Tomáš Zdechovský

Miloš Zeman vyhrál a je třeba to respektovat

27. 01. 2018 22:04:14
Volební výsledky jsou nyní sečteny a Miloš Zeman svůj post obhájil, byť mnohem těsněji než před pěti lety. Mnoho z nás může mít naprosto oprávněné pochybnosti o tom, zda bude skutečně schopný vykonávat svoji funkci celých pět let.

Ve výsledcích se opět projevil propastný a do očí bijící rozdíl mezi venkovem a velkými městy. Tato štěpící linie byla navíc posilována i staronovým prezidentem, který svoji rétoriku založil na svém dichotomickém dělení společnosti na pražské elity (pražskou kavárnu) na jedné straně a dolních deset milionů na straně druhé. Po celou dobu svého prezidentování se přitom důsledně navážel do té první skupiny. Propast bohužel nedokázal překlenout ani Jiří Drahoš, přestože se o to snažil a chtěl se stát jakýmsi Schwarzenbergem+, schopným poučit se z chyb kandidáta TOP 09 a oslovit i zklamané voliče Zemana.

Zeman, který prý nevedl kampaň, ale pět let se věnoval objíždění převážně menších obcí a měst. Navíc se mu za těch téměř 30 let, co je v politice podařilo vybudovat si image lidového baviče. Nemůžeme se divit tomu, že akademiku Jiřímu Drahošovi nepomohlo ani ukazovat na veřejnosti, že dokáže stahovat králíka či štípat dříví. Pokud chtěl vyhrát, měl se na venkově ukazovat rozhodně dříve a méně působit pedagogicky.

Voliči berou prezidentské volby jako show

Prezidentské volby, jsou jedinými volbami konanými na celostátní úrovni, kde rozhoduje prakticky výhradně faktor osobnosti. Ať se nám to líbí nebo ne, obě dosud uskutečněné přímé prezidentské volby ukázaly, že voliči vnímají tyto volby jako divadlo nebo reality show. Chtějí slyšet jednoduše řečené a jasně srozumitelné názory a myšlenky, které si člověk, který se jinak o politiku do hloubky moc nezajímá, dokáže velmi snadno zapamatovat. A to byla Drahošova největší slabina.

Platí sice známá poučka, že v prvním kole vyhrává ten, kdo má nejvíce příznivců a v druhém ten, kdo má nejméně nepřátel. To by mělo přirozeně nahrávat Zemanovu vyzyvateli. Drahoš se po celou dobu kampaně pokoušel, ve snaze nadělat si co nejméně nepřátel, působit za každou cenu nekontroverzně. I to se ale ukázalo jako velmi dvousečná zbraň.

Jeden z dalších neúspěšných Zemanových vyzyvatelů oglosoval Drahoše jako člověka, od něhož během celého projevu nezazní jediný jednoznačný názor. Bohužel měl pravdu. Drahoš neměl jasné názory a nemohl oslovit ty nerozhodnuté, kteří se o politiku zajímají jen povrchně. Nerozhodnost stála Drahoše mnohé voliče a možná i vítězství ve volbách. Na druhou stranu oceňme jeho slušnost a férovost, se kterou k volbám přistoupil.

Poučení pro příště je tedy následující: Nerozhodnost a nejednoznačnost ještě nikdy nikomu volby nevyhrála a nevyhraje. Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Mirek Topolánek, Michal Horáček i Pavel Fischer ve volbách ukázali, že máme osobnosti, které patří do politiky. Nyní by měli zapomenout na tyto volby, poblahopřát prezidentovi a ukázat, že si naši důvěru zaslouží i nadále.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 26.37 | přečteno: 1525 ×
Poslední články autora