Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P21e53t93r 97S49k74á56c41e98l

12. 4. 2013 22:30

Všem diskutujícím, kteří se odvolávají na dálkové lety, doporučuji tohle:

http://cestovani.idnes.cz/pasmova-nemoc-a-jetlag-060-/kolem-sveta.aspx?c=A130104_110433_kolem-sveta_tom

Posádky letadel jsou ohrožováni stejně, proto taky letci a letušky bez vyjímky nezůstávají ve svých funkcích do 60. roků, víte?R^

0 6
možnosti

P33e49t23r 68S17k83á65c62e28l

12. 4. 2013 22:51

Možná by místo mínusů bylo dobré diskutovat a uvádět argumenty pro a proti. Protože stále platí:

“Pokoušetse učit toho, kdo má o svém rozumu vysoké mínění, je pouze ztráta času“. »Démokritos z Abdér.R^

0 6
možnosti

Naprosto základní výhodou letního času je fakt, že večer je déle světlo. To je věc, kterou nelze vyčíslit žádnými penězi, megawatty, ani jinými jednotkami a mírami.

To je něco jako les za chalupou, koupání v rybníku nebo dobrej soused.

Prostě to zlepšuje kvalitu života.

NMikdo nežije naprosto pravidelně. Ostatně pouhá večerní návštěva kina nebo hospody rozhodí denní režim daleko víc, než posun času o hodinu. A to nemluvím o víkendových pařbách do rána, ceswtování na dovolenou nebo šturmování v práci při honění termínů.

A práce na směny? Pro velkou část lidí naprosto běžná věc, která změnu času hravě přebije.

Zimní čas naopak posouvá denní světlo blíže k probouzení, což zase zlepšuje náladu. Jsem pro střídání času. Ostatně denní režim lidí se odjakživa řídil podle světla, podle východu a západu slunce. V zimě se spalo déle, bylo méně práce. V létě se naopak vstávalo dříve a spát chodilo později. Od šesti do dvou se maká až od zavedení kolbenek, čili tak nejvýš posledních 200 let. Střídání letního a zimního času je návrat k přirozenosti.

8 2
možnosti

P61e50t64r 86S46k69á33c86e84l

12. 4. 2013 22:38

Nic proti Vašemu názoru - ale den má jen 24 hodin. Takže podle čeho soudíte, že je večer déle světlo? Od r.1990 si každý může vstávat a ulehat kdy a jak chce, víte? Takže proč si máme 2x ročně zvykat na jiný čas a ničit svoje zdraví? Biologické hodiny v nás by mohly povídat, ale stejně se tyto změny projeví na zdravotním stavu. U někoho dříve, u jiného později. K lékaři nejdete s "letním časem", ale s nespavostí apod. Více na:

http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player-2.php?id=2294233&drm=

R^

0 7
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

J40i22ř23í 98R58o12d

3. 4. 2013 21:30

Naprosto souhlasím s tím, že změna času v dnešní době nic nepřináší a je naprostá hloupostR^

3 7
možnosti

Dobrý den, na jednu stranu s Vámi autore souhlasím, že ne všichni se této změně přizpůsobují jednoduše a že to pro někoho může způsobovat přechodné problémy v oblasti soustředění a poruch spánku, na druhou stranu je ale zřejmé, jak tu již někdo přede mnou psal, že mnoho lidí, kteří pracují na směny střídají svůj životní rytmus mnohem častěji a mnohem výrazněji. Navíc je pravdou, že ti, kteří napřiklad pravidelně cestují a přecházejí při tom z jedné časové zóny do druhé se s podobnou změnou musejí vypořádávat také mnohem častěji nežli dvakrát za rok.

Chtěl bych Vás také poopravit v jedné věci. Píšete, že lidí, kteří vstávají ráno na směnu a potřebují dříve světlo, že těchto lidí ubývá. No, neznám přesná čísla a tudíž se tím ani nebudu zabývat. Jen bych Vás chtěl poopravit. Letní čas nebyl zaveden, aby bylo dříve světlo, ale právě naopak - aby bylo déle světlo večer.

Dále jsem úplně nepochopil Vaši poznámku o negativním vlivu změny času na zvířata. No, možná že pokud jde někdo krmit či dojit krávu o hodinu dříve než předtím, že se kráva lekne a mléko dříve zkysne, ale jinak Vás mohu ujistit, že například naše želvy doma to nesly statečně a změnou času se rozhodit nenechaly. Zatímco jindy začínají přehrabovat kamínky kolem čtvrté ráno, dnes ráno to bylo až kolem páté...

9 2
možnosti

Chcete pane Timko shrnout důvody letního času? Prosím:

Pro mně největším důvodem pro to,mít SELČ je ten,že je déle světlo večer.

Pokud si vezmete den,jako 24H cyklus,pak tento cyklus drtivá většina lidí dělí na tři fáze: spánek,práce,a doba volna. Zatímco ve fázi spánku všichni spíme,a v době práce všichni pracujem(tedy skoro všichni:-))

Tak ve fázi volna děláme každý něco jiného. Ale je příjemné,aby v této fízi bylo denní světlo a také jsou činnosti,pro které je denní světlo podmínkou.

V létě je cca 17hodin světlo a cca 7 hodin tma. Díky našemu inženýrství začínáme den fází práce a to většinou v době od 6ti do 8mi hodin. Pracovní dona je osmihodinová,tedy do cca 14-16 hodin. 

Pak je samozřejmě lepší,když den začíná v době kdy jdeme do práce a ne několik hodin před tím,tedy v době spánku. A to se právě děje při platnosti SEČ Proto je lepší v létě mít SELČ,který tuto asynchnonnost částečně kompenzuje. Uvědomte si,že v přírodě a životěnic není konstantní,taže i čas,ktrý máme nekonstantní je jen jedna položka. Hezký den.

8 0
možnosti

Mohl by někdo stručně shrnout, jaké jsou nejvýznamnější a prokauzatelné přínosy přechodu na letní čas? Co jsem zběžně prolítnul diskuzi, drtivá většina argumentů je ve stylu "ono to zas tak škodlivý není a když si zvyknou lidi, co dělají na směny, zvyknou si i ostatní". Jenže já jaksi netoužím po nařízení, jehož největší předností je, že málo škodí, takže bych zastánce poprosil o výčet nejvýznamějších výhod letního času.

5 7
možnosti

Pane Timko, nedočkáte se určité a vážné odpovědi. Neboť argumenty pro zavedení změn času na hodinách jaksi chybí. Negativa jsou jen ze zavádění od začátku, tedy od r.1979 u nás. Navíc od roku 1990 si může každý vstávat ráno a užívat dlouhého (oni uvádí delšího odpoledne, ale den má jen 24 hodin) odpoledního a večerního času. Politici se nemíní moc k tomuto fenoménu vyjadřovat, jsou lhostejní k potížím dětí, mládeže a citlivých lidí na změny. Jakékoliv. Lékaři marně bijí na poplach, farmaceutický průmysl si mne ruce. Patáky na spaní a další léky proti příznakům ze stresu po změně času jim přináší zisky, že? Lidé nechodí k lékaři se změnou času, ale "..pane doktore, nemůžu spát, mám záněty na nohou (tromboembolické nemoci) atd.". Nikdo neřeší příčinu, systém péče je tak nastaven. Takže pokud Vy a/nebo někdo z Vašeho okolí chce pomoci změně v tomto směru, více je na http://www.casproevropu.czR^

1 8
možnosti

V66í94t 57N43o59v65á90k

1. 4. 2013 9:42

nechápu jak může autorovu manželku na mateřské rozhodit změna času, že by její dítě vyžadovalo dodržování letního času?

10 3
možnosti

J34i71ř22í 40H43o50l32ý

1. 4. 2013 8:49

Změna času je dobrá věc. A ti s problémy ať navštíví psychouše. Možná doc. Chocholouška:-P

.

Hlavně ať přestanou vytrubovat své problémy na veřejnosti. Hážu na ně "bobka" a třeba i dva "bobky"

7 5
možnosti

Když neumíte česky nezlobte se na toho, kdo na to upozorní, jen tu svou malost a nevzdělanost více vypíchnete ;-)

Protinázorů tu máte mraky, nechce se vám nad nimi přemýšlet, kdo pak je ten tupý? 

PS: ženské si "neustřikují" do kalhot, to byste, i při svém mládí, mohl vědět :-P

10 2
možnosti
  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.