Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čínská propaganda užívá rétoriku „woke“ aktivistů

Čínská hrozba v Evropě by neměla být podceňována ani ve virtuálním prostoru. Je proto škoda, že se jí stále věnuje tak malá pozornost. 

Příkladem je nedávná zpráva o tom, jak se hackeři loni v prosinci nabourali  do IT systému finského parlamentu. Nabourané byly i mailové schránky některých finských zákonodárců. Finská tajná služba Supo zde zjistila, že skupina APT31, která se útoku dopustila, byla napojená na čínskou vládu.

Zmíněná zpráva ale zůstala bez většího povšimnutí. Přitom kybernetické hrozby si naši pozornost rozhodně zaslouží už proto, že se zdaleka nejedná o ojedinělou záležitost. Právě naopak. K podobným útokům (nejen) čínských hackerů dochází po celém světě prakticky neustále. Za připomenutí stojí ještě např. loňské útoky na Evropskou agenturu pro lékařské přípravky, které měli na svědomí čínští špióni a ruská zpravodajská služba. Není náhodou, že se útoky na tuto agenturu, která se zabývá záležitostmi spojenými se zdravotnictvím, odehrály zrovna v době nynější pandemie. Došlo zde k úniku dokumentů týkajících se vakcín na covid-19 a léků. Vedle ruských tajných služeb stáli za těmito útoky i čínští špióni, přičemž k napadení z čínské strany došlo v první polovině loňského roku a ruským útokům až v té druhé.

Hackerské útoky ze strany Ruska a Čína se v západním světě stupňují.

Útoky hackerů nejsou jediný problém

Čínská hrozba ve virtuálním prostoru má stejně jako např. ta ruská více podob. Kyberútoky a s nimi spojenou snahou získat přístup k tajným dokumentům či citlivým datům to zdaleka nekončí. Peking se snaží uplatňovat svoje zájmy i mnohem viditelnějším způsobem. Srovnatelným a možná ještě větším nebezpečím pro Evropu je snaha Číny ovlivňovat smýšlení evropské veřejnosti. K tomu masivně využívá i sílu propagandy šířené po internetu, zvláště pomocí vlastních médií vycházejících v angličtině, jako jsou China Daily, China Xinhua News nebo Global Times.

V této souvislosti bych se nejprve rád zastavil u způsobu, jakým se propaganda nepřátelská vůči západním zemím projevuje. Obecně je známo, že např. Rusko se zvláště přes různé konspirační weby snaží šířit konspirační teorie a nepravdivé informace, které mají očerňovat západní země a jejich instituce. Ruská propaganda má za cíl rozdělit veřejnost a zevnitř oslabit západní země nabouráním důvěry veřejnosti v média a demokratické instituce. Často se také šíří více různých protichůdných informací o jedné události najednou s cílem vyvolat v lidech nejistotu, jak to vlastně bylo. Příkladem je havárie letadla společnosti Malaysia Airlines, které směřovalo do Nizozemska a bylo v červenci 2014 sestřelené nad Donbasem. Příčinou měl být útok ukrajinské stíhačka a další zdroje uváděly např. útok rakety vzduch-vzduch.

Komunistická Čína se především snaží vykreslit svůj režim v co nejlepším světle. V současné době proto vytrvale popírá např.pronásledování Ujgurův oblasti Sin-ťiang, oklešťování demokracie v Hong-Konguči podíl Číny na rozšíření nemoci Covid-19.

Čína přebrala rétoriku progresivistů

Málo se ale mluví o tom, že nejen říše středu, ale i další nedemokratické země užívají jako jeden ze způsobů své propagandy protizápadní rétoriku, přebírající výkřiky současných levicových progresivistů, podle nichž mají být evropské země místem, kde se vždy dělo a dodnes děje jen samé nesnesitelné bezpráví. Chování západních zemí bývá vykreslované jako výlučně represivní a utlačovatelské vůči ženám, menšinám a znevýhodněným skupinám, navíc plné nenávisti a rasistické.

Tento způsob výpadů proti Evropě je součástí slovního arzenálu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který vinil Evropu z islamofobie. V reakci na Macronovu obhajobu karikatur proroka Mohameda dokonce zašel tak daleko, že zacházení s muslimy v některých evropských zemích k muslimům přirovnal ke způsobu, jakým se v Evropě zacházelo se Židy před druhou světovou válkou!

To nebylo nic proti jedné z rozprav o lidských právech na půdě Valného shromáždění OSN. Vzhledem k tomu, jaké státy se mohou těchto debat účastnit, se nelze divit, že takové rozpravy patří spíše do žánru absurdního dramatu či říše politického bizáru. V jedné z nich totalitní KLDR kritizovalastav lidských práv v Austrálii. Izolovaná komunistická země s miliony strádajících vyzývala Austrálii k ukončení hluboce zakořeněného rasismu při jednání s etnickými menšinami, ukončení nelidského zacházení v detenčních centrech a také zajištění práva všech se účastnit voleb.

Čínská propaganda v Evropě

Vraťme se ale zpět k čínské propagandě, která v tomto směru rozhodně nezůstala pozadu a využívá všechny možné způsoby, jak uvrhnout špatný stín na evropské země, potažmo Evropu jako celek. Není proto divu, že propaganda proti Evropě je založená i na kritice údajného porušování lidských práv a rasismu. V tomto ohledu je velmi zajímavá a poučná infografika s názvem European countries' misdeeds on human rights, která nedávno vyšla na anglicky psaném čínském deníku Global Times. Čína zde naprosto dokonalým způsobem přejala rétoriku „woke“ aktivistů z řad progresivní levice a nenechává na stavu lidských práv v Evropě nit suchou.

Připomíná Evropě nejen její dávné hříchy z dob kolonialismu, kdy Německo dalo k roku 1908 vyvraždit 100 tisíc domorodých obyvatel v Namibií, ale i ze současnosti. Členové finského parlamentu měli mít blíže nespecifikované nenávistné poznámky na adresu muslimů a lidí afrického původu. Ušetřené nebylo ani sousední vzorně progresivní a multikulturní Švédsko. Muslimové zde prý musí čelit prodloužené vazbě či dalšímu neférovému zacházení. Dále jsou zde zmíněny údajně neadekvátní využití síly policie proti mírumilovným demonstrantům v Evropě, které si vyžádaly raněné.

Vynecháno nemohlo být ani vděčné téma genderová nerovnost. Evropě je připomínána přetrvávající přítomnost násilí na ženách a nerovnost platů v zemích jako Lucembursko. To ale není vše. Ženy v Evropě musí údajně čelit překážkám bránícím plnému přístupu k sexuálnímu a reprodukčnímu zdraví. Navíc stále čelí přílivu sexistických a nenávistných projevu. Být ženou, asi bych se docela bál v Evropě žít.

Z toho, co jsem zmínil, vyplývá jediné. Je třeba si uvědomit, že čínská virtuální hrozba je stejně nebezpečná jako Rusko. Nejde jen o hackerské útoky, ale i o protievropskou propagandu. Jak jsme se mohli přesvědčit, dokáže být v mnoha případech i mnohem záludnější. Pro účely své propagandy totiž přejímá silně destruktivní krajně levicové názory líčící Evropu jako místo bezpráví, které jsou bohužel akceptované a nepřeslechnutelné v evropské veřejné debatě.

Nejsou to tedy zdaleka jen různí populisté podporovaní Ruskem, jako jsou Marine Le Penová či rakouští Svobodní s prokazatelnými vazbami na Rusko, kteří představují pro Evropu problém a bezpečnostní hrozbu. Není možné zapomínat i na levicové progresivisty, kteří neustále tepají údajné porušování lidských práv v evropských zemích, čímž jen poskytují ostrou munici komunistické Číně a dalším diktátorským režimům.

Mějte hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 5.4.2021 8:35 | karma článku: 38,20 | přečteno: 5767x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Za požár v Českém Švýcarsku by měli jít do vězení úplně všichni

Nedávné dopadení pachatele požáru lesa v Českém Švýcarsku oživilo diskusi o dopadech klimatických změn. Fakt, že se debata stočila tímto směrem, by nás neměla překvapovat. Požár byl považovaný za jeden z projevů změn klimatu.

5.6.2023 v 8:05 | Karma: 21,94 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Schválení normy Euro 7 by pro Evropu znamenalo katastrofu

Norma známá jako Euro 7, kterou prosazuje Evropská komise, má od 1. července roku 2025 zpřísnit požadavky na emise u nově vyráběných osobních automobilů.

29.5.2023 v 8:23 | Karma: 21,31 | Přečteno: 448x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Obchody, kde platit budou muset jen bohatí? Vítejte v anarchistickém ráji

Kanada rozhodně nepatří k oblastem, jejíž dění by v našich končinách vyvolávalo nějakou větší pozornost, což je možná trochu škoda. Zasloužený ohlas nedávno vzbudila torontská antikapitalistická kavárna The Anarchist.

22.5.2023 v 9:02 | Karma: 22,71 | Přečteno: 658x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Sankce proti Rusku se nesmí obcházet

Sankce proti Rusku fungují a dopad na ruskou ekonomiku je naprosto nezpochybnitelný. V roce 2022 klesl HDP Ruska o 2,1 %. Navíc a nepříznivé jsou i prognózy pro letošní rok, nejhorší scénář předpovídá pokles ruského HDP o 2,5 %.

15.5.2023 v 7:12 | Karma: 15,66 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Ví vůbec Německo, co vlastně chce?

Není náhoda, že Česko bývá často nazýváno 17. spolkovou zemí Německa. Ekonomické propojení s naším západním sousedem je skutečně silné, svědčí o tom ostatně i tvrdá data.

8.5.2023 v 8:20 | Karma: 40,57 | Přečteno: 8203x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč už se nikdo nehlásí k zastropování potravin?

Pamatujete si ještě, jak jsme před rokem od některých lidí, především Andreje Babiše, slýchali, že by se vedle cen energií měly zastropovat i ceny základních potravin a ukazovali nám Maďarsko jako vzor hodný následování?

1.5.2023 v 11:12 | Karma: 35,56 | Přečteno: 4360x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč se obranný průmysl v Evropě stále potýká s překážkami?

Evropa se neobejde bez účinné vlastní obrany a nikdo rozumný už nemůže pochybovat o tom, že k jejímu zajištění potřebujeme i dostatečně robustní obranný průmysl.

24.4.2023 v 8:24 | Karma: 16,78 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Přestane prezident Macron jít na ruku Číně?

Francouzský prezident Emmanuel Macron má obrovskou smůlu v tom, že prakticky veškeré jeho snahy stavět se do role lídra silné a sjednocené Evropy obvykle vyznívají silně křečovitě, rozpačitě a někdy až groteskně.

17.4.2023 v 7:47 | Karma: 19,61 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Západní sankce drtí ruskou ekonomiku

EU plánuje po Velikonocích schválit v pořadí už jedenáctý balíček sankcí. Málo se však připomíná, jak fungují ty dosavadní. Někoho možná překvapí, že Rusko už v některých oblastech sankce pociťuje poměrně citelně.

12.4.2023 v 10:11 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Ruská účast na OH by byla výsměchem všem ukrajinským obětem Putinovy barbarské invaze

Konec války na Ukrajině je zatím v nedohlednu a vinou útoků ruské armády denně stále umírají nevinní civilisté včetně dětí.

3.4.2023 v 9:13 | Karma: 23,03 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

USA nás věčně zachraňovat nebudou. Evropa se musí naučit řešit své problémy sama

Probíhající konflikt na Ukrajině nám ukazuje, jak obrovskou roli může hrát i to, co se děje tisíce kilometrů od míst válečného dění. Ukrajina je schopná vzdorovat ruské přesile i díky pomoci jiných zemí.

27.3.2023 v 8:00 | Karma: 21,87 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Jak Rusko využívalo zelené organizace k prosazování svých zájmů

Stále ještě zůstává v čerstvé paměti kauza Katargate, která se nedávno řešila v Evropském parlamentu v souvislosti s úplatky politiků a zaměstnanců Evropského parlamentu ze strany Kataru.

20.3.2023 v 7:35 | Karma: 22,23 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Miloš Zeman: Muž, po kterém nic nezůstalo

Poslední dny se nesly ve znamení velkého předělu na naší politické scéně. Po dlouhých deseti letech končí éra prezidenta Miloše Zemana.

13.3.2023 v 8:00 | Karma: 39,70 | Přečteno: 5068x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Opozice si přeje krach penzijního systému a ztracenou generaci lidí bez důchodu

V poslední době můžeme slyšet z různých stran spoustu kritiky a „hejtů“, jak prý současná vláda chce právě schválenou nižší valorizací ožebračovat a okrádat naše důchodce.

6.3.2023 v 8:29 | Karma: 28,03 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč se stále přehlíží čínská hrozba?

Minulý týden v pátek uplynul rok od chvíle, kdy se celá Evropa mohla přesvědčit, že ruská hrozba není nic vzdáleného a abstraktního, ale naopak má velmi konkrétní a hmatatelnou podobu a její důsledky pociťujeme i u nás v Česku.

27.2.2023 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.