Pitomost jménem kupé pro ženy!

Někteří si toho možná ani nevšimli, ale před několika lety byla zavedena v některých vlacích Českých drah menší novinka: Kupé, která jsou vyhrazená pouze ženám. Proč? Prý proto, aby se ženy mohly cítit ve vlacích bezpečně.

České dráhy to odůvodňují tím, že se tak má údajně zvýšit zájem žen o jízdu vlakem a budou chráněné před obtěžováním ze strany mužů. S tím je ale v rozporu vyjádření obudsmanky, která se k problematice vyjádřila poté, co se jí dostalo do rukou několik stížností, které si na tyto dámské prostory ve vlacích stěžovaly. Šabatová je však za diskriminační nepovažuje a argumentuje tím, že taková kupé nebudou ve všech vlacích. No posuďte sami:

„Důležitá je skutečnost, že dámská kupé nemohou výrazněji omezit, nebo dokonce vyloučit přístup mužů k vlakové dopravě, protože tato kupé nejsou zřizována ve všech vlacích. Tam, kde dámská kupé jsou, představují pouhých 6 míst v celém vlaku,říká paní ombudsmanka. Výlučně dámská kupé tedy nejsou problém a třeba při přesedání z vlaku na vlak se nutnost zvýšit ochranu žen už asi řešit nemusí.

 

Naprosto ozbrojující vysvětlení

Podle ombudsmanky jde jen o šest míst v celém vlaku, tak nemůže jít o žádnou diskriminaci mužů, že? Naprosto odzbrojující vysvětlení. Jen mě napadá, o kolik se může zvýšit bezpečnost, když jsou místa jen pro šest žen? O diskriminaci zjevně nejde podle této podivné logiky ani v případě, že všechna ostatní místa by byla obsazená, šest lidí by si nemělo kam sednout a těch šest lidí by náhodou byli muži?

 „Zvyšovat pocit bezpečí a zájem žen o cestování vlakem je legitimním cílem, kterého lze dosáhnout zřizováním dámských kupé,“ nechala se dále slyšet Šabatová. Vážně má to jedno kupé o šesti místech zvýšit bezpečnost a zájem žen o jízdu vlakem? Zřízením šesti sedadel určených jen pro ženy si České dráhy a ženské pasažérky opravdu pomohly. Viděli jste ty davy žen, které konečně začaly jezdit vlakem kvůli tomu jednomu kupéčku v některých vlacích? Já tedy ne.

 

I muži si zřejmě musí stěžovat na obtěžování

Až si bude pár mužů stěžovat na nevhodné chování ze strany žen, určitě se zřídí i zvláštní kupé pro muže. Nebo se pletu? Asi ano. Dovedete si představit, jaký povyk by spustili různí bojovníci proti diskriminaci, kdyby se zřídila i zvláštní mužská kupé?  To by bylo teprve řečí o diskriminaci (žen).

Paní Šabatová nám tedy říká, že dámská kupé nejsou diskriminace a všechno je v naprostém pořádku, ale není! Rád bych proto paní veřejné ochránkyni práv připomněl, že jakékoli dělení lidí je diskriminační, a to i v případě, že jsou diskriminováni muži.

Svým dvojím metrem nám paní ombudsmanka problém diskriminace nejen nevyřeší, ale v tomto případě ho spíše ještě více prohloubí! Ale na to jsme si už bohužel u kontroverzních rozhodnutí a závěrů kanceláře ombudsmanky zvykli. Bohužel.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | úterý 20.3.2018 16:53 | karma článku: 38,78 | přečteno: 2513x