Tomáš Zdechovský

StB praktiky úředníků omezí svobodné vyjadřování občanů

3. 04. 2017 7:45:06
Dejte úřad hlupákovi a on vám udělá peklo na zemi. Máloco dokazuje platnost takového tvrzení více, než působení Vojtěcha Weise v pozici šéfa Úřadu pro kontrolu hospodaření politických stran.

„Iniciativa kohokoliv, kdo hodlá podporovat jakoukoliv politickou stranu nebo politické hnutí, a to aktivně či pasivně, bude posuzována v souladu se zákonem, konkrétně § 16 zákona č. 322/2016 Sb.,“ sdělil Weis deníku Právo. Větší pitomost už jsem dlouho neslyšel! V praxi to znamená, že pokud si budete chtít na plot vyvěsit plakát vyjadřující podporu kandidující politické straně, musíte se registrovat na úřadě. V opačném případě se dopustíte přestupku a bude Vám hrozit tučná pokuta ve výši 10 - 100 tisíc korun. Registrace na Weisově úřadu přitom pro třetí osoby vůbec není jednoduchá.

Takže, pokud si v době volební kampaně jen z pouhé recese vyvěsíte bez vědomí úřadů plakát zesměšňující politika či stranu, máte na kontě přestupek. Tak groteskní absurdní situaci, z níž jde zároveň mráz po zádech, by nevymyslel snad ani Franz Kafka. Stát bude kontrolovat každé vyjádření osobního politického názoru. Stále se mi nechce věřit, že za takový nesmysl tady může někdo být placen z veřejných peněz.

Mnoho let tu nikomu podporovat kandidáty a strany na plotech nevadilo, protože je to ten nejdemokratičtější způsob podpory kandidátů. Např. KDU-ČSL pravidelně využívá pro svoje kampaně ploty a výlohy svých příznivců už od roku 2006. Pak ale přijde pan Weis a najednou je z toho veliký problém. Ale co je úřadům do toho, kdo veřejně podporuje jakou politickou stranu? Proč na svém plotu nemohu projevit svůj názor? Cenu za plachtu zaplatí strana a můj plot může být každému ukradený.

Velký bratr chce vědět o všem

Proč by někdo nemohl ze své vlastní vůle zdarma poskytnout svůj plot pro podporu své preferované strany? A proč by se mělo případné poskytnutí plotu příznivcem započítávat do nákladů strany, a to ještě s povinně plnou cenou, i když já osobně za to nic nechci? Podpora kandidátů či konkrétní strany je vnitřní věcí každého člověka a úřady se do toho nemají co montovat. Zcela absurdní požadavky tohoto úřadu mi proto připomínají praktiky minulého režimu, jako bylo zapisování jmen lidí chodících do kostela či shromažďování jmen odpůrců režimu státní StB.

Jsem pro transparentní financování politických stran. Ale v případě plachet na plotech a plakátů ve výlohách hledáme možnou "korupci" někde, kde nikdy nebyla, není a nebude. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale nesmyslná nařízení a s nimi spojené omezení možností podpory hnutí a stran na plotech, je návratem do doby před roku 1989. Ale s jedním rozdílem. Za bolševiků jsme věděli, že je nesvoboda. Podle mě první měsíce fungování úřadu ukázaly, že volby vyhraje ten, kdo ho po volbách zruší.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 36.66 | přečteno: 1857 ×
Poslední články autora