Opakující se nesmysly, bludy a mýty o migraci

24. 07. 2018 8:46:26
Bez dětí totiž nebude dost pracovních sil. A bez pracovních sil nebude mít kdo vydělat na důchody a třeba i lékařskou péči a školství zdarma. Někteří už prý ale mají i na takovou situaci zázračný recept.

Kristen Pyszczyk, kanadská autorka článku It shouldn't be taboo to criticize parents for having too many kids (Kritizovat rodiče za příliš mnoho dětí by nemělo být tabu) představuje jako přijatelnou alternativu k rození dětí přistěhovalectví.

Díky Trumpově politice vůči imigrantům a zbytku světa má být Kanada „stále zásobována chytrými a talentovanými imigranty.“ Kanada tedy má, alespoň podle autorky, problém vyřešený. My v Evropě ale žel nesousedíme s USA. A zejména současné zkušenosti nesvědčí o tom, že masová imigrace nutně znamená, že k nám půjdou pouze ti „chytří a talentovaní.“

Pokud jde o imigraci lidí z mimoevropských zemí, dosavadní zkušenost ukazuje, že začleňování lidí do evropských společností není zdaleka bezproblémové. Přistěhovalectví z mimoevropských zemí, které hlavně západní Evropa zažívá od 60. let minulého století, zdaleka nepřipomíná „brain drain“ (odliv mozků). Původním účelem naopak bylo najít chybějící pracovní síly pro podřadné profese. Ani problémy, které mohou při začleňování představovat např. odlišné zvyklosti a obecně jiná kultura, prostě ignorovat nelze.

A to nemluvím o migrační krizi z roku 2015, s jejímiž důsledky se Evropa potýká doteď. Dosavadní statistiky bohužel nejsou příliš povzbudivé, přinejmenším co se týče žadatelů o azyl a jejich začleňování do hostitelských společností. Tři ekonomové Francesco Fasani, Tommaso Frattini a Luigi Minale letos v dubnu zveřejnili svůj výzkum týkající se integrace uprchlíků na trhu práce.

Výsledky bohužel nejsou příliš povzbuzující. Uprchlíci mají mít horší uplatnitelnost než ostatní imigranti. Smiřme se s tím, že na to, že by ekonomiku zachránil příliv lidí zvenčí, spoléhat opravdu nelze. Ještě méně dětí tedy rozhodně nevyřeší problém ve společnostech, která už teď mají dětí chronický nedostatek. Imigrace také problém nevyřeší.

Problém se možná vyřeší sám

Ve svém minulém článku Nemějte děti, zachráníte svět?! jsem zmiňoval stále početnější skupiny tzv. antinatalistů. Převážně mladých lidí, kteří se dobrovolně rozhodli nemít děti, aby zachránili planetu. Růst obyvatel na Zemi v posledních 100 letech je skutečně dech beroucí. Zatímco teprve v roce 1927 dosáhla celá světová populace dvou miliard, nyní žije na Zemi více než 7,6 miliardy lidí. Na druhé straně se ale celosvětový růst postupně snižuje. Dostupné statistiky svědčí o tom, že porodnost klesá ve většině zemí světa. Podle odhadů OSN byl počet dětí na jednu ženu mezi lety 1950-55 – 4,96, v posledních pěti letech 20. století to bylo 2,75 a nyní jen 2,43! Odhady se mohou samozřejmě lišit, trend je ale naprosto jednoznačný.

Mnohé určitě překvapí, že podobný trend jako v Evropě, Severní Americe, Japonsku a v dalších vyspělých zemích můžeme pozorovat i ve většině tradičních společností na Blízkém východě či na indickém subkontinentu. Málo se ví, že v takovém Íránu připadá podle posledních údajů v průměru pouze 1,69 dítěte na jednu ženu! I v hustě osídleném Bangladéši známém svým obrovským nárůstem počtu obyvatel v předchozích dekádách, dosahuje míra počtu dětí na ženu v průměru jen 2,11!

Pokud nevsadíme na rodinu, vymřeme!

Populační růst znatelně poklesl v posledních desetiletích prakticky všude. Jednoduše proto, že stoupá životní úroveň, zlepšuje se zdravotní péče, mění se pohled na děti směrem k jejich větší ochraně a „bezproblémovému životu“ a lidé proto přirozeně cítí menší potřebu zajistit pokračování rodu větším počtem potomků.

Je zde ale jedna část světa, kde porodnost, resp. počet dětí připadajících na jednu ženu, drží na stále velmi vysoké úrovni a pokles růstu je velmi pomalý. Tou částí světa je subsaharská Afrika, kde země proto stojí před velkou výzvou, aby současný trend zvrátily, více v mém komentáři Přijmutím statisíců migrantů z Afriky ničemu nepomůžeme!

Celkově ale lze předpokládat, že problém vysoké porodnosti se v budoucnosti ve většině zemí světa postupně vyřeší sám a v některých zemích (včetně Česka) se dokonce bude řešit problém opačný. Svým způsobem je proto absurdní, že různé skupiny ekologických antinatalistů mají největší ohlas právě v bohatých rozvinutých zemích s nízkou natalitou.

Mám proto pro všechny návrh, který vyřeší spoustu dalších problémů. Hnutí sdružující lidi s tak šílenými názory, jako mají současní antinatalisté, ať postupně zmizí přirozenou cestou. A my ostatní, vsaďme děti a na rodinu! Chytří lidé budou v budoucnu určitě potřeba.

Přeji hezký den a veselou mysl.

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 24.7.2018 8:46 | karma článku: 42.19 | přečteno: 5284x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.10 | Přečteno: 230 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.67 | Přečteno: 2465 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 136 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 420 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...