Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mírové výzvy německých levicových intelektuálů jsou k smíchu

Bojovníci za mír dnes dokážou být v mnoha ohledech až nepříjemně předvídatelní. Třeba ve své schopnosti dělat ve jménu míru užitečné idioty agresorovi. O německých iniciativách jsem nedávno psal v jednom ze svých blogů.

Nejednalo se o jejich poslední počin, který zahýbal veřejnou debatou. Na konci června přišli němečtí intelektuálové po krátké době s další iniciativou za mír či přesněji kritikou dodávek zbraní Ukrajině. Ve známém německém deníku Zeit vyšlo jejich prohlášení s názvem „Příměří hned“ (Waffenstillstand Jetzt).

Pokračování naivity

Výzvu můžeme považovat za další díl pokračování politického naivismu německých intelektuálů, pro které je válka zatím jen abstraktní záležitostí vzdálenou stovky kilometrů. To vše navíc ve spojení s neuvěřitelnou troufalostí rozdávat rady těm, kdo naopak zažívají válku a její důsledky jako každodenní realitu.  

V prohlášení se dozvíme, že Ukrajina se dokázala ubránit jen díky dodávkám zbraní a sankcím. Dále píšou, že „pokračování války s cílem úplného vítězství Ukrajiny nad Ruskem znamená další tisíce obětí války, které umírají ve jménu cíle, který se nezdá být reálný.“

Další vojenská podpora Ukrajiny prý znamená jen oběti ve jménu nereálného cíle. Jedním dechem ale dodávají, že nechtějí dopustit diktátorský mír a nevolají po kapitulaci Ukrajiny. Mluví se v něm i o důsledcích války pro svět (jmenovitě především hrozící hladomor v Africe) v případě jejího pokračování.  

A jaké mají tito bojovníci za mír alternativní řešení? Zmiňují potřebu postavit se jednotně vůči ruské agresi, ale tu lze podle nich nejlépe zastavit „diplomatickou ofenzívou“ s podporou OSN a zbytku světa.

Na Rusko platí jen demonstrace síly

Lidé, kteří za prohlášením stojí, vypadají, jako by ve skutečnosti žili v nějakém paralelním vesmíru. Pokud je něco opravdu nereálného, tak je to splnění všech jejich požadavků zároveň. Dost těžko lze uplatnit účinnou diplomacii proti velmoci, která má v úmyslu udělat vše pro to, aby výrazně menší sousední zemi, když už ne dobyla, tak alespoň okrájela o co největší část jejího území.

Zastavení vojenské pomoci Ukrajině zároveň nutně znamená pomáhat agresivnímu Rusku. Přestat dodávat zbraně znamená nechat Ukrajinu vykrvácet.

Nevyhnutelným důsledkem by byla jen porážka Ukrajiny, která Rusko jen povzbudí v jeho dalších agresivních choutkách, podobně jako tomu bylo ve 30. letech minulého století u nacistického Německa důsledkem politiky appeasementu.

Rusko zkrátka rozumí pouze síle a na jeho sílu platí ještě větší síla. Dokud nezačne Rusku vojensky téct do bot, žádná smysluplná jednání nebudou reálná. Nic takového ale signatářům prohlášení zjevně vůbec nedochází.

Nepoučitelnost německých intelektuálů

Někteří němečtí intelektuálové tak vesele pokračují ve své naivitě. Jen tak od stolu z pohodlí křesel svých pracoven a konferenčních sálů radí napadené zemi, která se ocitla ve válce a bojuje o vlastní existenci, jak se má zachovat, aby to vyhovovalo jejich mínění.

Na podobné knížecí rady ale není Ukrajina vůbec zvědavá. Je to sama Ukrajina, která by si měla určit, kdy a za jakých podmínek jednat. Veškerá vina za důsledky války pro celý svět jednoznačně padá na hlavu Ruska, které otevřený konflikt začalo.

Lidé jsou zkrátka nepoučitelní. A platí to i o lidech z řad německé intelektuální elity, kteří bohužel opět ukázali, že za několik desítek let života nic nepochopili. Nedokázala to změnit ani krutá realita války zuřící za humny Evropské unie.
Přeji hezký den a veselou mysl!
 

Rusko páchá na Ukrajině válečné zločiny. Putin by měl stanout před tribunálem v Haagu.

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 18.7.2022 8:00 | karma článku: 29,67 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.