Aktivisté za mír opět užitečnými idioty Kremlu

16. 05. 2022 7:15:00
Právě probíhající válka na Ukrajině je potvrzením toho, že každý moderní válečný konflikt zároveň vzbudí i aktivitu různých iniciativ a hnutí volajících po míru. Nejedná se o nic nepochopitelného.

Ve všech novodobých konfliktech trpí především civilisté. Obrázky vybombardovaných domů, zprávy o odhalených masových hrobech a pohled na zoufalé uprchlíky, kteří ztratili veškerý majetek a často i své blízké, to vše samozřejmě posiluje u světové veřejnosti hlasy volající po tom, že válečné hrůzy se už nikdy více nesmí opakovat.

V případě konfliktů s ruskou účastí platí ještě jedna věc, která se už stala téměř železným pravidlem. Mírové iniciativy bohužel nepomáhají míru, ale především prosazování zájmů Kremlu.

Dodávky zbraní Ukrajině vadí ...

V této souvislosti bych rád zmínil především jeden otevřený dopis německých intelektuálů, který nedávno vzbudil pozornost i v Česku. Podepsaní němečtí signatáři nejsou v Česku příliš známí. Vesměs šlo o osobnosti z levého okraje politického spektra a dokument se zapsal do povědomí tím, že se v něm žádá německou vládu, aby přestala podporovat Ukrajinu zbraněmi.

V tomto článku bych se rád zastavil nad částmi tohoto prohlášení, které byly nejrelevantnější. Výzva totiž představuje jedinečnou příležitost nahlédnout do myslí těchto lidí. Z celého zmíněného textu je cítit že hlavní starostí jeho autorů není ani tak samotná agrese Ruska, jako spíše dodávky zbraní Ukrajině vzdorující ruské agresi.

Dozvíme se v něm, že „dodáním zbraní se Německo a další státy NATO de facto staly účastníky války a signatáři varují před jadernou eskalací.“ Zamýšleli se podepsaní někdy více nad tím, že v každém konfliktu je důležité zohlednit to, kdo koho napadl a kdo je prvotním původcem oné eskalace násilí?

Ukrajina nemá šanci vyhrát válku?

Další důvod má být i to, že „navzdory prozatímním zprávám o úspěších ukrajinské armády nemá téměř žádnou šanci tuto válku vyhrát. Cenou za dlouhodobý vojenský odpor budou ještě více zničená města a vesnice a obrovské ztráty mezi ukrajinským obyvatelstvem.“ První zmíněná věta vypadá jako vystřižená z ruského propagandistického textu, který má za cíl podlomit bojovou morálku ukrajinské armády.

Obrovská starost o životy nevinných civilistů je až dojemná – jen by stálo za to všem mírovým aktivistům připomenout, že oběti z řad civilistů a zničené civilní objekty má na svědomí mimo jiné i vraždění a rabování v oblastech okupovaných ruskými vojáky, tedy právě v oblastech, kde se ukrajinská armáda nemohla ubránit. Pokud tedy bude Ukrajina klást účinný odpor, zabrání se i obětem a zničeným, zplundrovaným městům a vesnicím.

Mimochodem, podobný argument zazněl v talk show vysílané 8. května na německé televizi ARD z úst signatáře jedné podobné výzvy k zastavení dodávek zbraní na Ukrajinu – německého sociálního psychologa Haralda Welzera. Jednalo se o skutečně absurdní podívanou. Německý psycholog zde povýšeně mentoroval ukrajinského velvyslance Andrije Melnyka, proč by měla Ukrajina přistoupit a příměří.

Putin by musel o příměří stát

"Vysvětloval" mu, že 45 % Němců, kteří jsou proti dodávkám těžkých zbraní na Ukrajinu, může mít rodinné příslušníky, kteří zažili válku, a proto chtějí vyjednat příměří. Dodávky zbraní by podle něj pouze prodloužily válku a zvýšily počet obětí. Ano, Harald Welzer zde využil 77. výročí osvobození Evropy od nacistické agrese k tomu, aby nabádal k příměří velvyslance země, pro kterou není boj s agresorem abstraktní věcí několik desítek let vzdálené minulosti, ale konkrétní žhavé přítomnosti.

Velvyslanec válkou zmítané Ukrajiny v té chvíli samozřejmě nemohl udělat nic lepšího než na Welzerovo přezíravé jednání odseknout, že není žádný student. Jak ale víme, Putin o příměří nestojí. Podle něj ještě „speciální válečná operace“ neskončila.

Vraťme se ale zpět k prvnímu zmíněnému otevřenému dopisu a pojďme na další zajímavou pasáž: „Dodávky zbraní a vojenská podpora ze strany NATO prodlužují válku a diplomatické řešení se tak stává vzdálenou perspektivou.“ Kdyby se zbraně Ukrajině nedodávaly a Ukrajina by byla poražená, jedinou perspektivou by bylo dosažení cílů agresora a kapitulace napadené Ukrajiny. Všichni podepsaní by si zřejmě s úlevou oddechli, protože „problém“ bránící se Ukrajiny by pominul.

... ale dodávky zbraní Rusku ne

A jak asi správně tušíte, prvním a nejdůležitějším krokem k diplomatickému řešení by bylo dle prohlášení zastavení všech dodávek zbraní na Ukrajinu a jedním dechem dodávají, že také okamžité vyjednání příměří. Dovedete si představit, že když na Ukrajinu přestanou proudit dodávky zbraní, Rusko bude ochotné bavit se o příměří? Já také ne.

Starost o znovunastolení míru je chvályhodná. Jen je trochu škoda, že tyto uvědomělé osobnosti, které to přece myslí tak dobře, podobným způsobem neprotestovaly proti německým dodávkám zbraní do Ruska, které se uskutečnily i po roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym a EU uvalila na vývoz zbraní do Ruska sankce.

V jednom z nedávných článků jsem ostatně psal, že po roce 2014 Německo vyvezlo do Ruska vojenské vybavení v hodnotě 121,8 milionů eur a bylo druhým největším evropským exportérem hned po Francii. Jinými slovy, dodávky zbraní agresivní velmoci mírumilovným a útlocitným německým intelektuálům nevadily, ale dodávky zbraní zemi, která se brání, představují najednou veliký problém.

Mírová hnutí tedy zůstávají stejná jako např. v 80. letech minulého století, kdy byla zvláště v tehdejším Západním Německu velmi aktivní při protestech proti zbrojení – tehdy jim nejvíce vadilo rozmísťování amerických raket Pershing II, přičemž sovětské střely SS-12 rozmístěné mj. i v Československu a NDR stály stranou pozornosti. Největší radost tak měl z podobných mírových aktivit Sovětský svaz.

Malé shrnutí na závěr

Ukrajina je v otevřeném dopise vlastně vyzývaná k tomu, aby přestala klást odpor a nebránila se. Oběť by tedy dle logiky otevřeného dopisu neměla klást agresorovi odpor a místo toho by s ním měla jednat. Je to podobné jako radit ženě napadené násilníkem, aby se nebránila a s útočníkem se pokoušela domluvit, což fakticky znamená, že by se měla nechat znásilnit.

Takové rady jsou samozřejmě naprosto zvrácené. Podobně jako v 80. letech se ukazuje v plném světle naprostá zatemněnost myslí různých pacifistů. Současná situace je ale v jednom ohledu ve srovnání s 80. lety ještě horší. Nejedná se totiž o „studenou“ válku mezi dvěma bloky, ale o horký konflikt, kdy byla Ruskem napadená menší země. Tyto mírové iniciativy v konečném důsledku podkopávají boj s ruskou agresí a jejich představitelé slouží Putinovi jako užiteční idioti.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 16.5.2022 7:15 | karma článku: 42.94 | přečteno: 6732x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.22 | Přečteno: 238 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.82 | Přečteno: 2513 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 136 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 420 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...