Po rozvodu spolu lidé většinou do stejné postele nezamíří

2. 03. 2018 7:28:50
Po těžkém rozvodu se žena k muži nebude dál chovat jako zamilovaná šestnácka a nebude mu prát, žehlit ani vařit. Reálně se muž jen prohne na výživném a soudních poplatcích. Odchod z EU není ničím jiným než těžkým rozvodem...

Nedávno jsme jeli spolu s Nigelem Faragem autem na letiště. Prozradil mi recept svého úspěchu. Mluvit jednoduše, věci opakovat a učit se od protivníků. A tak jsem si řekl, že využiji Nigelových rad a začnu se učit od něho. Uvidíme, co se stane. V každém případě to bude skutečná výzva.

Zásada první – i kapitalisté mají pravdu

Hospodářská komora ČR, Svaz dopravy a průmyslu a rovněž předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček mají jasno. Vystoupení z Evropské unie by pro naši zemi mělo katastrofální následky. A už slyším ty argumenty v diskusi. Ale to jsou přeci ti podnikatelé, kapitalisté a ti se budou mít vždy dobře. Možná ano, možná ne. Chápu, že pro toho, kdo nikdy nepodnikal, bude jednoduší tvrdit, že se nic nestane.

EU je svým způsobem VIP klub, do kterého se chce dostat řada států. Je třeba si říci na rovinu, že případný czexit by znamenal řádově stovky tisíc nových nezaměstnaných, protože hodně společností by převedlo výrobu do jiných zemí a nastal by silný ekonomický propad. Státy Evropské unie jsou pro nás klíčovými hospodářskými partnery a na našem zahraničním obchodu se podílejí z 84 %.

Nebo si opravdu někdo myslí, že Čína a Rusko ten výpadek poptávky nahradí?

Zásada druhá – rozvodem výhody

Kdo tvrdí, že hlavní unijní výhody, tedy volný pohyb lidí, zboží a kapitálu, by nám automaticky zůstaly i po vystoupení z Evropské unie, lže nebo je extrémně naivní. Stejně, jako by lhal každý, kdo by tvrdil, že po těžkém rozvodu se žena k muži bude dál chovat jako zamilovaná šestnácka, bude s ním spát, postará se o domácnost, o děti a navíc jen tak zmizí všechny původní problémy. Kdo zažil rozvod, musí se teď hodně nahlas smát.

Je kriticky důležité si uvědomit, že jsme malá země uprostřed Evropy silně závislá na exportu. Nemůžeme si dovolit takový hazard jako dobrovolné vzdání se velké části našich trhů. Varování odborníků z institucí, které zastupují největší hráče na českém podnikatelském trhu, a kteří uzavírají miliardové obchody a dávají tak práci statisícům lidí, by pro nás mělo být alarmující. Kdo prosazuje náš odchod z Unie, škodí zájmům České republiky a ohrožuje životní úroveň všech včetně důchodců a dětí.

Zásada třetí – poučme se z historie

Jedno latinské přísloví zní „historia magistra vitae“, čili měli bychom se poučovat z dějin a neopakovat staré chyby. V roce 1918 vzniklo místo Rakouska-Uherska šest nástupnických států včetně Československa. Na území českých zemí tehdy bylo soustředěno zhruba 60 % celého průmyslu bývalé monarchie a výchozí pozice tak byla mnohem lepší a pro osamostatnění výrazně vhodnější, než bychom měli teď. Jenomže nastal problém, když tyto země neuzavřely dohody o volném obchodu, naopak svá území chránily poměrně vysokými celními sazbami a my tak neměli kam vyvážet.

Tento handicap se naplno projevil v době světové hospodářské krize v třicátých letech minulého století, kdy výkon naší ekonomiky poklesl v letech 1929 – 33 o 40 % a počet nezaměstnaných dosáhl 1,3 milionů. Proč na tuto smutnou zkušenost zapomínáme či ji bagatelizujeme? Něco jako světová ekonomická krize opět může nastat (vzpomeňme na roky 2007 – 2009) a je to reálnější než nějaká velká přírodní katastrofa. A určitě se jí čelí lépe při spolupráci s okolními státy než samostatně.

Zásada čtvrtá – Češi nejsou zoufalci

Vystoupit z EU bez toho, aniž bychom se nepokusili o její reformu, by však byla absolutní zoufalost a neprokázali bychom se jako sebevědomý národ schopný uhájit svou pozici, ale jen jako z boje utíkající zoufalci. A to lidé v Česku rozhodně nejsou.

Jsme u všech jednání a vše můžeme ovlivnit. Proč poloviční Slováci neříkají, že je v Bruselu vždy přehlasovali? Protože ví, že to není pravda. Když se jim něco nelíbí, tak si domluví výjimku nebo ovlivní legislativní proces od začátku tak, aby jim vyhovoval. Možná je proto potřeba připomenout, že pokud budeme mít kvalitní politiky, můžeme prosadit v EU to, co chceme. Jsme to přímo my, kdo to má vše v rukách.

Pojďme proto jednou jen neremcat a uvědomit si, co skutečně máme. Osobně jsem stále optimista a soustředím se raději na ty pozitivní přínosy, kterých je opravdu hodně. Třeba v tomto článku jsem nějaké sepsal: Deset důvodů, proč zůstat v EU.

Možná vás napadnou i další a napíšete mi je do diskuse.

Nebo ne a budete mi zde jen nadávat.

Tak i tak se na tu diskusi těším.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pátek 2.3.2018 7:28 | karma článku: 27.42 | přečteno: 1766x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 697 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.82 | Přečteno: 2570 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 310 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 221 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 285 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...