Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

asi to je oboustranně výhodné....

0 0
možnosti
LU

"Naopak Slovensko při této příležitosti zaspalo a samo se v Visegrádské čtyřky ocitlo na vedlejší koleji, když se jeho premiér Eduard Heger odmítl cesty zúčastnit."

Pán Heger sa zachoval správne, že dal prednosť vycestovať na Ukrajinu spolu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom,

pred vycestovaním na Ukrajinu s populistom Janšom, ktorý sa mnohokrát zosmiešnil napr. gratuláciou Trumpovi k víťazstvu volieb, a Morawieckým, ktorý je zástancom podkopávania princípov právneho štátu prostredníctvom série zmien v súdnom systéme.

0 0
možnosti

předpokládám, že může v nadcházejícím období vzniknout technické " Československo" . Pán Heger napravil co zaspal ale první je jen jeden.

Januš, já myslím, že nám nepřísluší hodnotit politiky jiných zemí, každý ať se snaží o dobré vztahy a respekt který si národní stát zaslouží a na který Brusel kašle

0 0
možnosti
JR

J47a19n 72R61á18ž

15. 8. 2022 11:10

Takže už Polsko není stát, který demontuje demokracií a pošlapává Evropské hodnoty. Sice se té otočce o 180° divím, ale jsem tomu rád. Ještě přestat plivat na Maďarsko a z V4se může opět stát skupina s respektem v Bruselu.

3 1
možnosti
HH

Maďarsko respekt už nikdy mít nebude...už to bude jen Putinův přívěšek a patolízal...žadonící o dotace, aby nezkrachovali...

2 0
možnosti
OD

To, že přebíráme iniciativu, není výrazem naší síly, ale slabosti leadrů, zejména to rýnské duo - bejvalej kudrnatej rudej a ten svůdce učitelek, to je Pat a Mat k pohledání.

Tím ovšem neberu Fialovi zásluhy na tom, že po dvaceti letech Klause a Zemana a osmi letech Babiše je tam konečně někdo, koho budou brát vážně. Hysterická reakce Timmermanse o tom svědčí. Benelux si žárlivě střeží svou pozici a dobře vědí, že s odchodem UK se sunou na periferii, což ještě prohloubí rozšíření na Balkán. Akcie Bruselu klesají, akcie Vídně jdou nahoru.

0 0
možnosti
OD

To je zase politická povrchní jízda po vlně událostí.

Poláci a Maďaři se "skamarádili" za Jagellonců, pak oba státy zmizely z mapy a zbyla romantika, podpořená "záchranou Vídně", kterou Habsburk oplatil podílem na dělení Polska. po Trianonu si tak nějak zbyli - ani Pilsudský, ani Horthy moc kamarádů neměli. Trianon Poláci nepodepsali kvůli nám, ne kvůli Maďarům. "Okradení" Maďarů byla vhodná záminka, jak se vyhranit proti Benešově územní expanzi. V posledku je skamarádila politika, antisemitismus a podobná pozice v EU .

Pravda je jen v tom, že kvůli Ukrajině Poláci Maďarem pohrdají.

poslouchal jsem v zimě jednu debatu na polské TV o Visegrádu a náměstek ministra zahraničí ve výslužbě povídal" "Visegrad je mrtev. My jsme po pádu komunismu mysleli, že vezmeme Střední Evropu do EU, ale Češi nám řekli, klidně pojďte, ale my tam už byli a pořád jsme. Teď, spolu se Slováky, pečou s Němci a Rakušany, protože to s nimi umí a baví je to. Maďaři podlézájí Rusku, které je náš historický nepřítel a my se paktujeme s USA, což nás v Evropě izoluje."

Polsko potřebuje kamarády. Problém je v tom, že historicky, politicky ani mentálně nemáme moc společného. My "vyrostli" jako součást Říše, oni jako její periferie a občas i kořist. Oni zažili dějiny Baltského prostoru, které byly daleko složitější a krvavější. Je zachránila katolická víra, pro nás je katolická církev symbolem habsburského útlaku. Oni jsou nejkonzervativnější Evropané, my patříme mezi liberály. Oni si stále myslí, že jsou "velký" národ, i když ten náměstek připustil, že to není nic platné, pokud si to také nemyslí ti další velcí, my víme, že jsme malý národ a chováme se tak. Oni jsou pátí, my devátí, jen tak mimochodem.

Nevím, čím bychom my přispěli jim na jejich cestě - tedy kromě obranného spojenectví, ani o ničem, čím by oni obohatili naše pachtění se naším směrem.

0 2
možnosti
OD

A o té severní chladné hranici - ona to do roku 1945 nebyla hranice polská, ale pruská a před tím Slezsko patřilo koruně a polská hranice byla před rokem 45 vždy na sever od Odry.

S Poláky nás spojuje jen to, co měli společné Walesa s Havlem - odpor k východní despocii. Jinak jsou naše dějiny příkladem dvou rozdílných osudů, přístupů a strategií.

0 1
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.