Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

POLEMIKA: Malá apokalypsa nebo jen velká neznalost?

Nedávno se ve svém komentáři politolog Alexander Tomský na serveru Novinky.cz věnoval mému článku Deset důvodů, proč zůstat v EU. Text nazval „Malá apokalypsa“ a snažil se v něm čtenářům podsunout, že jsem nestálý v názorech.

Pro setrvání v Evropské unii mám podle pana Tomského argumenty úrovně zvláštní školy. Rozhodl jsem se proto tyto nepravdy uvést na pravou míru. ?

Článek níže jsme také poslali redakci novinek, která nám jej bohužel odmítla vydat. Přál bych si, aby se na tomto serveru nepublikovaly texty pouze jednostranně kritizující Evropskou unii a obsahující různé nepodložené argumenty, ale také články s relevantními informacemi např. o dublinském systému. Těžko se tam tak můžeme dočíst, že případné přijetí „kvót na migranty“ by pro nás platilo, i pokud bychom vystoupili z Evropské unie – stejně jako už teď Dublin III platí pro Norsko nebo Švýcarsko, kteří nejsou členy Evropské unie.

1. Na svém prohlášení stále trvám

První tvrzení, nad kterým jsem se v komentáři pana Tomského pozastavil, bylo, že bych rychle stáhl větu: „Nechceme Evropu plnou nepřizpůsobivých imigrantů, kteří na předměstích pálí auta, prodávají drogy a zanášejí k nám radikální islamismus.“ Tuto větu jsem prosadil do volebního programu lidovců pro evropské volby v roce 2014. Pokusilo se ji stáhnout vedení strany a kolega Pavel Svoboda na základě stížností mj. od Ondřeje Lišky, bývalého předsedy Strany zelených. Mé tvrzení najdete podložené např. v článku na iDNES.cz z 10. 4. 2014: „K autorství věty, která "po anglicku" zmizela, se přihlásil Tomáš Zdechovský, který je trojkou na kandidátce. A stále na ní trvá." Autor té věty jsem já a stojím si za ní. Když tu chce někdo žít, musí respektovat naše pravidla. Ta věta není xenofobní, právě naopak," uvedl pro iDNES.cz Zdechovský.

KDU-ČSL byla tehdy na jaře 2014 ve vztahu k běžencům otevřená, nikoliv však nekritická. Z tohoto pohledu na té větě nebylo nic pobuřujícího a do programu se dostala. Svým postavením jsem u některých novinářů následně získal status kontroverzního lidovce.?

Za dobu svého mandátu v Evropském parlamentu jsem v mnoha zemích navštívil přes 60 uprchlických táborů, abych mohl pozorovat reálnou situaci přímo v terénu a nepřijímal zprostředkovaně zbarvené informace. Dovolím si tvrdit, že tato zkušenost mě naučila rozlišovat mezi ekonomickými migranty a válečnými uprchlíky, kterým je potřeba nabídnout pomocnou ruku.

2. Karierní politik? Ne, sociální pracovník a podnikatel

Rád bych se také ohradil proti označení, kterým mě pan Tomský dekoroval, a to „kariérní politik“. Začínal jsem pracovat ve studentských letech jako sociální pracovník s dětmi a sociálně slabými obyvateli. Ještě na vysoké škole jsem se úspěšně živil žurnalistikou a po skončení studií začal podnikat, což jsem úspěšně činil 10 let, kdy jsem vlastnil tři firmy. Současný europoslanecký mandát je mým prvním politickým angažmá. Jsem přesvědčen, že takto životopis kariérního politika nevypadá.

3. Děkuji za pomoc s otevřením diskuze

Svůj článek jsem na spíše euroskeptické Echo24 umístil záměrně, protože nemá cenu přesvědčovat přesvědčené. Přeji si vytvořit otevřenou diskuzi právě s těmi, kterým vystoupení z EU přijde jako dobrý nápad. Snahou bylo co nejsrozumitelnější cestou čtenářům přiblížit ty nejběžnější věci, které tu díky EU máme, a které bláhově pokládáme za samozřejmost.?

Ve svých příspěvcích nehájím Evropskou unii za každou cenu. Sám jsem v mnoha oblastech také velmi kritický a hlasitě volám po reformě. Bohužel česká média často poukazují jen na chyby a nedostatky a nikdo se již nevěnuje výhodám a pozitivům, které nám členství přináší. V tomto duchu bych si přál upozornit na to, že výstupem z Evropské unie se v souvislosti s Dublinem III při nejlepším dostaneme do pozice Švýcarska a Norska, kteří sice mohou volně obchodovat na evropském trhu, ale musí za to platit obrovské částky, a nemohou se podílet na tvorbě evropské legislativy, kterou přijímají. A to většinou žáci zvláštní školy nevědí.?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | čtvrtek 22.3.2018 8:29 | karma článku: 21,26 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.