář, nemají ve vyspělých demokraciích žádné místo. Působení stávajícího šéfa prezidentské kanceláře je jen dalším z nyní už přebývajících hřebíků do rakve důvěryhodnosti prezidentského úřadu. A spolupracovníci jsou i hlavním důvodem, proč většina voličů Drahoše nikdy pro Zemana nezvedla ruku.

Proto se veřejně ptám: „Pane prezidente, kdy už se konečně odhodláte Mynáře a lidí kolem zbavit? Nebo nám snad chcete ukázat, že obohacování se na úkor daňových poplatníků, je v pořádku? Že i stamilionový majetek pana Mynáře je zcela v pořádku?“

Nechci v čele České republiky partičky kamarádíčků, kteří si budou dohazovat kšeftíky, ale osobnost, která půjde v transparentnosti a v boji s klientelismem příkladem. A to pan prezident k mé lítosti bohužel není.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 12.2.2018 8:30 | karma článku: 43,17 | přečteno: 5433x
  • Další články autora
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.