Kontrarozvědka bez šéfa je hazard s bezpečností českých občanů!

16. 08. 2021 10:47:11
Od dnešního dne zastupuje Michal Koudelka v čele úřadu Bezpečnostní informační služby paradoxně sám sebe. Vláda ho před volbami odmítla oficiálně jmenovat ředitelem na další období a pověřila ho pouze dočasným řízením.

Ať prý o tom rozhodne budoucí kabinet. Taktický manévr premiéra Babiše, který si to nechce před volbami rozházet s prezidentem Zemanem, ohrožuje bezpečnost naší země. Opět to dokládá, jak se předseda vlády spoléhá na podporu Hradu před a především po volbách, kdy se bude hrát o to, kdo dostane šanci sestavit vládu.

Neschopnost vlády dostát svým povinnostem a rozhodnout se, jestli podrží Koudelku, či na jeho místo jmenuje někoho nového, se ukázala v celé nahotě. Výsledkem je dočasné řízení, což můžeme přeložit jako „díky za všechno, ale další pokračování Vám vzhledem k politické situaci nechceme potvrdit“. Tak si ceníme lidí, kteří zvyšují renomé České republiky v zahraničí. Nejasný postoj vlády odsuzují i bývalí zpravodajci a odborníci na bezpečnost.

Kontrarozvědka bez řádně jmenovaného ředitele je problém

Současná vláda nechává oficiální jmenování ředitele BIS na té budoucí. Do voleb zbývají necelé dva měsíce, ale už z minulých zkušeností víme, že sestavení nové vlády může trvat podstatně delší dobu. Kontrarozvědka bez řádně jmenovaného šéfa více jak půl roku může znamenat obrovský problém. S dočasným nebo provizorním ředitelem nepočítá zákon a některá rozhodnutí by mohla být napadená u soudu. Zákonodárci nepočítali s tím, že by tady byla někdy nějaká vláda, která by takovým způsobem hazardovala s bezpečnostní vlastních občanů.

Druhou věcí je důvěra u spojenců, ta může být touto delší nečinností ohrožena. S tím se pojí výměna informací nebo předávání špičkových technologií, které pomáhají odhalovat potenciální hrozby. Poškodí to zemi i celou službu. A to si nikdo nepřejeme.

Činnost kontrarozvědky je pravidelně kontrolována parlamentní komisí. Ta za celou dobu nezjistila žádné vážnější pochybení, které by se za současného ředitele událo. Členové této komise opakovaně děkovali Koudelkovi za to, jak BIS vede.

Opravdový profesionál na svém místě

Michal Koudelka je muž na svém místě. Minulý rok jsem napsal, proč měl být jmenován generálem už dávno, což vláda opakovaně navrhovala, ale Zeman stále statečně bojkotoval. Koudelku nemá rád a dlouhodobě tlačí na jeho odvolání. Nelíbí se mu, že tady „čučkaři“ rozbíjí sítě agentů z Ruska a Číny a dlouhodobě upozorňují na bezpečnostní rizika spojená s operováním agentů z těchto zemí na našem území.

BIS pod vedením Koudelky dosahuje vynikajících výsledků. Vzpomeňme na jejich práci například v kauzách ricin, Vrbětice nebo Dukovany. Perfektní práci odvedli zpravodajci s Koudelkou také v případě dvou odsouzených českých občanů, kteří skončili v tureckém vězení. Dostat je odtamtud vyžadovalo obrovské úsilí a diplomatické a profesní schopnosti na té nejvyšší úrovni. Měl jsem možnost se podílet na vyjednávání propuštění obou Čechů a musím uznat, že Michal Koudelka je velký profesionál. Ne nadarmo jeho schopnosti oceňují i v zahraničí.

Souhlasím s Pavlem Bělobrádkem, předsedou Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, že kontrarozvědka funguje skvěle, o čemž svědčí její postavení ve světě v rámci mezinárodní bezpečnostní komunity Západu.

S bezpečností občanů se nesmí politikařit

Zpravodajské služby, jako je Bezpečnostní informační služba, nesmí být nikdy předmětem politikaření. Jak jsem už dříve napsal, o činnosti tajných služeb toho víme v této zemi málo, což je dobře. Cílem tajných služeb prostě nemá být každý den informovat veřejnost o tom, co dělají. Jsou ale chvíle, kdy je nutné udělat výjimku. Proto bychom měli mít na paměti, že jsou tady bezpečnostní služby, které nás denně chrání, a žádný politik by neměl zneužívat svého postavení a hazardovat s bezpečností vlastních občanů.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 16.8.2021 10:47 | karma článku: 19.21 | přečteno: 406x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 21.84 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.45 | Přečteno: 278 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.38 | Přečteno: 2769 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 423 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...