Proč jsem zkusil digitální detox?

30. 08. 2021 9:46:55
Jak často se vám stává, že po ranním probuzení jako první sáhnete po mobilním telefonu a začnete projíždět sociální sítě? Takřka každý den? Pak byste měli zvážit digitální detox. Já sám jsem si to vyzkoušel. Byl to skvělý pocit.

Digitálním detoxem se myslí určitý čas, kdy se vyhýbáte používání elektronických zařízení, jakými jsou mobily či počítače. Podle průzkumů dochází vlivem menšího užívání moderních technologií ke snížení stresu a lidé se více snaží „fungovat“ v reálném světě.

V hloubi duše jsem cítil, že detox od moderních technologií a sociálních sítí potřebuji jako sůl. S výhledem na sněmovní volby ve mně zrála myšlenka, že to musím zvládnout do konce prázdnin, pak už nebude možnost. Poslední srpnový víkend to konečně klaplo.

Co mě k tomu vedlo?

Nedávno jsem totiž četl článek o stále rostoucím počtu lidí, kteří jsou závislí na telefonech. Říká se tomu nomofobie. Za závislého člověka je považován ten, kdo vezme telefon do ruky více jak šedesátkrát za den. Netroufám si raději odhadnout, kolikrát jej beru do ruky já. To byl první varovný signál.

Podle dat jsou na tom Češi lépe než třeba Američané. Průměrný Čech sáhne po svém telefonu padesátkrát za den, kdežto Američan bere do ruky telefon až dvěstěkrát denně. Studie dokazují, že nadměrné používání telefonu a sociálních sítí má negativní dopad na naše duševní zdraví. Lidí, kteří mají problémy s mentálním zdravím, rapidně přibývá. Čísla uvádějí, že postihují už každého šestého. Varovný signál číslo dva.

Při mém zaměstnání mám mobil v ruce téměř pořád. Ať už je to kvůli neustálým pracovním záležitostem nebo sociálním sítím, na kterých jsem velmi aktivní. Baví mě to a zároveň vysiluje. Kolikrát se totiž přistihnu, že telefon během chvíle odemykám a pročítám si zprávy a příspěvky na sociálních sítích, přestože jsem to udělal před pár minutami. Vím, že se to však neděje jenom mně. Jedná se o tzv. syndrom FOMO (ang. Fear of missing out). Hlavní charakteristikou je pocit, že musíme zůstat online (převážně na sociálních sítích), aby nám něco neuniklo. Signál číslo tři.

Mobilní telefon je dobrý sluha, ale špatný pán. Má ušetřit čas a usnadnit práci, ale my se čím dál více stáváme jeho otrokem. Jsme permanentně na příjmu pro případ, že by se něco dělo. Odpovídáme na emaily, zobrazujeme si každé upozornění, které nám na mobilu vyskočí. Neefektivně využíváme náš volný čas, který podřizujeme životu být neustále online. Nedokážeme odpočívat, protože neustále zásobujeme mozek nejrůznějšími podněty. To je špatně.

Malta a detox

Během pracovně-studijního pobytu na Maltě jsem si uvědomil, že těch varovných signálů je čím dál víc. Uplynulý víkend jsem se proto od digitálních technologií a hlavně sociálních sítí odstřihl a můžu vám říct, že tuto zkušenost hodnotím velmi pozitivně.

Po probuzení jsem nesáhnul hned po telefonu a nezahlcoval tak mozek negativními zprávami a komentáři na sociálních sítích, ale šel jsem si zaběhat. Cítil jsem se uvolněnější, šťastnější, kreativnější, produktivnější a koncentrovanější. Dostal jsem několik zajímavých nápadů, které jsem si po doběhnutí ihned zapsal.

Telefon se snažím nepoužívat u jídla, při setkání s rodinou či přáteli nebo 30 minut před tím, než jdu spát. Nutkání je někdy silné, ale jde to. Je to o vnitřním nastavení a motivaci splnit to, co jsem si předsevzal. Odměnou je vnitřní klid a dobrý pocit.

Bude těžké nastavené mechanismy udržet i v plném pracovním režimu, ale pokusím se o to. Už teď vím, že se k digitálnímu detoxu budu pravidelně vracet. Dnes na mě po víkendu čekala asi stovka e-mailů, ale to vůbec nevadí. Stálo to za to.

Mimochodem, věděli jste, že 30 minut, které denně NESTRÁVÍTE na mobilu, za týden dělá 3,5 hodiny. Což je 15 hodin měsíčně. Což je 182,5 hodiny ročně. Za rok tedy můžeme získat až 7 dní života "navíc". A to je slušný, ne?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Užitečné odkazy:

http://www.digitalnidetox.cz

knížka Digitální minimalismus od Cal Newport

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 30.8.2021 9:46 | karma článku: 31.58 | přečteno: 3990x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.10 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 330 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.25 | Přečteno: 3189 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...