Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sláva! Někteří soudci umí používat mozek!

Půjčíte si 40 000 a bude po vás vymáháno přes 500 000. A podle krajského soudu to vůbec nebude lichva. U nejvyššího soudu ale naštěstí narazíte na soudce, kteří ví, co je spravedlnost a právní stát. 

V červenci minulého roku jsem publikoval článek s názvem Kdy někteří soudci začnou používat mozek?!, v němž jsem ostře kritizoval přístup české justice k problematice nemravných úroků. Stalo se tak proto, že Krajský soud v Ostravě vydal rozhodnutí, jež deklarovalo, že obrovsky nadsazené úroky a další nehorázné podmínky smlouvy, jsou zcela v pořádku. Sám sice prosazuji přístup, že lidé by hlavně měli sami přemýšlet, než si někde půjčí, když už ale někdo udělá chybu, nemělo by to být tak, že se mu soudci vždy jen vysmějí, a to i u vyložených podvodů a lichvy. I tresty by měly být adekvátní.

Nejprve ale uvedu podrobnosti ke skutečnému případu, ke kterému se vztahují blogy, a to ačkoliv podobných případů existují stovky a klidně bych proto mohl mluvit jen v obecné rovině. V červnu roku 2017 rozhodl Krajský soud v Ostravě, že úroky 110 % p.a. jsou v pořádku a ani další podmínky smlouvy, jako smluvní pokuta ve výši 0,25 % denně, nejsou nic nemravného. Za takových podmínek je v praxi zcela běžné, že pokud je půjčeno 40 000,- Kč, může být v exekuci následně vymáháno i přes 500.000,- Kč. 

 

Úvěrová společnost prý jednala v souladu s dobrými mravy

Když jsem se dozvěděl o rozhodnutí soudu, který řekl, že podobná smlouva je v souladu s dobrými mravy, přičemž nepřihlédnul k okolnostem konkrétního případu a jen hned rozhodl ve prospěch úvěrové společnosti, případ jsem zveřejnil a nešetřil kritikou. Jedna věc je osobní zodpovědnost, druhá, že úvěrové společnosti skutečně nemohou naprosto všechno a nějaké hranice by stanoveny být měly. Rozhodnutí jsem proto označil za selhání spravedlnosti a právní jistoty, protože se soud i odklonil od praxe zavedené Nejvyšším soudem, který v podobných případech opakovaně zdůrazňuje  argumentaci ve prospěch dlužníka a nebojí se označit tyto praktiky za lichevní. 

Když si soudy rozhodují jak chtějí a nedbají doporučení „nadřízených“, je to pak jak loterie. Často podmíněná konkrétním krajem, kdy podle toho, na kterém soudě případ přistane, můžete očekávat pozitivní či negativní rozhodnutí. Jsem proto rád, že se Nejvyšší soud zachoval konstantně a na konci listopadu minulého roku napadené rozhodnutí zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení. 

 

Nyní snad už všechny soudy budou rozhodovat stejně

Právní názor Nejvyššího soudu stojí na dřívější judikatuře, proto myslím i jako neprávník mohu říct, že pokud se dál půjde ve světle právní jistoty a stejného postupu, budou mít lidé propadající exekucím v důsledku obdobného závazku v budoucnu u soudu naději, že je soud před těmito nemravně sjednanými půjčkami ochrání.

Nicméně jsem přesvědčen, že na úvěrové společnosti toto příliš velký vliv mít nebude. Různé pochybné subjekty podobná rozhodnutí totiž respektují jen v individuálním případě a zbytek protiprávních exekucí nechávají klidně běžet dál a ať se lidé soudí. Spoléhají totiž na to, že obyčejný člověk nesleduje judikaturu Nejvyššího soudu a samozřejmě ani nemá dostatečné prostředky na právníky… Lidé tak často ani neví, že nějaká obrana vůbec je. A pokud ví, málokdy dojdou až k nejvyššímu soudu, protože je odradí už rozhodnutí soudu prvního a druhého stupně. To je špatně a je důležité o tomto psát a informovat.

 

Nejen na školách bychom měli učit finanční gramotnosti

Ano, pro oběti nemravných půjček existuje naděje v podobě odvolání se k Nejvyššímu soudu. Byl bych ale nerad, aby si někdo po přečtení této informace myslel, že je to všespásné řešení proti dluhům, klidně si může půjčovat a někdo pak přijde a dluh odpustí. Tak to totiž také nefunguje, úrok musí být skutečně označitelný za nemravný. 

Navíc pořád platí, že nejlepším řešením vždy bude stav, kdy si člověk vůbec nebude muset půjčovat nebo alespoň využije instituce, jejímž primárním cílem nebude vydělávat na neštěstí či jinak zoufalé situaci druhých. Toto se však povede jen tehdy, pokud už na školách budeme vyučovat finanční gramotnosti a pro dospělé budou dostupné kurzy, třeba od neziskových organizací a finančních poraden. A až bude aspoň o krapet míň exekucí, bude to skutečný důvod k radosti.    

Přeji hezký den a veselou mysl!

 

Související blog:

Kdy někteří soudci začnou používat mozek?!: https://zdechovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=672271

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 14.1.2019 12:25 | karma článku: 42,87 | přečteno: 7867x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.