Skandální rozsudek francouzské justice s českým řidičem

3. 10. 2018 12:54:32
Začátkem července tohoto roku našla francouzská policie v chladícím boxu řidiče kamionu Jiřího Sagana 15 Iráčanů. Bez většího vyšetřování řidiče okamžitě vzali do vazby s tím, že se jedná o komplice pašeráků.

Je Francie ještě právním státem nebo není? Doteď jsem si myslel, že je. Nicméně případ českého řidiče Jiřího Sagana ukazuje, že jsem se nejspíše pletl. Odsoudit totiž řidiče za údajné pašování migrantů, přestože i migranti sami vypověděli, že vlezli do kamionu bez řidičova vědomí, je naprosto neomluvitelné selhání demokratického systému.

Minulý týden byl přesto pravomocně odsouzen k 18 měsícům odnětí svobody, kdy francouzský soud v podstatě nevzal v potaz předložené záznamy o kontrolách, poškozeném zámku ani zmiňované svědectví migrantů. K pašování mu navíc přičetli ještě ublížení na zdraví u Iráčanů, protože jich pár mělo z chladícího boxu (vezl kukuřici při 3 °C) po odhadem 4 hodinovém pobytu omrzliny.

Žena pana Sagana se léčí s rakovinou

Případ Jiřího Sagana mě doslova šokoval, protože zatím jsme řešili jen pokuty s britskou stranou, protože francouzská policie sice potvrdila, že v kamionu žádný černí pasažéři nejsou, Britové je tam však objevili. Nyní Francouzi konali, ale jsem přesvědčen, že zcela neoprávněně potrestali nevinného.

Pan Sagan, rodák z Kladna, žije momentálně s dcerou a družkou ve Španělsku, kde jsou lepší podmínky pro léčbu paní Gábiny, která kvůli své nemoci nemůže pracovat a on je tak jediným živitelem rodiny. Jako řidič kamionu se poctivě živí už 15 let, nikdy neměl žádný problém, je bezúhonný a dokonce se za něj zaručila i vlastní firma, která mu i zaplatila právní zastoupení, protože rodina sama by na to neměla. Paní Gábina je momentálně v poměrně stabilizovaném stavu, neví ale, co bude za půl roku, natož za rok a půl a se svým druhem, s nímž žije už 25 let, naposledy mluvila 5. července krátce po té, co policie objevila migranty v chladícím boxu. Další informace má tak jen zprostředkovaně od právníka. Hned volali na české ministerstvo zahraničí o rady, ale jakákoliv pomoc jim dle jejich slov byla odmítnuta.

Za nejskandálnější na celém případu považuji to, že proti panu Saganovi nemá francouzská justice žádný přímý důkaz, jde spíše o řadu domněnek a předsudků vyplývajících z toho, že není občanem Francie ale „východních států“. Panu Saganovi totiž prověřovali telefon, maily, účty jeho i rodiny, nikde neobjevili žádné podivné transakce nebo podezřelé hovory. A jak už jsem zmínil, i přímo zachycení běženci vypovídali v jeho prospěch s tím, že opravdu o ničem nevěděl a oni mu do vozu násilně vnikli. Přesto dostal 18 měsíců.

Celou věc jsem ještě před svým výstupem na plénu (záznam dostupný zde), kde jsem v režimu Urgencies apeloval na Evropskou komisi, aby se také zapojila do řešení případu, konzultoval s několika francouzskými právníky. Všichni nad dokumenty kroutili hlavou a nechápali, jak je něco takového možné. Jeden se dokonce neskrývaně udivil nad trestem 1,5 roku a dotazoval se, zda pán již nemá recidivu za totožný čin, tj. zda již nebyl jednou odsouzen za převaděčství ve Francii. Jinými slovy takový trest by čekal spíše v případě opakovaného odsouzení, zde se ale jedná o jinak zcela bezúhonného občana, za něhož se zaručila i firma.

Pokrytectví francouzského prezidenta Emanuela Macrona

Francouzský prezident Emanuel Macron rád kritizuje V4 za nepřijímání migrantů. Naposled pohrozil V4 tím, že může být vyloučena ze Schengenu. Francie totiž migranty dlouhodobě přijímá. Nicméně by měl dodat, že jejich situaci nedokáže řešit. Nedávno rozpuštěný tábor zvaný džungle v Calais byl toho důkazem.

Každý den tu docházelo ke rvačkám, znásilněním a trestným činům a francouzské úřady tomu nečinně přihlížely. Tak jako dnes přihlížejí situace, kdy se stovky lidí denně snaží dostat v prostorách nákladních vozů do Velké Británie. A řidiči kamionů se tak nechtěně stávají oběťmi snahy migrantů dostat se za vysněným cílem. V současnosti řešíme dalších 6 případů neoprávněně pokutovaných. Jeden úplně čerstvý přišel i dnes. Řidiči z Kostelce nad Orlicí našli Britové v návěsu 12 běženců, a to ačkoliv ještě ve Francii bez problémů prošel rentgenem a na autě byly plomby a další jištění! V jejich případech se snažíme být maximálně nápomocni a už minulý týden jsme posílali dopisy na české vládní představitele, kde ještě čekáme na reakci.

Prezident Macron má ještě větší pravomoce než český prezident, který podepisuje všechny zákony a může lidem udělit amnestii. Proto musíme přímo prezidentovi Macronovi jasně ukázat, že s tímto přístupem k řešení ilegální migrace, kdy se trestají oběti a ne pachatelé, se Francie nemůže považovat za právní stát! Pana Sagana by měla Francie okamžitě propustit a zaplatit rodině kompenzace za bezpráví, které se jim v souvislosti s uvězněním ve Francii dostalo. Jinak bychom museli začít považovat slova „demokracie“ a „právní stát“ ve Francii za prázdné pojmy.

Přeji hezký den a veselou mysl!

PS: Pokud chcete pana Sagana podpořit, podepište prosím petici za jeho propuštění. Doufáme, že tlak lidí vyzve k větší aktivitě českou diplomacii a vládu, protože jak to známe z jiných případů (např. od pana Jaška, vězněného v Súdánu nebo válečného novináře Radana Šprongla zadrženého v Thajsku), intervenovat mohou.

https://www.petice24.com/petice_za_proputni_idie_kamionu_jiiho_sagana_z_francouzskeho_vzeni​

Autor: Tomáš Zdechovský | středa 3.10.2018 12:54 | karma článku: 46.13 | přečteno: 9523x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 36.37 | Přečteno: 756 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.30 | Přečteno: 316 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.06 | Přečteno: 3073 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...