Joe Biden si zaslouží Nobelovu cenu míru jako Obama!

8. 02. 2021 8:28:52
První dny nového prezidenta USA se odehrály ve znamení legislativní smrště. Podepsal hned 37 exekutivních příkazů. Třeba zakázal výraz „čínský virus“, sochu Churchilla nebo vyběhl s feministkami.

Mnozí se obávali toho, že Joe Biden bude ve srovnání se svým předchůdcem Donaldem Trumpem velmi nudným prezidentem, který nepřijde s ničím zvláštním, novým ani překvapivým. Po čtyřech letech chaotické vlády Donalda Trumpa byl nástup Joea Bidena vnímaný jako návrat do normálu. Osobně si ale myslím, že obavy nejsou tak úplně na místě, jak o tom koneckonců svědčí hned první opatření nového amerického prezidenta či složení jeho administrativy.

Už žádný „čínský virus“

Doba, kdy americký prezident dokázal pourážet lidi na všech stranách, je skutečně u konce. Joe Biden si rozhodně zaslouží uznání za svoji až úzkostlivou snahu o to, aby se náhodou někdo necítil uražený, stigmatizovaný či dokonce terčem nenávisti. A to dokonce ani v případě, kdy se jedná o zemi původu nového koronavirového onemocnění.

Ve svém memorandu, jehož cílem bylo odsoudit a potírat rasismus, xenofobii a netolerancí vůči Asiatům a lidem z tichomořských ostrovů, mj. zakazuje, aby se SARS-Cov-2 nazýval podle jeho geografického původu čínským virem nebo chřipkou. Je to prý necitlivé vůči Američanům asijského původu. Dočteme se v něm mj., že „federální vláda musí uznat, že sehrála roli při napomáhání xenofobním sentimentům tím, jak jednali její političtí lídři vůdců, včetně zmínek o pandemii COVID-19 na základě zeměpisné polohy jejího vzniku.“ V praxi to znamená, že užívání slovních spojení, jako je „čínský virus“, je v rámci jeho administrativy nepřípustné.

Zvláště čínská vláda tento vstřícný krok určitě ocení. Bohužel je trochu škoda, že ve svém úsilí Biden zapomněl na to, že existuje třeba britská mutace viru. Určitě by proto nebylo od věci preventivně zakázat i referování o těchto mutacích ve spojení se zeměmi jejich vzniku a předcházet tak např. i případným protibritským sentimentům!

Ženy se ve sportech vyrovnají mužům

Nový americký prezident také podepsal „antidiskriminační opatření“. Jen pár hodin po svém nástupu do funkce zrušil definici pohlaví stanovenou předchozím prezidentem Donaldem Trumpem, podle kterého v těchto situacích platilo to pohlaví, se kterým se daný člověk oficiálně narodil.

Podle Bidenova nařízení by žáci v rámci vzdělávacích institucí měli mít svobodnou volbu i v tom, jestli budou navštěvovat chlapeckou či dívčí toaletu. A co je nejdůležitější, muži cítící se být ženami mohou alespoň v rámci školních či univerzitních soutěží bez omezení závodit v ženských disciplínách.

Jedná se o opravdu triumfální LGBTIQ+ pokrok v praxi. Trans ženy jsou už nyní v ženských sportech velmi úspěšné a dostanou tak ještě větší šanci prosadit se. Tak např. už před dvěma roky na mistrovství středních škol v Connecticutu obsadily první dvě místa transgenderové sprinterky. Terry Miller a Andraya Yearwood, dvě transdívky, skončily na prvních dvou místech ve sprintu na 55 metrů na otevřených halových mistrovstvích v Connecticutu. Nechali*y tak za sebou skutečné dívky, které přijdou o možnost získat sportovní stipendium a celé rozdělení na klučičí a holčičí disciplíny bude do budoucna jen šaškárna.

Úspěchů žen, které se narodily jako muži, by se přitom dalo najít daleko více. V roce 2016 další transgender sprinterka Nattaphon Wangyot získala celostátní cenu na atletických závodech dívek na Aljašce. V roce 2018 Rachel McKinnon (nyní Veronica Ivy), transgender profesorka filozofie na College of Charleston, obsadila první místo v cyklistickém závodě žen v kategorii 35–39 let na mistrovství Mezinárodní cyklistické unie.

Tleskejte! Je tu dokonalá rovnost!

Pokud spolu soupeří biologičtí muži s ženami, zpravidla dominují lidé patřící k první zmíněné skupině. Zrušení omezení bránících trans*ženám v účasti proto znamená, že ženy se alespoň ve školních sportovních výkonech konečně vyrovnají mužům.

Některým feministkám sice může vadit, že „cis“ (normální biologické) ženy mohou být silně znevýhodněny, a když transsexuální žena získá místo v nějakém ženském týmu či stipendium určené pro sportovkyně, ztratí zase příležitost některá z biologických žen. Snad ale i tyto feministky jednou pochopí, že se jedná jen o malou cenou za dlouho očekávané odstranění nerovnosti ve sportovních výkonech. To je prostě rovnost!

Žádné třetí Obamovo období

O vládě Joea Bidena se hlavně kvůli jejímu navrženému složení často říká, že se jedná o třetí volební období Baracka Obamy. Nepochybně v ní najdeme mnoho známých lidí, kteří působili v Obamově administrativě, ale zároveň v ní figuruje i řada nečekaných a velmi zajímavých tváří.

Mnohé naznačilo už to, že si Joe Biden vybral do prezidentského tandemu Kamalu Harrisovou, která drží hned několik prvenství. Je první ženou a zároveň prvním člověkem indického (asijského) původu a první afroameričankou ve funkci viceprezidenta. Biden pro tuto funkci vybral člověka patřícího k několika menšinovým a znevýhodněným skupinám zároveň.

Nepochybně to svědčí o jeho upřímném zájmu zlepšit postavení lidí, kteří musí v životě např. kvůli svému původu či sociálnímu postavení překonávat větší překážky než ostatní. Skutečnost, že otec Kamaly Harris původem z Jamajky byl profesorem ekonomie na prestižní Stanfordově univerzitě a její původem indická matka byla významnou vědeckou kapacitou v oblasti biomedicíny a ona se tak v mládí neměla nijak špatně, samozřejmě nehraje v tomto případě žádnou roli!

Vedle toho Biden nominoval také historicky první transgenderovou členku vlády. Náměstkyní ministra zdravotnictví v nové administrativě má být jistá Rachel Levineová. Dosud zastávala ministryní zdravotnictví státu Pensylvánie. Ničím zvláštním se nevyznamenala. „Proslavila“ se hlavně tím, že loni v březnu vydala příkaz, že domovy důchodců mají přijímat klienty s pozitivním testem na koronavirus. Jen pro úplnost dodávám, že zdaleka nebyla sama, kdo vydal podobné nařízení. Dnes nikdo nepochybuje, to byla jedna z největších chyb, kterých se američtí politici v boji s covidem dopustili. Virus se tím snadněji šířil mezi velmi zranitelnou skupinou lidí dříve narozených.

Je vidět, že se americký prezident udělal vše proto, aby byla jeho administrativa opravdu inkluzivní, když dokáže přijmout i lidi, kteří se ve svých předchozích funkcích nejenže moc nevyznamenali, ale mají naopak spoustu másla na hlavě.

Místo Churchilla busta Chaveze

Na závěr je na místě zmínit ještě jednu významnou věc, kde Joe Biden na Baracka Obamu opravdu navázal. Po jeho vzoru dal opět odstranit z oválné pracovny Bílého domu bustu Winstona Churchilla. Zpátečnického „rasistu“ Churchilla nahradil nový americký prezident bustou pokrokového odboráře Cesara Chaveze. Pokrok zkrátka nezastavíme.

Už z prvních kroků Joea Bidena je proto jasné, že vnesl čerstvý vítr do Bílého domu a přináší opravdovou změnu. Myslím, že za své počáteční působení by měl současný americký prezident stejně jako Barack Obama obdržet Nobelovu cenu míru, kterou si Joe Biden zaslouží stejně jako zmíněný Obama, ne-li dokonce ještě více!

Tento článek obsahuje prvky ironie a nadsázky!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 8.2.2021 8:28 | karma článku: 38.44 | přečteno: 2412x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 41.33 | Přečteno: 1318 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 333 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.41 | Přečteno: 3300 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 144 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...