Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Aniž bych vám do toho chtěl rejpat, tak každé křivé obvinění je trestný čin. Jinou otázkou zůstává, že policie a další orgány činné v trestním řízení nekonají a celkově se na to tady kašle...

0 0
možnosti
Foto

J91a85n35a 43M42a39j41o82v97á

21. 2. 2016 21:10

ale není, podáte trestní oznámení, policie se tím zabývá, pak ho odloží, případně dojde k soudu, nic se neprokáže...a tím to končí. A může začít další kolo...a další a další.

0 0
možnosti
Foto

Uvidíme, já bych se tak neradovala, časem to může vést k tomu, že zneužívání dětí raději nikdo neoznámí, aby nebyl obviněn z trestného činu. Každý raději bude ze strachu dělat, že nevidí, neslyší. Protože zneužívání se těžko prokazuje. Každá mince má dvě strany a nejen v tomto případě by bylo lepší lidem vysvětlit, co to je presumpce neviny.

0 0
možnosti
PR

P35a19v29e77l 98R92u91s98ý

21. 2. 2016 8:17

Jenže tady funguje presumpce viny z důvodu ochrany dítěte.

0 0
možnosti
PR

P59a47v88e98l 10R47u92s79ý

20. 2. 2016 21:24

V opatrovnických řízeních by mělo být pravidlo, že při obvinění jednoho rodiče se okamžitě s tím zahajuje vyšetřování pro křivé obvinění a pokud matka požádá o omezení nebo zákaz styku, dítě se okamžitě umísťuje do neutrálního prostředí. Ony by si matky tyhle lumpárny velmi rychle rozmyslely.

0 0
možnosti
Foto

J59a69n73a 63M65a56j87o41v57á

20. 2. 2016 22:00

Mě se na tom notně nelíbí to "neutrální prostředí".

0 0
možnosti
PR

P50a57v63e41l 58R97u40s36ý

20. 2. 2016 21:19

Znám detailně případ, kdy toto udělala matka na otce, psycholog opakovaně prokázal, že matka přiměla dceru ke lživým tvrzením o otci. Bylo to již několikáté trestní oznámení na otce od matky včetně jednoho precizně vykonstruovaného s pomocí advokáta matky.

Výsledek:

1) vyšetřování - policistka oznámila otci - to víte, tohle maminky někdy dělají, ale jí jí důrazně domluvím, státní zástupce - odložení, vrchní státní zástupce shledal vše v pořádku, pouze zkritizoval policii, že řádně nevyšetřila samotné podezření ze zneužívání, takže se dosud vlastně neví, jestli je vinen otec, tudíž matku nelze stíhat.

2) opatrovnický soud shledal přímé ovlivnění dcery matkou s cílem způsobit trestní stíhání otce pro pohlavní zneužívání za prokázané a matku "potrestal" střídavou péčí ;-€ !!

3) otec obnovil trestní oznámení pro křivé obvinění s tím, že obecné soudy v opatrovnické věci shledali prokázané křivé obvinění

4) konečně policie a státní zastupitelství začalo konat, matku obvinili podle § 345 odst. 2 a 3c, ale okresní soud zprostil matku viny, protože se neví, jestli si maminka náhodou jen nevysvětlila špatně nějaké divné chování dcery, a není prokázán úmysl způsobit trestní stíhání (jelikož to bylo teprve asi sedmé trestní oznámení), takže in dubio pro reo.

5) státní zástupce shledal odůvodnění soudu za přesvědčivé, nechtěl podat odvolání, otec sepsal zásadní pochybení soudu a doložil státnímu zastupitelství, že je vážný důvod pro odvolání, takže státní zástupce se tedy odvolal, v poslední možný den

6) proběhne řízení na kraji, dosud není ukončeno.

Za policii a státní zastupitelství tedy vyšetřoval opatrovnický soud a otec. Bez jeho aktivního postupu k ochraně své a dítěte by to matce v pohodě prošlo i bez obvinění. Benevolence státní moci k těmto zločinům je bezbřehá.

0 0
možnosti
Foto

Většinou se křivého obvinění se sexuálního zneužívání dopouštějí v opatrovnických sporech matky, aby tím odstavily otce od dětí. Napadá mě, zda v tomto případě, který je opačný, nešlo o zoufalou akci otce, kterého se matka se svým advokátem také snažili odstavit od dětí, což se jim u naší justice mohlo i celkem dařit. A otce pak už v zoufalství nenapadlo nic jiného, než advokáta takto očernit. Ale je to samozřejmě jen spekulace.

0 0
možnosti
Foto

Nejvyšší soud rozhodl dobře a snad se tato praxe promítne i do dalších případů. S nespravedlivým obviněním mám vlastní zkušenost, i když je trochu jiného rázu než zneužívání. Je to sice slabá útěcha, ale na druhou stranu, všem, kterým se to stane, to přinese i něco dobrého - velmi dobře ve svém okolí poznají, kdo je kdo. Po takovém obvinění se obvykle nestačíte divit, jak se chovají lidé, které jste měli za přátele.

1 0
možnosti
Foto

Já bych v to rád také doufal, ale znáte české soudy...:-/

0 0
možnosti
JZ

S tím nelze než souhlasit. Za křivá obvinění by měli být pachatelé tvrdě trestáni a to nejen při obviněních ze sexuálních deliktů, i když u nich je to nejhorší. Obecně je známé, jak s takovými obviněnými zacházejí spoluvězni ve věznicích. Takové vědomé lživé obvinění je mimořádně zákeřnou zrůdností. Za článek karma. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Ale to je právě to nejhorší. Někdo je obviní a pak se nikdo nezajímá o to, že to bylo odložené, protože se to nestalo.

1 0
možnosti
Foto

díky moc za tohle téma, taky už mě to kolikrát napadlo, že by se ta křivá obvinění měla trestat! protože se toho silně zneužívá a česká povaha "na každém špruchu pravdy trochu" z toho pak fakt dělá vražednou kombinaci.

3 0
možnosti
Foto

Je to napříč státy. Prostě snaha někoho zlikvidovat falešným obviněním je nechutná.

1 0
možnosti
Foto

Podle mě, zásadní rozdíl je v tom někoho křivě obvinit a vyslovit podezření. A vyslovení podezření nebylo, podle mě, trestné nikdy.

0 0
možnosti
Foto

Ano, v tom máte Jiří pravdu. Ale při podezření nikdo není brán do vazby a u obvinění většinou ano ;-)

0 0
možnosti
Foto

J46a14n61a 59M26a47j22o57v14á

20. 2. 2016 12:11

Možná by pomohlo, kdyby se takto uváděné křivé obviňování odrazilo v tom, že křivě obviňující rodič (ano, prochází to matkám) by byl vnímán jako méně rodičovsky kompetetntní.

Nepomohlo by to těm už obviněným (nejen ze zneužívání, ono je dost i napadání, domácího násilí, stalkingu...na těch lidech to opravdu už navždy ulpí i kdyby byli klonem Limonádového Joea), ale možná by do budoucna těchto pokusů ubylo, protože riziko ztráty dítěte by mohlo vést k opatrnosti. Zatím je tomu naopak.

4 0
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.