Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Němečtí a rakouští zelení by měli více poslouchat Gretu Thunbergovou

Energetická krize představuje jednu z hlavních výzev, kterým musí současná Evropa čelit. Příčinou současného stavu je kromě jiného i zkomplikování dodávek zemního plynu v důsledku války na Ukrajině. 

I mnozí řadoví občané už bohužel začínají pociťovat tento problém kvůli vyšším účtům za plynu i elektřinu. 

Zbývá už jen jádro

Zelená dohoda pro Evropu původně počítala s podporou obnovitelných zdrojů energie, jako jsou vítr, slunce a voda, považovaných za udržitelné a dlouhodobě financovatelné investice. Tato tzv. taxonomie má především motivovat investory k podpoře takových zdrojů, které mají postupně nahrazovat uhlí či ropu.

Samotné obnovitelné zdroje se ale zatím podílejí na pokrytí jen o něco více než pětiny vyrobené elektrické energie ve všech státech EU. A jak asi už dobře víte, problém je také v tom, že ne vždy svítí slunce či fouká vítr. Z tohoto důvodu je také v každém případě potřeba nějaké krytí „stabilnějšími“ zdroji.

Dobrou zprávou je, že Evropská komise vzala na začátku tohoto roku k velké spokojenosti Česka, Francie a Polska zčásti na milost jádro a kvůli Německu také zemní plyn, když je dočasně zařadila mezi udržitelné zdroje.

Sázka na plyn se EU nevyplatila

Ruskem rozpoutaná válka na Ukrajině však změnila celkovou situaci, protože Evropa pociťuje důsledky konfliktu mj. i zdražením plynu. Ukazuje se, že ani plyn nebude spolehlivým a už vůbec ne levným zdrojem energie.

Mnoho lidí už v Česku ví, že mezní cena elektřiny je formována právě výrobními náklady plynových elektráren. Jsou totiž tzv. závěrnými elektrárnami, tedy nejdražším zdrojem elektrické energie, který je při seřazení zdrojů podle ceny potřeba k uspokojení celkové poptávky po elektřině. A podle nákladů tohoto „mezního zdroje“ se tvoří cena energie. Jednoduše řečeno, plyn je nyní nejdražším zdrojem potřebným k tomu, aby mohla výroba elektřiny 100% uspokojit veškerou poptávku. 

Problémy s dodávkami plynu proto znamenají konec nejen německého snu o tom, že jádro a uhlí coby stabilní, ale „nečisté“ zdroje budou nahrazeny plynovými elektrárnami. Situace v Evropě je taková, že nám vedle obnovitelných zdrojů z těch čistších a zároveň vydatnějších a stabilních zdrojů zbývá pouze jádro.

Místo jádra raději uhlí?

I přesto ale Německo nemění příliš mnoho na svém původním plánu do konce roku zavřít i zbývající jaderné elektrárny a v případě výpadků raději počítá s uhlím. Podle posledních informací se pouze plánuje prodloužit činnost dvou ze zbývajících tří elektráren do 15. dubna příštího roku.

Mimochodem, zelení v Německu i Rakousku by udělali dobře, kdyby více poslouchali švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Přinejmenším v tomto nepochybně zastává rozumnější postoj než mnozí zelení politici.

Už v březnu 2019 hájila jádro s tím, že se sice sama staví k jaderné energii negativně, ale že podle IPCC je i jaderná energetika jedním z řešení, které je potřeba použít ke snížení emisí CO2. Ochránci klimatu by proto podle švédské aktivistky neměli vystupovat proti ní.

A nyní prohlásila, že pokud jsou (jaderné elektrárny) již v provozu, bylo by chybou je vypnout a přejít na uhlí. Ať se nám to líbí, nebo ne, bez jádra to nyní prostě nepůjde.

Šílená stížnost Greenpeace

I za této situace se najdou fanatici natolik zaslepení svojí ideologií, že odmítají zařazení v současné době nepostradatelného jádra mezi udržitelné investice v rámci taxonomie na základě Zelené dohody. A nezůstávají jen u slov. Rozhodnutí Evropské komise napadli u Evropského soudního dvora!

Greenpeace a další ekologické organizace zahájily v září právní kroky proti Evropské komisi kvůli rozhodnutí zařadit nejen zemní plyn, ale právě i jadernou energii mezi zelené investice. Greenpeace konkrétně uvedla, že požádala o přezkoumání rozhodnutí Evropské komise zařadit jádro mezi takzvané zelené investice. Má prý hrozit přesměrování investic do fosilních paliv namísto obnovitelných zdrojů energie.

Pokrytecký postoj rakouské ministryně

Nejde jen o některé zelené organizace. K podobnému kroku se odhodlalo také Rakousko. Na Evropský soudní dvůr se totiž kvůli dočasnému zařazení jádra a plynu mezi zelené investice obrátil i náš jižní soused, který má navíc podporu Lucemburska.

Vlastně nejde o nic překvapivého. Rakouská zelená ministryně pro ochranu klimatu Leonore Gewesslerová už na začátku února označila návrh Evropské komise zařadit jádro mezi udržitelné zdroje za „greenwashingový program“ a Komisi obvinila z toho, že „plní především přání jaderné lobby.“ Nic na jejím postoji nezměnila ani energetická krize.

Když domácí produkce nepokryje vlastní spotřebu

Země pod Alpami vyrábí většinu energie z obnovitelných zdrojů. Rakousko se dokonce velmi rádo chlubí tím, jak 60 % energie vyrábí vodní elektrárny a tři čtvrtiny vyrobené energie pochází z obnovitelných zdrojů.

Domácí produkce však úplně nestačí k pokrytí veškeré rakouské spotřeby a musí proto elektřinu dovážet z okolních zemí včetně Česka, které je po Německu druhým největším dodavatelem energie. Importovaná elektřina tvořila v loňském roce 10,4 % rakouské spotřeby. Česko dodalo 10 917 GWh z celkových 26 436 GWh importované elektrické energie, tedy podíl více než 41 %!

Můžeme tedy tvrdit, že Rakousko využívá i energii vyrobenou v českých jaderných elektrárnách. Od zelené rakouské ministryně je celá stížnost nejen naprosto nesmyslná, ale přinejmenším velmi pokrytecká.  

Ideologie občany nezahřeje

Iracionální zelená ideologie u některých vítězí nad zdravým rozumem. Pro Evropu o to hůře, že se tak děje dokonce i dnes, když má většina kontinentu vážný problém s pokrytím své spotřeby energie. Zvláště za současné energetické krize jde o naprosto šílený krok ze strany zelených organizací a politiků.

Kdo z toho má prospěch? Samozřejmě jedině Rusko, přičemž organizace bojující proti jádru slouží Kremlu jako užiteční idioti. Pro Evropu a její energetiku by vyhovění zmíněných stížností bylo sebevražedné. I citovaná Greta Thunbergová zpochybnila německé plány na odstavení jaderných elektráren a vlastně i stížnosti, které podaly na Evropskou komisi organizace Greenpeace a Rakousko.

Podpora jádra musí být za současné situace naprosto logickým krokem. V době, kdy nám Putin může úplně zastavit kohoutky s ruským plynem, to platí dvojnásob. Pokud to pochopí v Německu, ale třeba i Rakousku a Lucembursku, bude to dobře pro celou Evropu. Ideologie občany nezahřeje. Greta to ví, Habeck ne?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Němečtí politici by si měli vzít slova Grety Thunbergové o jádru k srdci.

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 17.10.2022 8:00 | karma článku: 39,36 | přečteno: 6553x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.