Střídání časů je kolosální nesmysl. Zrušme ho!

20. 10. 2016 9:54:11
V Česku se stejně jako ve většině Evropy bude měnit v poslední říjnovou neděli čas z letního na zimní. Děje se tak od roku 1996 a nejinak tomu má být bohužel minimálně i v příštích pěti letech. Proč bohužel?

Protože střídání času na dalších pět let ale rozhodně není jen pouhá technická novelizace navazující na směrnici EU z roku 2000, jak nám nedávno tvrdila paní ministryně Marksová. Tvrdit něco takového považuji za absolutní nesmysl svědčící o naprosté neznalosti paní ministryně. Ne, opravdu nejde jen o přetáčení hodin dvakrát v roce.

Pro některé lidi totiž znamená přechod z letního času na zimní (a naopak) nezanedbatelné zdravotní či psychosomatické potíže. Studie o zvýšeném počtu srdečních záchvatů po přechodu na letní čas jsou už více než známé. A to nemluvím o komplikacích v dopravě či biorytmech hospodářských zvířat.

Hitler chtěl šetřit energií

Proč tedy vlastně bylo takové opatření zaváděno, když může lidem způsobovat vážné problémy? Hlavním argumentem pro letní čas byla vždy úspora energie. Poprvé se tak stalo v době první světové války, kdy měl letní čas lépe vyhovovat potřebám válečného hospodářství. Ze stejného důvodu byl letní čas zaváděný i za druhé světové války. V Česku se pravidelně mění čas od roku 1979. I tenkrát za tím stála především snaha ušetřit.

Argumentace neplýtváním energií však ztratila v současné době jakoukoli relevanci. Ukazuje se, že úspory energie jsou prakticky nulové. Rakouský svaz podnikatelů v energetice dokonce uvádí, že zavedení letního času nejen nepřináší energetické úspory, ale naopak vede ke zvýšené spotřebě pohonných hmot a to z jednoho prostého důvodu. Lidé častěji jezdí auty až do pozdějších večerních hodin.

Podle Evropské komise žádné úspory nepřináší

I samotná Evropská komise ve své zprávě z roku 2007 uvádí, že skutečné úspory „jsou v každém případě poměrně omezené.“ Původní smysl střídání času proto pominul a při existenci rizik pro lidské zdraví bychom další rozumné důvody pro zachování tohoto opatření hledali jen těžko. Dnes se zkrátka jedná o anachronismus, relikt z doby před několika desítkami let.

Mimochodem, minulou středu jsem měl také možnost zúčastnit se v Evropském parlamentu velké diskuse o střídání času s profesory z britských a německých univerzit. Jejich vědecké závěry ukazují zcela jasně, že střídání času je jeden velký nesmysl. Úspory energie jsou minimální a naopak negativní vliv na zdraví některých lidí může být obrovský.

Řada států po světě už střídání času zrušilo

Nejedná se o žádné nové ani překvapivé zjištění. Na stejnou věc upozorňuji spolu s dalšími lidmi bojujícími za zrušení střídání času neustále. Už dnes se dobře ví, že střídání času nic nepřináší. Jen ze setrvačnosti to někteří úředníci obhajují. A já se ptám, proč?

V řadě zemí už bylo střídání času zrušeno a Evropa tak bohužel zaostává za většinou méně vyspělými zeměmi, které ale v tomto projevily mnohem větší smysl pro realitu. Věřím ale, že změna je konečně na dosah.

V naší iniciativě za zrušení střídání času je zastoupeno asi 22 států. Tlak na zrušení je čím dál větší a spolu s dalšími europoslanci věřím, že v krátké době se podaří vytyčeného cíle dosáhnout. Je načase tento nesmysl konečně zrušit. A možná čím dříve, tím lépe! Nemyslíte?

Přeji hezký den a veselou mysl.

Autor: Tomáš Zdechovský | čtvrtek 20.10.2016 9:54 | karma článku: 42.32 | přečteno: 4014x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.50 | Přečteno: 111 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.47 | Přečteno: 325 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 468 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...