Tomáš Zdechovský

Norská vláda slíbila prošetřit pochybení Barnevernetu!

10. 03. 2016 9:50:26
Úsilí o nápravu bezpráví způsobeného norským Barnevernetem nezůstalo bez odezvy a začíná přinášet své výsledky. Samotná norská vláda se nechala slyšet, že provede prošetření celého systému ochrany dětských práv.

Konkrétně během jara je plánováno zahájení procesu otevírání jednotlivých sporných případů kvůli zjištění chyb, kterých se měl Barnevernet v minulosti dopustit.

Ve svém vyjádření pro norský list Stavanger Aftenblade to řekl Kai Morten Terning, který působí jako sekretář na ministerstvu pro děti, rovnost a sociální začleňování. Tento krok má být reakcí na nedávné velmi ostré vyjádření advokátky a expertky na lidská práva Gro Hillestand Thune, která kritizovala četná pochybení Barnevernetu, a volala po vytvoření profesionálního a nezávislého výboru, v němž by měly být prošetřovány jednotlivé sporné případy pro odhalení pochybení v systému péče o děti.

Utrpení mladé Idy

Konkrétně upozorňovala na případ Idy, sedmnáctileté dívky, která žila jen se svoji matkou, a odebrána byla v patnácti letech. Tato dívka omylem poslala zprávu určenou jednomu z jejích kamarádů svému učiteli. Ve zprávě se IDA zmiňovala o tom, že brala valium a byla v době, kdy nějaký čas žila s matkou Africe, znásilněna.

Učitel věc iniciativně nahlásil na příslušná místa, což vedlo k následnému odebrání. Potřeba je zde také zmínit, že dětství Idy nebylo lehké a pro odebrání by se v tomto případě daly najít i rozumné důvody, nicméně Barnevernet namísto pomoci úplně zruinoval dívce život. Ida byla odloučena od své rodiny, přátel a všech svých dosavadních zálib a umístěna do 1300 kilometrů vzdáleného dětského domova.

Pobyt v zařízeních Barnevernetu pro ni představoval nepředstavitelné utrpení. Po odebrání byla přemístěna sedmkrát za osm měsíců a čekala tři a půl měsíce v nouzovém zařízení ve Stavangeru. Zoufalá situace ji dovedla k velmi agresivnímu chování, které obrátila i proti sobě v podobě sebepoškozování. Důsledkem toho skončila mnohokrát v nemocnici, protože mj. polykala rozbité sklo.

Podrobný popis komplikovaného případu této nešťastné dívky by vydal na několik samostatných článků. Jedno je ale jasné. Vzhledem k relativně vysokému věku Idy se mělo více přihlédnouti k jejímu mínění, což se ale nestalo. Právě proniknutí této velice zamotané a složité kauzy na veřejnost mělo velký vliv na to, že i norští politici volají po důkladném přezkoumání toho, jak Barnevernet pracuje.

Bezprecedentní záležitost

Ale zpátky k samotnému vyšetřování případů Barnevernetu. Dle slov už zmíněného sekretáře je to poprvé v historii, kdy vláda bude prozkoumávat jednotlivé případy k odhalení toho, jak pracuje Barnevernet jako celek.

Další dobrou zprávou je prohlášení samotné ministryně Solveig Horne, podle něhož by měly být při rozhodování o náhradní péči upřednostňována nejbližší, tedy biologická rodina. Pokud dítě bude muset být vychováváno jinde než u biologických rodičů, mělo by přejít k někomu z blízké rodiny. Nerad bych chválil předčasně, ale zdá se, že se norské kroky ubírají správným směrem.

Norský posun ve věci Barnevernetu považuji za obrovský úspěch a jsem rád, že si norská vláda uvědomila závažnost celé situace. Většina lidí v norské sociálce sice dělá svoji práci tak, jak má, nicméně v minulosti došlo a stále dochází k pochybením, která musí být bezpodmínečně napravena.

O řadě z případů už jsem psal a není snad třeba je zde více popisovat. Proto doufám, že nyní nezůstane jen u slov a norské vyšetřování povede k tomu, že spravedlnosti bude učiněno za dost.

Přeji hezký den a veselou mysl!

http://www.aftenposten.no/meninger/Debatt-om-barnevernet-Alle-gode-krefter-ma-ga-sammen--Gro-Hillestad-Thune-8157180.html

http://www.nrk.no/rogaland/xl/_glassjenta_-blir-tidenes-lengste-avisreportasje-1.12772173

http://www.aftenbladet.no/magasin/Ok_-de-horer-ikke-Da-brenner-jeg-institusjonen-ned-3851613.html

Autor: Tomáš Zdechovský | karma: 40.95 | přečteno: 1415 ×
Poslední články autora