Tomáš Zdechovský

Čech Petr Jašek už sedí v súdánském kriminále rok!

10. 12. 2016 9:14:26
Dnes si připomínáme velmi smutné výročí zatčení českého občana Petra Jaška, který je stále vězněný v Súdánu, kde působil především jako humanitární pracovník. Znáte jeho příběh?

Je smutnou ironií, že k Jaškově zatčení došlo zrovna 10. prosince, kdy se každoročně slaví Den lidských práv. Petra Jaška zatkla súdánská tajná služba NISS ve chvíli, když už se na chártúmském letišti chystal k odletu ze země. Spolu s ním byli během loňského prosince zadrženi i tři jeho súdánští spolupracovníci.

Dlouhé mlčení na začátku

Myslím, že si každý dovede představit, jaký šok musela být pro rodinu Petra Jaška zpráva o jeho zatčení. Zvláště, když k této nešťastné události došlo těsně před Vánocemi. O to hůře, že o zatčení se dozvěděli Jaškovi nejbližší až po týdnu. Do té doby o něm neměli jeho blízcí vůbec žádné zprávy a museli počítat i s tou nejhorší možnou variantou.

Jedním z hlavních cílů Jaškovy humanitární cesty bylo setkání se studentem jménem Ali Omer, který byl v r. 2013 zraněný během demonstrace a utrpěl vážné popáleniny. Petr Jašek mu měl předat sumu 5000 dolarů nutných na operaci, což se také stalo. Kromě toho byl také pořízen záznam, kde chlapec popisoval, jak ke zraněním přišel.

A právě tato nahrávka je považována za jeden z důkazů proti Petru Jaškovi, který byl zatčen s dalšími třemi lidmi a obviněný je z protistátní činnosti, konkrétně „vedení války proti státu“ a „protistátní špionáže.“ Nemusím snad dodávat, že podobná obvinění bývají v nesvobodných zemích, mezi něž Súdán nepochybně patří, vykonstruovaná. Jašek v Súdánu pouze pomáhal tamním křesťanům a nepletl se do politických záležitostí.

Mnohé možná překvapilo, proč se o případu dlouho mlčelo a o celé věci věděl v Česku s výjimkou známých Petra Jaška a pověřených diplomatů jen málokdo. Mediální ticho ale mělo svůj relevantní důvod. Měla totiž existovat předpoklad, že když se podrobnosti případu nebudou nikde medializovat, Petr Jašek bude v tichosti propuštěn. Vycházelo se z podobných předchozích případů, kdy se nakonec podařilo vyjednat propuštění.

Bez opravdového nátlaku zvenčí to nejde

Jak se můžeme dočíst na stránkách Hlas mučedníků, která se věnuje pronásledovaným křesťanům, a pro kterou Petr Jašek spolupracoval, diplomaté poukazovali už od počátku v jednáních se súdánskou stranou na to, že Petr Jašek vždy byl a je pouze humanitárním pracovníkem, jehož aktivity nezasahují ani náznakem do politiky. Navzdory jejich obrovskému nasazení se ale bohužel nepodařilo dosáhnout propuštění ještě před zahájením procesu, který s ním probíhá od 21. srpna.

Uprostřed těchto nesnází je jednou malou dobrou zprávou, že Jaškovi nyní i díky obrovskému zájmu médií naštěstí nehrozí trest smrti. Nic z toho ale rozhodně neubírá na vážnosti situace. Soudní proces stále probíhá a verdikt může padnout ještě letos. A každý den strávený pro nevinného člověka ve vězení je naprosto frustrující.

Jsem rád, že kauza nezůstala mnoha lidem lhostejná a vyvolala zvláště v posledních několika týdnech obrovskou vlnu solidarity i mimo Českou republiku. Zmínku o Petru Jaškovi se podařilo začlenit i do rezoluce věnované porušování lidských práv v Súdánu, kterou schválil Evropský parlament 6. října. Ve věci se začaly angažovat i lidskoprávní organizace Amnesty International a Human Rights Without Frontiers či křesťanská internetová platforma CitizenGO. Soudního stání se navíc účastnili i zástupci místní ambasády Evropské unie.

Případ se dostal i na půdu OSN. Úřad pro lidská práva Ženevě přijal koncem listopadu petici se 350 tisíci podpisy na záchranu Petra Jaška. Gianni Magazzeni. který působí na tomto úřadu OSN jako ředitel pro oblast Ameriky, Evropy a Asie, slíbil, že udělá vše proto, aby se Petr Jašek dostal co nejdříve domů.

Případ Meriam Ishagové skončil dobře

Na závěr v této souvislosti rád bych připomenul případ Meriam Ishagové, která je spolu s Petrem Jaškem a mnoha dalšími lidmi živoucím důkazem toho, že pronásledování křesťanů je v Súdánu na denním pořádku. Této súdánské křesťance hrozil také trest smrti.

Případ pronásledování nevinné ženy, která byla v době věznění navíc těhotná a musela rodit v řetězech, ale vyvolal odpor na celém světě. Mezinárodní nátlak nakonec přinesl úspěch, protože žena byla propuštěná a bylo jí dovoleno vycestovat ze země. Nyní žije v USA a věnuje se obhajobě lidí pronásledovaným stejně, jako byla dříve ona.

Pokud nepomůže tichá diplomacie, je zapotřebí tlačit na Súdán všemi možnými prostředky! Případ Meriam Ishagové nám ukazuje naprosto jasně, že nátlak zvenčí je jedinou cestou, jak zabránit tomu, aby křesťané končili kvůli svému přesvědčení ve vězeňských celách či dokonce i na popravišti.

A proto jen nemohu věřit informacím súdánské ambasády o demokratickém procesu nebo o tom, že Petr Jašek je ve výborné psychické a fyzické kondici. Je nutné se znovu zasazovat o propuštění Petra Jaška a pevně věřím, že právě obrovský zájem o jeho případ pomůže k tomu, že bude nakonec propuštěn.

Přeji hezký den a veselou mysl.

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 30.56 | přečteno: 1619 ×
Poslední články autora