Děsivé drogové doupě v rukách Barnevernetu

11. 03. 2019 8:41:37
Barnevernet bohužel neselhává jen v případech odebírání malých dětí. Přinejmenším v druhém největším norském městě Norska, Bergenu, měl v nedávné minulosti problém i s péčí o mladistvé.

Ani ústav určený dospívající mládeži nemusí být v Norsku vhodným a dokonce ani bezpečným místem pro nápravu dospívajících trpících závažnými problémy. Byl jsem opravdu šokovaný, když jsem si četl články o jednom takovém zařízení, které naprosto bez nadsázky připomínalo spíše drogové doupě.

Z povolené návštěvy kamarádů drogový večírek

Co se dělo v zařízení Barnevernetu tak strašného? Norský list Dagbladet minulý rok upozornil na událost, která se odehrála 28. září 2014. Mladiství v zařízení pro mládež Vestlundveien ve Fyllingsdalenu (částí města Bergen) tehdy pořádali se svými kamarády z okolí v podkrovní místnosti drogovou party. Policie informovala norský list, že zaměstnanci zařízení úplně ztratili kontrolu nad situací a ráno proto musela zasahovat policie.

Došlo dokonce k potyčce s policisty. Jednoho zaměstnance zařízení účastníci party mlátili a kopali do něho až skončil na pohotovosti. Jeden z obyvatel zařízení byl zatčen a účastník večírku, který nebydlel v zařízení, také musel na pohotovost předtím, než ho policie odvezla domů. A samozřejmě byly zabaveny i drogy.

Zajímavé bylo vyjádření šéfky zařízení Birthe Augestad Nilsen. Ta k oné party, která se zvrhla v drogový večírek, řekla, že v zařízení měli mít původně dohodnutou návštěvu, která měla dle původní domluvy v jednu hodinu v noci odejít. Jenomže když byla jedna hodina, účastníci party nechtěli původní dohodu dodržet. Dva sociální terapeuti se snažili znovu dohodnout s mladými lidmi, aby večírek ukončili. V pět hodin ráno se ale situace stala natolik obtížnou, že byla zavolána policie a vedení zařízení. Ano, čtete správně, místo toho, aby co nejdříve zavolali policii, vyjednávali zaměstnanci s účastníky party dlouhé čtyři hodiny. Ptáte se možná proč. I na tohle má paní Augestad Nilsen velmi zajímavé vysvětlení: „Staráme se o mladé lidi, kteří mají velmi negativní vztahy s policií. Proto se snažíme vyhnout užití policie.“

Zároveň ale uznala, že při zpětném pohledu by byli kontaktovali policii a vedení dříve. Nemají prý ale pokyny pro každou situaci u mladých lidí, kteří jsou vystaveni vysokému riziku. Během těchto hodin bylo v rámci instituce několik vážných incidentů. Vedení společnosti Vestlundveien ale řeklo, že nevědí o dalších večírcích, kde byly drogy a vše měl být jen ojedinělý incident. Nebyl.

Policie do domova jezdila i několikrát denně

V zařízení si s problémovými velkými dětmi zjevně nevěděli příliš rady a inkriminovaná party byla v každém případě jen špičkou ledovce a nepatrnou součástí jednoho velkého problému. Popisovaný „drogový mejdan“ totiž vůbec nebyl nějak výjimečným případem, policie přijela do Vestlundveien z podobných a dalších důvodů vícekrát.

Radost z chování v zařízení Vestlundveien neměli ani sousedé. Dagbladet udělal rozhovor s jedním ze sousedů. Ten si opakovaně stěžoval na hluk a přiznal, že sám také kontaktoval policii. Policie zde dle něho byla několikrát týdně a někdy i několikrát denně. Jednoduše to prý vypadalo, jako by zaměstnanci instituce neměli žádnou kontrolu nad mladistvými, kteří tam žili.

Drogy na denním pořádku

Dalším z lidí, které novináři oslovili, byl Rune, který se i oné party přímo zúčastnil. Jeho přátelé prý několik dní brali drogy jinde ve městě. Když se malá skupina chovanců spolu s jeho dalšími kamarády rozhodla jít „zapařit“ do zařízení Barnevernetu, koupili hašiš, extázi a pak si vzali amfetamin. Pozvali i pár kamarádek. Pro Runa to dokonce bylo poprvé, co zkusil něco jiného než kouření hašiše. Hudba byla pořád v plném proudu a bavili se. Když extáze došla, objednali si jí více, koupili alkohol, amfetamin a extázi.

Norský list vyzpovídal i několik dalších lidí, kteří byli v té době v zařízení Vestlundveien. I jejich výpovědi velmi jasně potvrzují, že užívání drog na inkriminované party nebylo rozhodně žádným ojedinělým výstřelkem. Mladík jménem Patrik, který byl obyvatelem zařízení, se deníku Dagbladet navíc svěřil s tím, že dospělí podle něho věděli, že zařízení je místem, kde se lidé setkávali, aby fetovali.

Podrobněji popsal situaci kolem drog další člověk oslovený norským deníkem Dagbladet: „Zkoušel jsem hašiš, ale předtím, než jsem přišel do Vestlundveienu, jsem moc nekouřil. Tam se to dělo každý den. Mohli jsme si tam dělat, co jsme chtěli,“ nechal se slyšet bývalý obyvatel zařízení Vestlundveien, který zde pobýval společně s už zmíněným Patrikem. Když se chtěli dostat ven ve tři hodiny v noci, dostali personál, který je zavezl. I on potvrdil, že se v zařízení vědělo, že se zde užívaly drogy.

On sám prý každý den sedával v místnosti a kouřil hašiš. Hašiš prý kouřili ve všední dny a o víkendu brali i jiné drogy. Během večírků pak dominovalo užití extáze a rivotrilu, někdy i amfetaminu. Na večírku měl zmiňovaný Patrikův kamarád příliš mnoho rivotrilu a dolů do postele ho musel dostat jeden ze zaměstnanců zařízení. Podle svých slov nikdy nezkusil rivotril, než přišel do zařízení Vestlundveien.

Zkrátka a dobře, užívání drog zde bylo prakticky na denním pořádku. Benevolence místního personálu je proto opravdu udivující.

Případ dvou mrtvých dívek

Ve dvou případech skončili lidé ze zařízení Vestlundveien tragicky. Dvě 15leté dívky Hanne a Marie, strávily nějaký čas ve vestlundveienském centru pro mládež v roce 2015. Ani jedné z nich pobyt nepomohl a na podzim roku 2017 obě zemřely. Ředitelka zařízení Birthe Augestad Nilsen sice v rozhovoru pro Dagbladet zdůrazňovala, že zmíněná drogová party ve Vestlundveienu proběhla předtím, než se Hanne a Marie nastěhovaly a v podstatě se jejich příběhu netýkaly. I ona ale připustila, že incident svědčí o prostředí, do něhož byly dívky umístěny, relativně krátce poté. Řekla, že „není pochyb o tom, že to byl vážný incident pro každého, kdo byl postižen.“

Ze dvou dívek byla v norských médiích věnovaná větší pozornost první z nich - Hanne Knutshaug, jejímuž smutnému příběhu bych se rád věnoval trochu podrobněji. Zlom v jejím životě nastal po rozchodu jejích rodičů. Dívka začala mít problémy s agresivním chováním a v 15 letech se proto dostala do péče Barnevernetu v zařízení Vestlundeien v Bergenu. Zde se ale její problémy ještě zhoršily.

Když přišla Hanne do Bergenu, nebyla drogově závislá. Po několika měsících se z ní ale stala narkomanka. V 15 letech začala podle listu Dagbladet během pobytu ve Vestlundveien brát heroin. Měli o tom vědět i lidé z personálu zařízení. Jak už bylo zmíněno, dívka zemřela ve svých 18 letech v září 2017 po pádu ze sedmého patra v domě v bergenské části Nøstet.

Co dělá případ ještě horším je skutečnost, že okolnosti smrti bohužel nebyly úplně vyjasněny. NRK byla dlouhodobě v kontaktu s mladým kamarádem Hanne. Ten řekl, že byl v kontaktu s Hanne v noci, než byla nalezena mrtvá. Když ji potkal, vypadala, že se necítí být v bezpečí. Stejně jako její matka si je tento její kamarád jistý, že Hanna by si sama na vlastní život nesáhla...

Zařízení už je (dočasně) zavřené

V květnu 2018 přinesla NRK zprávu o tom, že zařízení Vestlundveien bylo kvůli problémům, které v něm byly, dočasně zavřeno. V souvislosti s uzavřením byly zmíněny i případy užívání drog a také smrt dívky Hanne Knusthaug. Už v roce 2013, tedy před konáním oné drogové party, byly zjištěny četné problémy v mnoha oblastech. Konkrétně byl zmíněný vysoký počet zaměstnanců na nemocenské. Za zmínku také stojí, že z důvodů problémů s nedostatkem zaměstnanců bylo uzavřeno další podobné zařízení v bergenské části Nattland, a to dokonce nadobro.

Nepřestávám se divit tomu, co všechno je na světě možné. Barnevernet dokáže na jedné straně velmi účinným způsobem šikanovat matky a odebírat děti kvůli obviněním, která jsou přinejlepším pochybná. Zároveň si ale jeho zaměstnanci nebyli schopní zjednat pořádek v zařízeních s téměř dospělými problémovými lidmi, kteří zcela prokazatelně jedou na drogách. Je něco takového normální? Já myslím, že ne. Prostě norský absurdistán.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Zdroje:

  1. https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647
  2. https://www.nrk.no/hordaland/stenger-to-omstridte-barneverninstitusjoner-1.14043796
  3. https://www.dagbladet.no/nyheter/hanne-ble-beskyttet-i-bare-fire-timer-etter-romning-og-utagering-sa-dro-hun-ut-og-tok-overdose/69709785
  4. https://www.nrk.no/hordaland/hanne-_18_-falt-syv-etasjer-og-dode.-moren-frykter-hun-aldri-vil-fa-vite-hvorfor-1.14000844

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 11.3.2019 8:41 | karma článku: 35.77 | přečteno: 2255x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.43 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.92 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...