Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

já mám také dobré zkušenosti, chodím občas do romské církve a už jsem jim to i říkal --- já jediný gadžo jsem tam byl a řekl jsem jim, že tak, jak to mají v církvi zařízené, tak bychom se my gadžové od nich mohli učit....

2 2
možnosti
TT

V němčině se to jmenuje Schönrederei. Překlad 1:1 tohoto slova neexistuje v žádném jazyce, takže se význam musí opsat jako třeba v angličtině, do níž lze "schönreden" přeložit třeba jako "to put a lipstick on the pig". Anebo lze podle souvislosti použít slovo s podobným významem, které danou myšlenku vystihne.

V tomto případě bych použil něco jako "vynášení do nebes" nebo "pění ód", o naznačení ironického významu nemluvě.

2 2
možnosti
MB

Jasně, že nadávání na Romy žádný problém nevyřeší.. Ale nadávání je nadávání..ani se to jako řešení netváří..

Prostě to, jak lidé budou vnímat Romy záleží jen na Romech samotných.. To přece nejde nikomu nakázat nebo vysvětlit, co si má myslet. To se vytváří na základě reality a osobní zkušenosti.

Máte pravdu, že je důležité, aby byly víc vidět příklady úspěšných Romů...to ovlivní jak vnímání většinové společnosti, tak především Romy samotné (že uvidí, "že je možné vymanit se z neutěšených poměrů").

Já bych řekl, že pomoc medializovat a propagovat úspěšné Romy je tou nejsmysluplnější pomocí.

Stát na Romy nekašle. Vynakládá na to dost úsilí a prostředků. Jen jde o to, aby to mělo nějaký smysl a bylo to efektivní. Paradoxně totiž příliš štědrá sociální pomoc Romům a různé zvýhodňování je může spíše ničit, tím, že je zbaví vlastní iniciativy ...a vychová z nich čekatele na dávky. Takhle dopadli kdysi tak hrdí severoameričtí Indiáni v rezervacích..

Takže já bych se přimlouval především za tu osvětu a propagaci pozitivních příkladů...a to především mezi Romy samotnými..a mediálně vytvořit obraz nové romské elity (která by již nebyla založena na zlatých řetězech...ale na diplomech a jiných úspěších)

5 0
možnosti
VC
RS

Bylo by dobre, kdyby autor rozebral zkusenosti s Romy v Norsku. Zejmena proc tam chteji zakazat zebrani.

4 0
možnosti
MC

A čím dříve s tím začneme........ Vy jste fakt třída, ale první A.;-D

2 0
možnosti
DK

"Když to ale zvládli i jiní Romové v Británii, proč to nejde v Česku?" - tak na to jsem zase "expert" ja, tak vam to klidne vysvetlim, jelikoz jsem v Britanii zil a poznal jsem tam Romu minimalne desitky (navic mam informace od britskych pedagogu napriklad). Proc to jde v Britanii a v CR ne? K tomu bych rekl zejmena 3 veci. Prvni - Romove, kteri odjeli do Britanie nejsou typickym reprezentacnim vzorkem Romu. To jsou ti, kteri chteji a snazi se neco zmenit. Jedna se tedy o progresivnejsi cast Romu. Dalsim velmi vyznamnym duvodem je prosta financni motivace. Proste obycejny delnik v Britanii si vydela tolik, co kvalifikovany pracovnik v CR. Nemyslete si, ze Romove v Britanii tvori jakousi elitu ci stredni tridu. V drtive vetsine pracuji na nejpodradnejsich pozicich. Cili tam provadeji praci, ktera je k dispozici i v CR, ale jim proste nestoji za to, aby do prace za ty penize sli...To proste radsi zustanou na davkach a sem tam udelaji nejaky kseftik. No ale jak to chcete resit? Zvysit minimalni mzdu na 20 000 kc? No a treti vec je pak fakt, ze zadny "britsky zazrak" ve skutecnosti neexistuje. Casto se o nem mluvi, ale realita je uplne nekde jinde. Vetsina Romu zije v Britanii dale uplne stejny zivot jako zila v CR nebo SK. Osobne jsme znal spousty tech, kteri nahlasovali falesne deti, na ktere brali davky, pripadne brali davky jak v Britanii, tak na Slovensku. Zazrak se nekona ani v pripade uspesnosti romskych deti na skolach...ve srovnavacich testech skoncili posledni a jejich vysledek byl naprosto tragicky - 8.2% uspesnosti, prumer byl 56.6, nejlepsiho vysledku dosahli Cinane - 74.4%. Take jsem sledoval kriminalitu ceskych obcanu v UK. Nemam k dispozici statistiku trestnych cinu, ale od roku 2008 kdykoliv se jednalo o organizovany zlocin a pachatelem byli Cesi, byli to Romove. Pokud najdete jediny pripad, kdy tomu tak nebylo, budu velice rad, pridam ho do sve sbirky a priste sva tvrzeni poopravim :)

16 0
možnosti
JD

J97a54n 81D24r49t34i11n28a

24. 4. 2017 17:19

Určitě jsou I dobří romové, ale jak je poznat. To máte jako s muslimskou minoritou. Urcitě je mez nimi spousta dobrých lidí. Ale kdyby v takové Francii nebyli muslimové, nečetli bychom o Charlie Hebdo, Bataclanu, Nice ... - a to jsou jen ty nejstrašnější příklady. Šel sjem se projít do Tel Avivu (to je paneláková čtvrt ve Francouzském Toulouse) a bezdůvodně mě napadli muslimští výrostci. Proč nepotřebují pozitivní vzory o nichž mluvíte ostatní minority (Ukrajinci, Poláci, Vietnamci, Číňané ..). Mám se cítit jako rasista když mám strach v letadle ve kterém sedí (zřejmě dobrý) muslim, když si v kapse chytnu peněženku kdykoliv se přiblíží nějaký (a třebas i dobrý) Rom ?

10 0
možnosti
DK

"troufám říci, že jsem měl možnost seznámit se se situací mezi nimi (pozn. - cikány) jako málokdo z většinové společnosti."

Já také. A to mi stačilo na celý život. Po takových zkušenostech byste, autore, rozhodně netoužil.

9 1
možnosti
LJ

Nic si nenamlouvejme. Většina Cikánů je spokojena s tím, že žijí ze sociálních dávek a nesnaží se na tom nic změnit. Jejich děti ve škole projevují minimální zájem o učení, po škole se ničemu nevěnují, poněvadž mají představu, že budou žít podle jejich tradice. Již nějakých 25 let se snažíme pomocí různých programů je přinutit změnit tuto představu - marně. Za těch dvacet pět let je tady jiná generace, která pokračuje v tradici. Těch, kteří vyvíjejí nějakou snahu o to, aby oni nebo jejich děti získali nějakou kvalifikaci, je skutečně velmi malé procento. Žiji v Ostravě, kde podíl Cikánů je nejvyšší ze všech našich měst.

16 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.