Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZP

Dám příklad: Stojím v Glóbusu v řadě na oběd. Mám co dělat, abych si vybral  na co mám chuť. Máte pocit, že označení pod Vepřovou pečení se zelím a bramborem A: 1,2,3,5,6 atd. zvýší moji informovanost o obsažených alergenech? Nebo si mám před obědem vyhradit půlhodinu na seznámení s fakty? Restaurace pouze vyjdou naproti vyhlášce, ale počet alergiků to nesníží. Podobné "zákony" mají vznikat dlouhým studiem praxe a hledáním nejoptimálnější cesty. Tohle je tak maximálně OBĚŽNÍK.

0 0
možnosti
MK

A tohle narizeni se týká jen restauraci a hospod? Nebo i stankoveho prodeje?nebo cukraren,cajoven,kavaren?

0 0
možnosti
SS

Pokud ma nekdo bezlepkoou dietu, tak se obvykle bez problemu domluvi s kucharem pres cisnika na uprave pokrmu, coz je mnohem lepsi a jistejsi nez byt nucen cist alerveny u vsech jidel v jidelnim listku a snazit se odhalit pokrm, kde ten zatraceny gluten snad neni. I v beznych restauracich to neni problem, byvaji ochotni.

Alergenem muze byt opravdu cokoliv, tak je jen otazkou casu, kdy budou restaurace nuceny uvadet 200 nebo jeste vice alergenu a zjistovat podrobne slozeni surovin u dodavatele, aby to mohly napsat do toho jidelaku. Za chvili dopadneme jako v USA, kde musi byt i na navodu k pouzoti mikrovlnky uvedeno, ze se nesmi do pristroje strkat deti nebo susit kocka... 8-o

0 0
možnosti
Foto

Ale to nebudou. Zase to nedramatizujte. Na obalu každé potraviny již dnes máte složení a nikoho to neomezilo. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Uklidněte se, diskutéři. Obsah alergenů u nás se již někde uvádí, aniž to EU přikázala. (Např. u nás ve školní jídelně, kde učila manželka). Prostě někde mají rozumný nápad sami od sebe. Někdo jej nemá, a když mu to přikáže ouřad, tak sténá, je-li to od EU, tak přímo ječí.

Přitom jsou údaje o alergenech dávno uváděné na balených potravinách, a nikdo se z toho nezbláznil. Můžete si zapřemýšlet, proč to výrobci dělají.

Jeden "eurofob" jednou napsal v komentáři, že EU nás nutí dávat do jídla éčka!!! Prostě hrůza!!!

2 0
možnosti
Foto

Ještě dotaz, milý autore:

Těmi svými 3 firmami jste myslel basketbalový klub, vzdělávací spolek a firmu s desetitisícovým obratem, vše suma sumárum bez zisku? Tím argumentujete?

0 0
možnosti
Foto

http://www.commservis.com/ měl obrat 10.000 Kč? :-) Basketbalový klub není můj. A ten vzdělávací spolek, kde jsem měl na starost ČR a SK má celkově obrat 800 milionů EUR.;-)

0 1
možnosti
JD

a víte jak to v realu dopafne? odpovědný hospodský si dá práci a ty alergeny k danému pokrmu vypíše, méně odpovědný tam uvede čísla(což jsem viděl, ale už k tomu nebyla legenda) a naprostá většina ke každému jídlu napíše pro jistotu alergeny všechny, aby náhodou nenarazili, až někdy při přípravě použijí nějakou náhražku.

0 0
možnosti
Foto

Jen pro upřesnění:

potravinovou alergií trpí 1 až 3% lidí.

0 0
možnosti
Foto

Přesně 3,77 procenta EU populace. ;-)

1 0
možnosti
Foto

Pokud se to nezvrhne na další stroj na výrobu pokut, nebo na klacek na restauratéry v rámci konkurenčního boje nebo politického aktivismu, tak proč ne.

1 0
možnosti
JB

Eurovlezdozad, kolik lidi melo za x let problem s jidlem v rest.? Vite jak se to dnes resi? Vyvesi se seznam alergenu a je vykydano.

1 2
možnosti
Foto

Před dvaceti lety měla alergii na jídlo třetina lidí 8-o8-o8-o A za to může EU?;-O

0 0
možnosti
MK

Vážený pane Europoslanče, poživači prebend z našich daní.  Do dnešního dne jsem se neshledal s žádným alergikem, který by měl v hospodách problém s alergeny v hospodském jídle.  Většina z nich věděla, jakým jídlům se měla vyhnout a případně měli ústa (lidově hubu) a zeptali se obsluhujícího  personálu. Nikdy se nesetkali s problémy. Tedy EU opět ukázala, že myslí především za totální hlupáky. Navíc hodně lidí má i s potíže s "nealergeny";-D a ti mají naopak problémy, protože jeden kuchař cmrdne do jídla to a jinej zas do toho samýho ono. Jediné, kde se mělo zasáhnout a ono se i částečně zasáhlo, jsou návody. Problémy se se zrakem má minimálně 90% EUpopulace (minimálně nosí brejle) a návody jsou psány písmem tak 0,01 mm, aby se tam vešly všechny nesmysly počínací tím, že např. baterie nejsou poživatelné a mají se ekologicky zlikvidovat (k čemu je pak základní školství, když se taková samozřejmost musí psát) až po gratulaci, že jsme koupili šmejd dané firmy nebo výrobek byl pořízen z dotace EU!!!!!!;-O;-O!! taky   jsou ideální návody, zejména kreslené, podle nichž je výrobek schopen zprovoznit akorát jeho konstruktér. A mohl bych pokračovat. Tedy EU udělá 1% potřebného a 99% nepotřebného (čti: buzerace) a to vše za hodně a hodně tučný peníz.

6 4
možnosti
Foto

Jasně, tak pane Kantorku to příště jdete dělat Vy. Budu Vám moc fandit, ať uspějete a můžete ty prebendy požívat z mých daní!!! ;-)

2 2
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.