Oslovení „dámy a pánové“ je opravdu diskriminační!

17. 07. 2017 8:53:23
Je až k pláči, kolik diskriminace se děje ve světě a ani si to vůbec neuvědomujeme. Stačí nebýt dámou ani pánem. V londýnském metru se kvůli tomu rozhodli, že lidé nebudou v hlášeních oslovováni „ladies and gentleman.“

Namísto toho už budou slýchat mnohem více inkluzivní „good morning, everyone.“ Proč? Prý to bylo i díky postesku aktivistů a členů LGBT komunity Stonewall. Dosud užívané oslovení „dámy a pánové“ mělo podle nich být sice „zdvořilé“, ale „zastaralé“ a „včerejší“. A hlavně, nezahrnovalo všechny ty, kteří se necítí být ani dámami, ani pány. Jaká nespravedlnost se děla těch x let a nikdo proti tomu nic nenamítal. Hrůza!

Dosavadní úzkoprsost, zabedněnost a bigotnost vedení londýnského dopravního podniku Transport for London byla opravdu donebevolající. Nedostatečně se ctila diverzita a ne všichni se cítili být vítáni. Jak skandální! „Přehodnotili jsme jazyk, který používáme v hlášeních i jinde, a zajistíme, aby byl napříště plně inkluzivní a odrážel rozmanitost Londýna.“ Taková byla údajná kajícná slova Marka Everse, ředitele komunikace se zákazníky zmíněné vládní organizace Transport for London.

Už jsem slyšel hlasy, že v Česku máme štěstí, protože oslovení „vážení cestující“ se nebude muset vůbec měnit. Nejspíše to ale není pravda. A jistě mnozí z vás uznáte, že upravit oslovení pouze na zdánlivě genderově korektní „vážené a vážení cestující“ už dnes stačit také zdaleka nebude. Jak by k tomu přišli ti, co se necítí být ani dámami, ani pány?

Jen opravdu nevím, jak se do oslovení zahrnou ti ostatní, tj. nedámy a nepánové. Můj tip je takový, že oslovení lidí v metru či vlaku by mělo být následující: „Vážené, vážení a vážená cestující.“ Další návrhy určitě uvítám v diskusi od vás, čtenářů.

Zrušte i oddělené záchody

Divím se tomu, že ještě v londýnském metru existují toalety dělící společnost na muže a ženy. Čekám, že nyní přijde vedení metra se zrušením této neskutečné diskriminace, protože kam mají chodit na toalety ti, kteří se necítí ani ženou, ani mužem. Možná by mělo londýnské metro vyházet také všechny mísy a pisoáry, které jsou diskriminační vůči druhému pohlaví a udělat po vzoru Turecka pouze v zemi díru. Ta nikoho určitě diskriminovat nebude.

Je mi obrovsky líto všech těch útlocitných lidí, kteří se po oslovení „dámy a pánové“ cítí diskriminováni a nedostatečně začlenění do společnosti. Dovedu si představit, jak se tito lidé museli cítit pokaždé, když uslyšeli „dámy a pánové.“ Museli si říkat: „A co já, když nejsem ani pán, ani dáma?“

Spějme proto vstříc světlým a genderově neutrálním zítřkům, kde už nebude existovat dávno překonané dělení lidí na muže a ženy! A slovo „pán“ a „dáma“ začněme považovat kvůli pár jedincům za neakceptovatelné. Tedy pokud se mlčící většina neprobudí a neozve se, že slova jako „muž“, „žena“, „pán“, „dáma“ a „rodina“ nejsou sprosté nadávky, ale většinou přijatelná a běžná označení.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Pozn. autora: Článek obsahuje ironii a nadsázku ;-)

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 17.7.2017 8:53 | karma článku: 47.03 | přečteno: 13695x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.94 | Přečteno: 519 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1800 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 274 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 205 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.02 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...