Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruská účast na OH by byla výsměchem všem ukrajinským obětem Putinovy barbarské invaze

Konec války na Ukrajině je zatím v nedohlednu a vinou útoků ruské armády denně stále umírají nevinní civilisté včetně dětí.

Navzdory tomu ale Mezinárodní olympijský výbor (MOV) doporučil sportovním federacím umožnit návrat ruských a běloruských sportovců do soutěží pod neutrální vlajkou. Jedná se o naprosto nechutný alibismus! Opravdu nerozumím tomuto skandálnímu rozhodnutí, které je skvrnou na reputaci MOV.

Porušení olympijských zásad

Rád bych viděl do hlavy prezidenta MOV Thomase Bacha a dalších činovníků, protože tomu opravdu nerozumím. Popírají samotnou olympijskou myšlenku. Jedním z cílů olympismu má totiž být „zapojení sportu do služby harmonického rozvoje lidstva s cílem vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti.“ Zavíráním očí nad pokračující ruskou agresí ničeho takového opravdu nedosáhneme.

Prezident MOV Thomas Bach pak ještě dále šokoval, kdy vyjádření řady evropských vlád včetně té české označil za zavrženíhodné. Tvrdí, že tím prý narušují autonomii sportu. Odvolávat se na něco takového v době, kdy během konfliktu umírají civilisté, mnozí sportovci nemohou kvůli válce reprezentovat svoji zemi a někteří z nich už dokonce důsledkem válečných událostí zemřeli, považuji za naprosto nehorázné.

Pobavil mě také šéf ruského olympijského výboru Pozdňakov, který řekl, že navrhované podmínky jsou porušením principů MOV a OSN. Tady je krásně vidět naprostá absence sebereflexe, kterou Rusové ve velké míře oplývají.

Vyskytli se takoví, kteří mluví o diskriminaci ruských sportovců s odvoláním na článek Olympijské charty, kde se píše, že „provozování sportu je lidským právem. Každý jednotlivec musí mít možnost provozovat sport bez jakékoli diskriminace a v olympijském duchu, jenž vyžaduje vzájemné porozumění v duchu přátelství, solidarity a fair-play.“ 

Bohužel zapomínají na práva ukrajinských sportovců, kterým bylo kvůli ruské agresi v tom lepším případě znemožněno věnovat se sportovní činnosti. V tom horším se mu nebudou moci věnovat už nikdy, protože se stali obětí této nesmyslné války.

A hlavně se zapomíná na druhou část textu. O nějakém porozumění, duchu přátelství či solidaritě nebo alespoň fair play (o které se zde ještě zmíním) samozřejmě nemůže být v případě Ruska dopouštějícího se agrese vůči jiné zemi ani řeč. Pokud je něčí jednání v naprostém rozporu s duchem olympijských zásad, pak jednoznačně právě to ruské.

Olympiáda byla vždy o politice

Novodobé olympijské hry byly ovlivněné politikou už od samého počátku. Málo se bohužel v celé této debatě připomíná, že k neúčasti či vyloučení některých zemí došlo v historii olympijských her už mnohokrát a příčinou nemusela být zdaleka jen nevyprovokovaná agrese vůči cizímu státu coby nejhorší čin, kterého se může stát dopustit.

Pár příkladů z novodobé historie: Tak třeba taková JAR měla mezi lety 1960-1992 zapovězenou účast na olympiádách kvůli své politice apartheidu. V reakci na sovětský vpád do Afghánistánu bojkotovala většina západních zemí olympiádu v roce 1980 v Moskvě. A o čtyři roky později udělal totéž jako odvetu východní blok s výjimkou Rumunska. Na olympiádě v roce 2000 v Sydney byl vyloučen Afghánistán kvůli tomu, že talibanská vláda zakazovala sport ženám.

A pak zde máme Rusko, které už bylo dříve vyloučené z olympijské účasti kvůli dopingu. Poprvé se to Rusku stalo na OH konaných v roce 2018 v korejském Pchjongčchangu. Stejně tak nemohlo kvůli rozhodnutí Světová antidopingové agentury soutěžit pod svojí vlajkou ani předloni v Tokiu.

Ruské pojetí sportu

Sport je v Rusku centrálně řízen, to víme na základě mnohých skandálů. Pokud má mít sport smysl, měl by se hrát fér a podle pravidel, to však Rusko v žádném případě nedělá. Dopingové aféry vrhly světlo reflektorů přímo na Kreml.

Shodou okolností před pár dny Mezinárodní olympijský výbor potvrdil, že česká reprezentantka Zuzana Hejnová obdrží stříbro ze závodu na 400 m překážek na OH v Londýně 2012. Dosavadní ruská vítězka Anťuchová byla totiž diskvalifikována za doping. Pozdě, ale přece.

Zuzana Hejnová si samozřejmě zaslouží obrovskou gratulaci! A samotný doping nestojí v tomto případě za další komentář. Už to beru jako samozřejmost a součást ruské tradice. Pojem fair play Rusku nic neříká. Jejich sportovci jednoduše nemají na významných mezinárodních kláních co dělat.  

Ruská účast by měla být nemyslitelná

Na jednu stranu se Mezinárodní olympijský výbor tváří, že zpřísňuje podmínky, ve skutečnosti se ale o žádné velké zpřísnění nejedná.  Opravdu má být za rozpoutání válečného konfliktu, kde umírají civilisté stejný trest jako za mnoho případů dopingu u sportovců?

Když Rusko napadne a obsadí část sousedního státu, vraždí jeho obyvatele, dopouští se znásilňování, deportací některých obyvatel a doslova i krádeží dětí, pro předsedu MOV to absolutně nic neznamená. Navíc ještě vynadá těm, co jsou proti. Opravdu šílený přístup.

Názor, že „politika do sportu nepatří,“ je v tomto případě absolutně mimo a v praxi jen znamená zavírat oči nad zjevnými válečnými zločiny, kterých se Rusko dopouští. Politika prostupuje všemi oblastmi, tedy i sportem. Myslet si opak považuji za naivní.

V diktátorských režimech, jako je ten Putinův, to samozřejmě platí dvojnásob. I kdyby ruští sportovci nesoutěžili pod ruskou vlajkou, Kreml stejně bude zneužívat jejich úspěchy k vlastní propagandě.

Plivnutí do tváře všem zemřelým ukrajinským sportovcům

Nikdo, kdo viděl zvěrstva napáchaná ruskou armádou, nemůže pochybovat o tom, že účast ruských sportovců by měla být za současných okolností naprosto nemyslitelná. Někteří ukrajinští sportovci už zemřeli při obraně své vlasti, případně se stali obětí ruských útoků na civilní cíle.

Tito lidé věnovali veškeré své úsilí tomu, aby byli ve sportu úspěšní. Jejich životy však skončily předčasně a už nikdy nebudou mít možnost reprezentovat svoji zemi na olympiádě. Mimochodem, před pár dny zemřel v nemocnici na následky zranění z boje s ruskými okupanty další ukrajinský sportovec - čtyřnásobný mistr světa v kickboxu Vitalij Merinov.

Považují za naprosto nemorální a ohavné umožnit účast na olympijských hrách sportovcům Ruska a Běloruska. Znamená to výsměch všem zemřelým ukrajinským sportovcům a všem obětem Putinovy barbarské invaze na Ukrajinu. Pokud MOV povolí Rusům účast na olympijských hrách v Paříži v roce 2024, zbytek světa by je měl bojkotovat!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Ruští a běloruští sportovci nemají na OH co dělat.

 

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 3.4.2023 9:13 | karma článku: 23,03 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 777x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.