Tomáš Zdechovský

Snadno vyvratitelné nesmysly a lži o ministerstvu pravdy

20. 01. 2017 8:11:22
Rád bych se dnes vyjádřil k článku Petra Macha s názvem „Vzniká ministerstvo pravdy“, kde jsem byl kolegou zmíněn. Řekl bych k němu následující. Petr Mach chce bojovat proti lžím a sám nemluví pravdu a šíří dezinformace.

V první řadě bych rád vyvrátil naprosto nesmyslné tvrzení mého kolegy europoslance, že Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám vzniklo proto, že vláda „poslušně následuje usnesení Evropského parlamentu.“ Nenásleduje a dá se to lehce vyvrátit.

Vznik českého centra proti dezinformacím byl zamýšlený už delší dobu před přijetím prosincové rezoluce nezávisle na jednání Evropského parlamentu. Mimochodem, twitterový účet této organizace funguje už od druhé poloviny října. Jednalo se tedy čistě o iniciativu české vlády, resp. Ministerstva vnitra České republiky a nemá nic společného s Evropskou unií. Prosincová rezoluce tak nemohla mít a také neměla na vznik centra žádný vliv.

Oním usnesením, které mělo podle slov Petra Macha údajně vést k založení Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, byla rezoluce Evropského parlamentu přijatá loni v prosinci. Její úplné znění je k dispozici i v elektronické podobě pod oficiálním názvem „Usnesení Evropského parlamentu ze dne 14. prosince 2016 o provádění společné zahraniční a bezpečnostní politiky.“

Rezoluci jsem podpořil, protože jsem s jejím zněním souhlasil a nebylo na ní vůbec nic sporného či problematického, protože jsem znal kontext jejího vyjednávání mnoho měsíců dopředu. Bojovat například proti lžím Islámského státu je naprosto legální. A pokud Mach proti "džihádistům" a jejich propagandě bojovat nechce, měl by to otevřeně přiznat a ne to omlouvat nesmyslnými argumenty.

Rezoluce se zabývala skrytou propagandou

Jen v krátkosti k tomu, co v rezoluci bylo. Rezoluce zmiňuje velmi obecně, že boj se skrytou propagandou na internetu je potřeba a hrozbu není možné podceňovat. Jak už název rezoluce napovídá, jsou zde zmíněna i další témata týkající se aktuálních bezpečnostních hrozeb jako je nestabilita na Blízkém východě, především pak propaganda vrahů z tzv. Islámského státu, migrační krize či obecně agresivní ruská politika proti vlastním sousedům.

Boj proti hybridním hrozbám tvoří pouze její část. U rezoluce či obecně rezolucí bych také rád poukázal na jednu důležitou věc. Mají totiž vždy jen a pouze proklamativní charakter. Jinak řečeno, nemají pro členské státy žádnou právní závaznost! Pokud se tedy na ni někdo vymlouvá, je jen zbytečně papežštější než papež a dokazuje, že evropské politice vlastně příliš nerozumí.

Na konec bych se rád zastavil u samotného Centra proti terorismu a hybridním hrozbám. Nejedná se o žádný úřad, jehož cílem by byla cenzura, tj. ovlivňování obsahu médií, ani žádného novodobého „Koniáše.“ Centrum má sloužit pouze k vyvracení dezinformací, nic více. Srovnání s ministerstvem lásky z Orwellovy slavné knihy 1984 je nesmysl. Je samozřejmě dobře, že ministerstvo vnitra nepodceňuje ani hrozbu ve virtuálním prostoru. Hloupost by bylo naopak přílivu dezinformací a cizí propagandy nejen z východu nečelit.

Už jsme si zvykli na to, že Petr Mach opakovaně šíří v České republice dezinformace postavené na emocích a domněnkách o EU více než na reálných faktech. Na co si ale nikdo z nás nezvykneme je, když se někdo snaží do svých nesmyslných konstruktů zasadit naše jména a ještě to vydává za pravdu. A protože tak často šíří o Evropské unii dezinformace, nedivím se, že proti nim nechce bojovat.

Vnitro nezvládlo komunikaci této instituce

Nemůžu ale nezmínit ani některé problémy této nově vzniklé instituce. Kamenem úrazu našeho českého centra je jeho naprosto nezvládnutá prezentace. Považuji za obrovskou chybu, že instituce nedokázala veřejnosti dostatečně vysvětlit, co je jejím úkolem. Kvůli tomu ji lidé mohou vnímat jako organizaci, která má z veřejných peněz ovlivňovat myšlení lidí.

Na druhou stranu ale věřím, že lidé mají vlastní hlavu a jsou schopní posoudit, jestli nějaké Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám dělá dobře svou práci a skutečně uvádí věci na pravou míru, nebo ne. Stejně tak jako u myšlenek Petra Macha, který si opakovaně vymýšlí mýty o Evropské unii. Ale na to nepotřebujeme žádné Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Na to stačí jen používat google, mít kritické myšlení a zdravý rozum.

Přeji hezký den a veselou mysl.

A pro přemýšlivé hlavičky mám jeden úkol. Najděte deset rozdílů v článku, který vydala ČTK, a v tom, který z toho udělal ruský Sputnik?

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/trump-v-cele-usa-by-podle-nekterych-europoslancu-mohl-eu-prospet/1439674

https://sputniknews.com/politics/201701191049780401-eu-czech-republic-trump/

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 29.86 | přečteno: 3588 ×
Poslední články autora