Naše vláda je úplně nejlepší vláda na světě!

27. 04. 2020 8:08:40
Mezi nakaženými koronavirem v ČR je aktuálně 10 % zdravotníků, ochranných pomůcek pro ně stále není dostatek, a u státních zakázek skandál stíhá skandál. Ale vláda prý vše zvládla jako nikdo na světě.

V posledních dnech se čím dál víc na zcela konkrétních kauzách ukazuje, jak obrovsky koronavirou krizi nezvládlo naše ministerstvo zdravotnictví (MZd). Článků ale vyšlo už tolik, že to musí být pro běžného občana nepřehledné. Proto jsme si s mým týmem dali tu práci, že jsme ty nejzásadnější články k nákupům MZd a dalším tvrzením vlády dali dohromady. Obrázek si tam můžete udělat sami. Půjdeme postupně tak, jak šel čas. Pro lepší představu jsme to doplnili dalšími zásadními událostmi.

Tak se v klidu usaďte a pojďme si dát takové opakovaní.

LEDEN

14. ledna – Ačkoliv do médií stále více prosakují zprávy o virovém onemocnění 2019-nCoV v čínském městě Wuhan, WHO (Světová zdravotnická organizace) na twitteru uvádí, že zatím nebyl nalezen jediný jasný důkaz přenosu nemoci z člověka na člověka. Zpráva má téměř 20 000 sdílení.

20. ledna – První případy nemoci jsou potvrzeny i v Japonsku nebo v Jižní Koreji.

23. ledna – Pro 11milionové město Wuhan je nařízena totální karanténa se zákazem vycházení (mimo nezbytně nutných cest pro potraviny a za lékařskou péčí, pěšky), ačkoliv je oficiálně jen 17 mrtvých a 570 nakažených.

27. ledna – Opozice se ptá ministra Vojtěcha na to, zda je ČR připravena na případné rozšíření epidemie a je-li dostatek ochranných pomůcek. Podle něho jich je dostatek: „Zaznamenal jsem dnes řadu dotazů na ochranné roušky. Je jich dostatek. Ověřil jsem, že v distribuci je v tuto chvíli přes 2 000 ks a příští týden dorazí zásilka dalších 25 000 ks. Výrobce přímo z ČR jich má na skladě dokonce milión. Takže problém s dostupností roušek není.“

30. ledna – WHO vyhlašuje globální stav zdravotní nouze.

31. ledna – EU svolává mimořádné zasedání zástupců ministerstev zdravotnictví členských zemí. Ti během jednání v Bruselu tvrdí, že jsou na koronavirus připraveni a pomoc od EU proto nepotřebují! Komise přesto uvolňuje z programu Horizont 2020 hned 10 milionů eur na výzkum nemoci. (euractiv.cz, reuters.com)

ÚNOR

4. února - „Číst si denně zprávy o koronaviru trochu připomíná sledování katastrofického filmu. Ale k panice zatím není důvod, mnohem pravděpodobnější zabiják, který na nás číhá, je běžná chřipka.“ tvrdí ministr Vojtěch v autorském komentáři v MFdnes. Článek je dokonce stále k dispozici i na oficiálních stránkách MZd.

7. února – Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) důrazně vyzývá členské země EU, aby zajistily svým zdravotnickým pracovníkům dostatek ochranných pomůcek, tedy respirátorů, brýlí, rukavic a plášťů. Vyčísluje denní potřebu lékařů, sester a dalšího personálu. (euractiv, ecdc.eu)

26. února – Premiér Babiš navštívil Královéhradecký kraj a jednoho z výrobců roušek. Roušky jsou sice vyprodané, ale podle premiéra je asi vše úplně v pořádku, protože: „Ministr zdravotnictví uložil nemocnicím, aby se předzásobily a objednaly si roušky na čtyři měsíce dopředu,“ řekl Andrej Babiš.

28. února - Vojtěch: Komunikujeme aktivně s dodavateli, myslím si, že jsme schopni to vyřešit v řádů týdnů. (echo24). Premiér Andrej Babiš svolává hodinovou tiskovou konferenci k tématu koronavir přesně v době, kdy v Praze zveřejňuje závěry své mise Kontrolní výbor Evropského parlamentu.

BŘEZEN

12. března – ČR vyhlašuje nouzový stav z důvodu ohrožení zdraví v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru (označovaný jako SARS CoV-2). V tu chvíli je 116 nakažených.

13. března – Je zoufalý nedostatek ochranných pomůcek, ministr Vojtěch k tomu říká následující: „Kolegové obvolávají všechny dodavatele. Trh je velmi napjatý a musí se jednat v řádu minut, je to velmi akční, jak na burze. Jsem přesvědčen, že se to zlepší.” (doporučuji srovnat hlavně s výrokem z 9. dubna)

14. března - Stát slíbil v tento den přes milion respirátorů, dodáno bylo ale jen 50 tisíc. Andrej Babiš k tomu řekl nyní už dost legendární výrok: „Není pravda, že by naši zdravotníci ty respirátory neměli. Tak mi řekněte kde a já jim to dneska osobně dovezu!“ Správa státních hmotných rezerv tento den vydává 10 000 kusů respirátorů. Lidé raději začínají šít roušky sami.

16. března – Stáváme se jedinou zemí světa, kde jsou součástí krizové infrastruktury státu galanterie. Oznámil to ministr Havlíček: „Právě jsme na videokonferenční vládě schválili, že povolujeme maloobchodní prodej textilního materiálu a galanterie. Důvodem je dostupnost materiálu pro výrobu roušek.“

17. března – Tento den premiér Andrej Babiš prohlásil následující: „Já nevím, kde šíjí ty roušky, pane Prymula, Vy jste o tom slyšel? Já nevím. My dodáváme zdravotníkům. Veškeré páteřní nemocnice mají dostatek zdravotnických ochranných pomůcek. Jasně omlouváme se, já nevím, kdo rozhodl, že ve státních hmotných rezervách je jenom 10 tisíc respirátorů. Proč tam někdo nedal dva miliony?“ Za zmínku stojí i prohlášení ministra vnitra Hamáčka: „Do neděle tady bude 10 milionů (respirátorů).“

18. března – Je vyhlášen zákaz vycházení bez roušek. Lidé naštěstí už většinou mají ušito a šijí proto roušky i pro zdravotníky.

20. března – Z Číny dorazilo první letadlo s 1,1 milionem roušek, na letišti jej bez povinných rozestupů vítají hned 3 ministři. „Myslím, že už toto symbolicky uklidní situaci,“ prohlásil o dodávce na tiskové konferenci premiér.

21. březnaVychází najevo, že zatímco ministerstvo vnitra dosud nakoupilo téměř 87 milionů ochranných pomůcek, MZd jich pořídilo jen 610 tisíc. Tedy jen necelou jednu setinu toho, co Hamáčkovo vnitro. Na twitteru začíná přibývat účtů z tzv. trollích farem.

23. března: Babiš prohlašuje: „Děkuji těm, kteří poslali i několik roušek pro mě, hlavně ta česká vlajka mě moc potěšila.“ Ostravská krajská hygienička ten den uvádí, že 80 % výsledků čínských rychlotestů na koronavirus vyšlo špatně.

27. března: Opozice kritizuje vládu za přílišnou závislost na Číně, chce podporu českých firem. Deník N vydává analýzu, která dokazuje, že by si ČR vystačila s kapacitami českých firem. Jen by to bylo organizačně náročnější (ve stylu od 10 firem po 100 000, ne 1 zakázka z Číny rovnou na milion).

​DUBEN

1. dubna – Objevují se první lži ohledně nákupů na ministerstvu zdravotnictví. Adam Vojtěch tvrdí, že objednal 500 termokamer nikoliv z Číny, ale ze Švýcarska. Háček je v tom, že žádný švýcarský výrobce termokamer pro zdravotnictví neexistuje. (srov. se záznamem ze 14. dubna)

4. dubna – V ČR prudce roste počet nakažených zdravotníků. Ve čtvrtek 2. dubna jich bylo mezi nakaženými 6,5 %, v sobotu 4. dubna už 7,1 % - tedy 292 nemocných zdravotníků vůči 4 091 celkově.

6. dubna – Seznam zprávy přinášejí důkazy o tom, že Vojtěchův resort zaplatil Číně za respirátor dvakrát vyšší cenu než vnitro: „Obě dodávky masek byly nakoupeny ve druhé polovině března v Číně. (...) Vnitro však v přepočtu za jednu masku zaplatilo 2,79 dolaru (nakoupilo 4 miliony kusů), za druhou Ministerstvo zdravotnictví minimálně 5,7 dolaru (nákup milionu kusů). Množstevní sleva nehraje v ceně za kus výraznou roli.“ Seznam Zprávy mají v ruce faktury mezi dvěma zprostředkovatelskými firmami, které se na dodávce podílely. Jde o společnosti Hongkong Bliss International Group, která v Číně vyrábí desky s plošnými spoji a českou firmou La Factory z Lanškrouna, která se zase normálně věnuje výrobě elektroniky - pro obě firmy to byl v polovině března první byznys s ochranným materiálem.

9. dubna – Skandály ohledně nákupů na ministerstvu zdravotnictví pokračují. Např. luhačovický podnikatel Miroslav Krajíček dává ČRo důkazy, že od poloviny března posílal nabídku distribuce ochranných pomůcek hned 4x a nikdo mu ani neodpověděl. Poprvé se tak stalo dva dny poté (15. března), co Adam Vojtěch prohlásil, že jeho kolegové obvolávají všechny (!) distributory.

10. dubna – ČR darovala Severní Makedonii 1 milion roušek, pro zemi je zajistil Miroslav Toman. V tu chvíli Skopje hlásilo 854 nakažených a 38 mrtvých, v ČR bylo 5 732 nakažených. Česká média o daru informují až 14. 4. poté, co si všimli tweetu makedonského místopředsedy vlády Bujara Osmaniho. Česká vláda o tom aktivně neinformovala, pomoc Itálii nebo Španělsku přitom medializovali, ačkoliv zde šlo o výrazně menší počty. Dodnes to nikdo nevysvětlil.

14. dubnaVychází najevo další detaily, jak to bylo s termokamerami. Slovenskému překupníkovi čistě čínského zboží prý jen zavolali z ministerstva, kde měli mít doporučení od hasičů a od vlády. Více v blogu: Když si ministr zdravotnictví Vojtěch plete Čínu a Švýcarsko.

16. dubna - Vojtěch hájí drahé respirátory. S cenou prý není problém, je výjimečná doba. Otazníky ale visí nad už v záznamu z 6. dubna zmíněnou společností La Factory z Lanškrouna. Firmu, jejíž majitel Radek Švec sám řekl, že ještě před měsícem nevěděl o respirátorech a rouškách téměř nic, označili experti za prázdnou schránku. Vznikla totiž 5. února 2019, v registru smluv nejsou žádné objednávky a její kapitál je pouhých 100 000 Kč. Přesto u ní Vojtěchův resort od poloviny března objednal respirátory za více než 1,2 miliardy korun!

17. dubna (poprvé) – Další skandál, tentokrát firma Recea Prague. MZd u ní objednává dodávky respirátorů za celkem 310 milionů korun. Proti jednateli Janu Kuncovi se vede hned 18 exekučních řízení, trvalé bydliště má navíc hlášeno na úřadě městské části Praha 5. Reakce Adama Vojtěcha: „Nevypadá to ideálně, ale nežijeme v optimální době.“ Argument výjimečnou/ neoptimální dobou se tak stává univerzální výmluvou na vše. Zároveň ale řekl: „Firmy kontrolujeme s celníky. Pokud by měly finanční problémy, věděli bychom to.“ Aha?

17. dubna (podruhé) – Tento den také na ČRo vycházejí zprávy, že ochranné pomůcky, které nakoupilo vnitro byly nejen dvakrát levnější, než nákupy od ministerstva zdravotnictví, byly ale i obrovské denní rozdíly – někdy až dokonce 6x. V polovině března třeba na MZD objednali respirátory FFP2 za 349 korun za kus, o dva dny později je ministerstvo vnitra sehnalo za 55 korun za kus. A například 12. března nakoupil zdravotnický resort respirátory FFP2 za 866 korun bez DPH, o den později od stejné společnosti už jen za 250 korun...

17. dubna (potřetí) – Celou situaci dokresluje zpráva na webu info.cz, že tým MZd, který nakupuje ochranné pomůcky pro boj proti koronaviru, řídí Miroslav Doležal. Ten byl před rokem 1989 aktivním spolupracovníkem StB, pro níž sbíral informace proti NATO.

18. dubna - Adam Vojtěch na twitteru tvrdí, že se situaci s ochrannými pomůckami podařilo stabilizovat. Dodávky jsou prý nejen pro pražské nemocnice pravidelné a jejich provoz se prý může pomalu vracet k normálu. (srov. se zprávou z 24. dubna)

21. dubna – Do třetice všeho „dobrého“, po firmě La Factory a Recea Prague prosákne více informací ještě o společnosti De Sol Investment. Ta uzavřela s MZd smlouvu na dodávku tří milionů respirátorů za téměř 300 milionů korun. Oficiálně řídí firmu Štefan Püspöki, bývalý svářeč s 11 exekucemi, ze zisku mu jde do kapsy 10 %, za méně by do toho prý nešel. Společnost má virtuální adresu, její skrytý vlastník sídlí ve středoamerickém daňovém ráji Belize. Předchozí jednatel měl adresu na městském úřadě v Praze.

24. dubna (poprvé) – Už to jsou téměř dva měsíce s nákazou a zdravotníkům stále chybí ochranné pomůcky, celkový počet zdravotníků mezi všemi nakaženými se zvedl na 10 %.

24. dubna (podruhé) - Zároveň bylo zjištěno více k zakázce Recea Prague, kde měl jednatel 18 exekucí a bydliště na Praze 5. Jedná se o bývalého asistenta dřívějšího starosty Prahy 5 Jančíka (nestr.). Sklad měli ve stodole v Olešné u Písku. Jeho reakce na zjištění? Všechny Vás budu žalovat! Tak to už se těším.

Až mi zase někdo bude říkat, jak máme skvělou vládu, která vše skvěle zvládla, mohl by mi raději říct pohádku o jednom protikorupčním hnutí. Tu mám totiž nejradši. Jako prorocké by se dalo prohlásit heslo Andreje Babiše, že jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla. V posledních měsících jsme měli dostatek času se o tom skutečně přesvědčit. Proto se mi nedivte, že v některé pohádky této vlády nevěřím a věřit nikdy nebudu.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Související blogy:

Když si ministr zdravotnictví Vojtěch plete Čínu a Švýcarsko –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=749546

Česká vláda musí přestat ignorovat naše české firmy! –

https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=748788

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 27.4.2020 8:08 | karma článku: 46.29 | přečteno: 16659x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 40.10 | Přečteno: 1115 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 330 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.25 | Přečteno: 3189 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 142 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...