Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá. 

V letech 2014-2022 došlo k prodloužení fyzických bariér na hranicích EU z 315 km na 2048 km. Jedná se o zhruba 13 % z celkové délky vnější hranice EU.

Samotná fyzická zábrana je dočasným krokem, nicméně k vyřešení problému zdaleka nemůže stačit. Zvláště když velká část vnější hranice prochází mořem. Minulý rok prošlo podle údajů Frontexu nelegálně do EU 330 tisíc migrantů. Jedná se o nejvyšší číslo od roku 2016 a také vážné bezpečnostní riziko, když do Evropy přicházejí lidé, o kterých nemáme žádné informace. Pokud Evropa nemá migraci pod kontrolou, je to problém.  

Špičku ledovce představuje např. loňský tragický případ dvanáctileté francouzské dívky jménem Lola. Ta byla znásilněná a poté brutálně zavražděná imigrantkou, která měla být vyhoštěná. Anebo nedávný případ Syřana, který pobodal několik malých dětí.

Jednalo se o člověka, pokoušejícího se získat azyl ve Francii, přestože mu už dříve byla ochrana přiznaná ve Švédsku. Za zmínku stojí i nedávný incident na turecké nákladní lodi u Neapole, které se pokoušeli zmocnit migranti snažící se dostat do Evropy a musely zasahovat speciální italské jednotky. Všechny podobné případy nám připomínají potřebu reformy v oblasti migrace.

Špatně vyjednaná pozice

Nyní se konečně podařilo nalézt v rámci Rady dostatečnou podporu pro reformu evropského přístupu k migraci. Za pozitivní můžeme považovat, že se většina států EU konečně dokázala na něčem dohodnout. Dále už ale budí navrhovaná migrační reforma obrovské rozpaky.   

Na první pohled se může zdát jako dobrá zpráva, že Česko nebude mít povinnost přijmout migranty, pokud nebude chtít. Státy se budou moci na pomoci členským zemím zasaženým zvýšenou mírou migrace podílet jinak: Vysláním expertů, materiální podporou či finanční pomocí.

O kvóty nejde, ale …

Každá země může buďto přijmout běžence, nebo zaplatit, přičemž faktická pokuta za jednoho nepřijatého člověka činí 20 tisíc eur (cca 475 tisíc korun). Zmíněná částka za jednoho člověka nikdy předtím ze strany Evropské komise nezazněla. Navíc pokud např. Itálie a Řecko budou kašlat na ochranu hranice a blokovat činnost Frontexu, proč by Česko či jiné státy měly cokoliv platit?

S ohledem na pomoc lidem z Ukrajiny bychom po nějakou dobu neměli mít povinnost finančně pomáhat exponovaným jihoevropským státům. Otázkou ale je, na jak dlouhou dobu?

Předpokládá se, že všichni, kteří projdou při kontrole prvním sítem, budou jako žadatelé o azyl rozděleni. Důraz na zrychlení azylové procedury je samozřejmě dobrou zprávou. Proč je ale v balíčku daná lhůta 12 týdnů na posuzování žádosti, když jde v mnoha případech jednat mnohem rychleji?

Za vhodné považuji postupy osvědčené v Evropě, kterou představuje například tzv. nizozemská cesta. Procedura trvá pět dní. Pokud žadatel nesplní podmínky, musí se vrátit zpět. Mnoho migrantů totiž prchá ze zemí, jako jsou Maroko a Egypt, kde lidé nečelí žádným humanitárním ani válečným krizím. Posouzení jejich oprávněnosti zůstat na území EU, tak může být velmi rychlé.

Neřešené příčiny

Navrhovaná reforma není důvodem k nějakým oslavám. Naše pozice, kterou devět let hájíme, v ní není příliš zohledněna. Překvapením je, že návrh prošel v této podobě a také to, že Česko pro něj zvedlo ruku. Řada států, mezi nimi Bulharsko, Slovensko, Pobaltí či Malta se zdržely. Česko mělo jasně říct, že země má právo odmítat.

Zatímco v roce 2015 se mluvilo o lidech prchajících před válkou, nyní se hovoří o různorodé skupině uprchlíků. A hlavně, důležitou středoafrickou migrační cestu nyní ovládá ruská Wagnerova skupina, která je známá především z bojů na Ukrajině. Působí ale i v řadě afrických zemí a svojí činností přispívá ke vzniku migrace lidí do Evropy.  

V momentě, kdy v Libyi ovládají migraci Wagnerovci a v Bělorusku taktéž používají migraci coby nástroj hybridní války, nebude balík opatření fungovat. Jde spíše o nahrávku jižním státům, kde nelegální migraci využívá mafie jako zdroj svého zisku. Migranti jsou mafií využíváni pro práci v často otřesných a nelidských podmínkách.

Jižní státy EU musí zajistit přísnější ochranu svých hranic (a tedy externích hranic EU). Bohužel chybí například lepší spolupráce s Frontexem, jehož fungování se snaží zvláště levice dlouhodobě omezovat a sabotovat.

Návrh neobsahuje např. žádné sankce za lhaní migrantů při uvádění informací. Musíme řešit příčiny problému, a nikoliv až následky. Potřeba je pomáhat v zemích původu, ať lidé nemají důvod odcházet ze svých zemí.

Dohoda se nedívá dostatečně dopředu. Za 5 či 10 let může být situace naprosto jiná. Na hranicích EU mohou státy stovky tisíc migrantů a lídři se budou hádat, kdo za to může a co s tím EU udělá. Budou mávat v tu chvíli nefunkční migrační reformou a požadovat radikálnější řešení situace.

Nahrávka na smeč populistům

Není to tedy vítězství, ale spíše nahrávka na smeč různým populistům. Největší problém vidím v tom, že „povinná solidarita“ znamená v jakékoli podobě push faktor pro nelegální migraci. Není divu, že např. už zmíněná Malta se zdržela, protože tento maličký ostrovní stát už především nechce žádný další nekonečný proud migrantů.

Termín “povinná solidarita”, který se v této souvislosti zmiňuje, vzbuzuje sám o sobě negativní emoce. Bohužel reálně hrozí, že si téma opět přivlastní různí populisté či krajní pravice. Nepřekvapí, že např. Andrej Babiš se tématu chopil prakticky záhy, přestože zrovna on sám má máslo na hlavě.  

Nyní sice plamenně hovoří proti migraci, nicméně sám nám v roce  jako ministr financí fantazíroval o tom, jak by mohli uprchlíci obsadit tisíce pracovních míst. Tehdy zjevně s masovou ilegální migrací problém neměl.

Babiš se často prezentuje jako ochránce před nelegální migrací a bojovník za bezpečné hranice. Zaměstnávat ale nelegální migranty ve svém podniku za minimální mzdu mu nikdy nevadilo.

V celkovém přístupu k migraci má tedy Evropská unie co zlepšovat. Mimochodem, na konci června zemřelo ve Středozemním moři přes 70 migrantů a další stovky se pohřešují. Pašerákům jsou tahle úmrtí jedno. Zaplaceno dostali. To, že stovka nevinných lidí umře, vůbec neřeší.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 10.7.2023 7:15 | karma článku: 17,25 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 777x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Za požár v Českém Švýcarsku by měli jít do vězení úplně všichni

Nedávné dopadení pachatele požáru lesa v Českém Švýcarsku oživilo diskusi o dopadech klimatických změn. Fakt, že se debata stočila tímto směrem, by nás neměla překvapovat. Požár byl považovaný za jeden z projevů změn klimatu.

5.6.2023 v 8:05 | Karma: 21,94 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.