Nenechávejme vysavače točit naše intimní chvilky

7. 06. 2019 9:29:36
Robotické vysavače jsou hit, přemýšleli jste ale někdy nad tím, že na Wi-Fi připojená kamera v nich může dle podmínek v kupní smlouvě točit a posílat třeba vaše intimní fotky a videa třetím stranám?

Mezi lidmi je čím dál větším hitem pořizovat si robotické vysavače, které dokážou samy uklidit byt, což obrovsky ulehčuje práci a šetří čas. Jenomže tento domácí pomocník nemá jen pozitiva a může být také bezpečnostním rizikem.

Díky zabudované kameře a přístupu na internet dokáže totiž o majitelích shromažďovat citlivá osobní data, která může výrobce přeposlat třetím stranám z důvodů marketingu a propagace. A to je ještě ta lepší varianta, tou horší je, že by se k údajům o tom, co máte v bytě a kdy v něm jste, dostaly různé kriminální skupiny, které Vás mohou vykrást, až doma nebudete a vysavač zapnete. Ne nadarmo dostal v soutěži Big brother „příliš chytrý“ vysavač od firmy iRobot anticenu Slídil roku. V úvodu uvedený příklad s natáčením intimních chvilek je tak jen perličkou ve výčtu toho, co vše by vysavač mohl vyslídit.

Jestliže chce spotřebitel tento výrobek používat, musí nejdříve souhlasit s odesíláním osobních údajů přes mobil, dále musí umožnit přístup k domácí Wi-Fi a v některých případech dokonce také dát souhlas k odesílání obrázků z kamery u vysavače, pomocí níž je mapován prostor bytu. V případě nesouhlasu některé vysavače dokonce vůbec nefungují a pokud uživatel na podmínky nechce přistoupit, má jedinou možnost - může je zkusit reklamovat. Úspěch není ale vždy zaručen, zvláště pokud se na tuto nekalou praktiku nepřijde bezprostředně po koupi.

Videa od vysavače jsou opravdu zdařilá

Když jsem poprvé o tomto postupu slyšel, nechtěl jsem tomu ani věřit a nechal jsem si proto zaslat i kupní smlouvu, kde byly smluvní podmínky použití. Poté jsem už neváhal a obratem zaslal na Komisi interpelaci a chtěl vědět, jestli o těchto praktikách vědí a plánují to nějak řešit, kdy jsem navrhl předně povinnost uvádět informaci o nutnosti souhlasu ještě před koupí, aby si lidé už v obchodě mohli ujasnit, jestli na podobné podmínky přistoupí.

Komise následně potvrdila, že efektivní obrana proti tomuto nebezpečí už existuje a spočívá v obecném nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR). Zásadní pro souhlas se zpracováním osobních údajů je totiž fakt, že musí být svobodný. Pokud je smlouva podmíněna souhlasem se zpracováním údajů, které pro ni nejsou nutné (vysavač pro úklid nutně nepotřebuje připojení k Wi-Fi a už vůbec ne možnost aktivně odesílat záběry z kamery a další informace), pak je takový souhlas vynucenný, není proto svobodný a tudíž je neplatný.

Pokud by však výrobce přesto nechtěl toto nařízení respektovat, tak se mohou spotřebitelé obrátit na příslušné úřady v dotyčné členské zemi Unie, pobočky místních Evropských spotřebitelských center nebo na místní soudy. Hledat řešení jde i pomocí platformy pro řešení spotřebitelských sporů on-line přímo na stránkách Komise.

Pokud se nebudeme aktivně bránit, tak šmejdy, kteří neváhají zneužívat naší nevědomosti a někdy i naivity a dobré víry, prostě neporazíme.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pátek 7.6.2019 9:29 | karma článku: 35.39 | přečteno: 2600x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 509 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 768 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 835 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.95 | Přečteno: 838 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse

Margit Balaštíková

Evropou obchází strašidlo - škrtání zemědělských dotací

V Berlíně nedávno vyvrcholily protesty živnostníků, dopravců a zemědělců proti úsporným opatřením německé vlády.

15.3.2024 v 11:57 | Karma článku: 15.47 | Přečteno: 318 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...