Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reforma EU je naprosto nevyhnutelná

Vyšší podpora EU je dobrá zpráva, ale usnout na vavřínech by byla obrovská chyba. Reforma je prostě nutná.

Zajisté dobrou zprávou je zjištění posledního průzkumu Eurobarometru, že EU hodnotí lidé lépe než v minulých letech. Více než dvě třetiny (68 %) oslovených občanů se domnívají, že jejich země má z členství v EU prospěch. Jen pro zajímavost zmíním, že číslo není o moc menší ani v jinak spíše skeptickém Česku, kde činí 64 %. Opačný názor má v EU 24 % lidí a v Česku 28 %. Jedná se dokonce o nejlepší celkový výsledek vnímání evropské integrace od roku 1983!

Dále také 62 % oslovených lidí považuje členství své země v EU za dobrou věc a jen 11 % si myslí pravý opak. Zde už platí, že Češi jsou ve srovnání se všemi ostatními evropskými zeměmi výrazně kritičtější. Pouze 39 % lidí má za to, že členství EU je pro Česko dobrá věc. I tak se nicméně ukazuje, že ve srovnání s rokem 2017 přibylo mezi dotázanými 10 % lidí přesvědčených o tom, že členství České republiky v EU je pozitivní.

 

Povzbudivá i varující čísla

Téměř všechny průzkumy podpory EU od referenda o brexitu ukazují příznivý trend. Tento odraz ode dna je nepochybně pro Evropskou unii dlouho očekávanou vzpruhou. Pro některé možná překvapivě má na zlepšení pověsti EU velkou zásluhu právě zmíněný brexit. Lidé si totiž díky tomu, co se děje nyní v Británii, začali více uvědomovat, jaké výhody přináší členství v EU a jaké důsledky by pro ně měl už jen chystaný odchod z Unie. Navíc to opravdu není jednoduchý proces ve stylu šup na krávu, už je tele. Je nutné počítat s lety řešení a tím, že třeba Dublinská usnesení o příjímání uprchlíků platí i pro státy jako Norsko nebo Švýcarsko, protože se jedná o mezinárodní smlouvy a (ne)členství v EU tak na ně nemá vliv. Ať už proto brexit dopadne jakkoliv, celá věc nejspíše skončí pro Británii naprostou blamáží…

Nedávné zvýšení obliby nicméně v žádném případě nesmí znamenat, že je možné usnout na vavřínech. Nic se nemění na tom, že mnohé věci je potřeba změnit a nikde není napsané, že pokles obliby EU nemůže přijít znovu. Navíc ne všechny výsledky v průzkumu Eurobarometru vyznívají pro EU příznivě. Např. dle poloviny oslovených Evropanů se věci v EU ubírají špatným směrem a jen o něco více než čtvrtina (28 %) si myslí opak.

 

Problémy EU lze řešit

Neřešené problémy zkrátka přetrvávají a nezmizí jen proto, že občané vnímají EU i vlivem brexitu lépe. Zůstat jen u toho, že „exit“ je naprosto nesmyslné řešení, kterým by si navíc Česko (či jakákoli jiná země) podřezalo větev, na které sedí, rozhodně nestačí. Změnit je toho třeba více než dost.

V evropských volbách se určitě objeví zvláště u různých populistických stran snaha nahnat si body pomocí strašení a vymezování se proti EU bez jakéhokoli smysluplného řešení. Demokratické síly se proto musí soustředit na téma reformy EU a nabídnout jasnou a srozumitelnou představu další budoucnosti. Jsem proto upřímně rád, že už nyní je reforma často skloňovaným tématem voleb, kdy o ní mluví i liberálně-progresivní Piráti ve spolupráci s Macronovým hnutím En Marche. Navíc mám i trochu potměšilou radost, že se tak naplnilo, co jsem předpovídal už někdy během loňského května.

Změna je tedy třeba. Vzhledem k tomu, že jsem si mnohokrát mohl ověřit, že když je člověk aktivní a systematicky pracuje, dá se hodně věcí skutečně změnit k lepšímu, věřím i v její uskutečnitelnost. Obvykle totiž platí, že kde je vůle, tam je i cesta. Schválně uvedu pár příkladů, které se povedly: Začala se řešit dvojí kvalita potravin, dále se Komise na můj podnět zabývá zabránění šmejdským praktikám, jako je stáčení kilometrů. Přijala se také různá protiteroristická opatření, zlepšila se ochrana hranic a podařilo se prosadit i automatické sdílení daktyloskopických databází v rámci celé EU. Za mě tak prostě nemají pravdu lidé, kteří tvrdí, že v EU nelze nic změnit ani prosadit.

 

Je nutná hodnotová a institucionální reforma

EU se ale potřebuje změnit i v mnoha dalších a významnějších ohledech. Kroků, které je podle mého názoru potřeba udělat v následujících letech, je několik. První věc je především institucionálního rázu. Musíme zrušit agentury, které se neosvědčily. Dále je třeba zlepšit systém financování, což znamená, že evropské peníze se musí rozdělovat mnohem efektivněji.

Do budoucna by nebylo od věci úplně stopnout dotace pro soukromé firmy a směřovat je jen do veřejného sektoru, tedy např. do budování infrastruktury, vědy a výzkumu, školství, či elektronizace státní správy – tedy do oblastí, které si nejsou schopné samy na sebe rychle vydělat a bez dotací se do nich proto prakticky neinvestuje, ač mají význam. Rozhodně bychom neměli ale dál dávat dotace tam, kde to křiví trh. Kdo navíc někdy jako já podnikal, tak ví, že nejvíc pomůže, když se člověk vždy všude rychle a bez problémů dostane…

Dále by se EU měla více přiblížit občanům, v řadě témat se teď totiž uvažuje ideologicky, nikoliv racionálně. Na mysli mám hlavně témata genderu jako třeba schválenou rezoluci o odmítavých reakcích vůči ženským právům a rovnosti žen a mužů v EU, kdy s trochou nadsázky jedna věta odporuje druhé, nebo schválenou rezoluci „s cílem vymýtit menstruační chudobu na všech veřejných toaletách v EU“ (to je prosím přesná citace, viz odstavec 21). Pak i tlaky na nereálnou ekologickou politiku, kdy mi při různých jednáních nezřídka přijde, že neřešíme práva a potřeby všech, ale spíš nevyřešené něčí problémy s někým, kdy jsou fakta až na posledním místě a jen se třeba až nesmyslně prosazují elektroautomobily, ačkoliv třeba dál držíme dvě sídla europarlamentu. Za tímto „létajícím cirkusem“ přitom mj. ročně vzniká ekologická stopa srovnatelná s emisemi, které vyprodukuje za rok 11 300 denně používaných rodinných aut - a nejen to… Jednoduše je nutná i hodnotová reforma, protože se věci prosazují ideologicky a v řadě témat je to hodně na škodu, protože pak vzniká alergie nejen na celou Evropskou unii.

Závěrem lze říct už jen to, že EU se musí stát štíhlejší, rychlejší a lépe schopnou okamžitě reagovat na velké výzvy, jako byla migrační krize. A čím dříve se přikročí k reformám, tím lépe pro EU a hlavně všechny její obyvatele!

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Více informací najdete zde:

  1. https://euractiv.cz/section/politika/interview/tomas-zdechovsky-eu-se-musi-zmenit-tematem-eurovoleb-bude-reforma/
  2. http://zdechovsky.eu/uploads/zdechovsky-chcemelepsieu2019.pdf - konkrétněji rozpracované vize změn
  3. http://zdechovsky.eu/novinky/chcemelepsieu - první představení vize reformy v květnu 2018
  4. https://www.euroskop.cz/9003/31942/clanek/vyzkum-clenstvi-v-unii-hodnoti-pozitivne-rekordni-pocet-evropanu/

 

Související článek:

Macronova vize EU vůbec nemá vizi: https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=705082

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 25.3.2019 7:50 | karma článku: 31,33 | přečteno: 3223x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Za požár v Českém Švýcarsku by měli jít do vězení úplně všichni

Nedávné dopadení pachatele požáru lesa v Českém Švýcarsku oživilo diskusi o dopadech klimatických změn. Fakt, že se debata stočila tímto směrem, by nás neměla překvapovat. Požár byl považovaný za jeden z projevů změn klimatu.

5.6.2023 v 8:05 | Karma: 21,94 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Schválení normy Euro 7 by pro Evropu znamenalo katastrofu

Norma známá jako Euro 7, kterou prosazuje Evropská komise, má od 1. července roku 2025 zpřísnit požadavky na emise u nově vyráběných osobních automobilů.

29.5.2023 v 8:23 | Karma: 21,31 | Přečteno: 448x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Obchody, kde platit budou muset jen bohatí? Vítejte v anarchistickém ráji

Kanada rozhodně nepatří k oblastem, jejíž dění by v našich končinách vyvolávalo nějakou větší pozornost, což je možná trochu škoda. Zasloužený ohlas nedávno vzbudila torontská antikapitalistická kavárna The Anarchist.

22.5.2023 v 9:02 | Karma: 22,71 | Přečteno: 658x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Sankce proti Rusku se nesmí obcházet

Sankce proti Rusku fungují a dopad na ruskou ekonomiku je naprosto nezpochybnitelný. V roce 2022 klesl HDP Ruska o 2,1 %. Navíc a nepříznivé jsou i prognózy pro letošní rok, nejhorší scénář předpovídá pokles ruského HDP o 2,5 %.

15.5.2023 v 7:12 | Karma: 15,66 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Ví vůbec Německo, co vlastně chce?

Není náhoda, že Česko bývá často nazýváno 17. spolkovou zemí Německa. Ekonomické propojení s naším západním sousedem je skutečně silné, svědčí o tom ostatně i tvrdá data.

8.5.2023 v 8:20 | Karma: 40,57 | Přečteno: 8203x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč už se nikdo nehlásí k zastropování potravin?

Pamatujete si ještě, jak jsme před rokem od některých lidí, především Andreje Babiše, slýchali, že by se vedle cen energií měly zastropovat i ceny základních potravin a ukazovali nám Maďarsko jako vzor hodný následování?

1.5.2023 v 11:12 | Karma: 35,56 | Přečteno: 4360x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč se obranný průmysl v Evropě stále potýká s překážkami?

Evropa se neobejde bez účinné vlastní obrany a nikdo rozumný už nemůže pochybovat o tom, že k jejímu zajištění potřebujeme i dostatečně robustní obranný průmysl.

24.4.2023 v 8:24 | Karma: 16,78 | Přečteno: 494x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Přestane prezident Macron jít na ruku Číně?

Francouzský prezident Emmanuel Macron má obrovskou smůlu v tom, že prakticky veškeré jeho snahy stavět se do role lídra silné a sjednocené Evropy obvykle vyznívají silně křečovitě, rozpačitě a někdy až groteskně.

17.4.2023 v 7:47 | Karma: 19,61 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Západní sankce drtí ruskou ekonomiku

EU plánuje po Velikonocích schválit v pořadí už jedenáctý balíček sankcí. Málo se však připomíná, jak fungují ty dosavadní. Někoho možná překvapí, že Rusko už v některých oblastech sankce pociťuje poměrně citelně.

12.4.2023 v 10:11 | Karma: 26,01 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Ruská účast na OH by byla výsměchem všem ukrajinským obětem Putinovy barbarské invaze

Konec války na Ukrajině je zatím v nedohlednu a vinou útoků ruské armády denně stále umírají nevinní civilisté včetně dětí.

3.4.2023 v 9:13 | Karma: 23,03 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

USA nás věčně zachraňovat nebudou. Evropa se musí naučit řešit své problémy sama

Probíhající konflikt na Ukrajině nám ukazuje, jak obrovskou roli může hrát i to, co se děje tisíce kilometrů od míst válečného dění. Ukrajina je schopná vzdorovat ruské přesile i díky pomoci jiných zemí.

27.3.2023 v 8:00 | Karma: 21,87 | Přečteno: 635x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Jak Rusko využívalo zelené organizace k prosazování svých zájmů

Stále ještě zůstává v čerstvé paměti kauza Katargate, která se nedávno řešila v Evropském parlamentu v souvislosti s úplatky politiků a zaměstnanců Evropského parlamentu ze strany Kataru.

20.3.2023 v 7:35 | Karma: 22,23 | Přečteno: 691x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Miloš Zeman: Muž, po kterém nic nezůstalo

Poslední dny se nesly ve znamení velkého předělu na naší politické scéně. Po dlouhých deseti letech končí éra prezidenta Miloše Zemana.

13.3.2023 v 8:00 | Karma: 39,70 | Přečteno: 5068x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Opozice si přeje krach penzijního systému a ztracenou generaci lidí bez důchodu

V poslední době můžeme slyšet z různých stran spoustu kritiky a „hejtů“, jak prý současná vláda chce právě schválenou nižší valorizací ožebračovat a okrádat naše důchodce.

6.3.2023 v 8:29 | Karma: 28,03 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Proč se stále přehlíží čínská hrozba?

Minulý týden v pátek uplynul rok od chvíle, kdy se celá Evropa mohla přesvědčit, že ruská hrozba není nic vzdáleného a abstraktního, ale naopak má velmi konkrétní a hmatatelnou podobu a její důsledky pociťujeme i u nás v Česku.

27.2.2023 v 8:00 | Karma: 21,43 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.