Protesty ekoteroristů mohou zabíjet a taky pomáhat Rusku

21. 11. 2022 10:30:00
Přilepení se na silnici, polévka na obraze, demonstrace, stávky. Existují různé způsoby, jak se lidé snaží upozornit na klimatickou změnu. Některé jsou zcela v pořádku a mají svůj význam. Jiné mohou zabíjet a napomáhat Rusku.

Někteří klimatičtí aktivisté volí opravdu svérázné způsoby, jakými chtějí dosáhnout svých cílů či alespoň upoutání pozornosti. Ne, nebudu zde psát o stávkách na několika fakultách v Česku, protože ty patří ještě k těm relativně „nejnormálnějším“ a mimo Twitter u nás zajímají málokoho. Mnozí klimatičtí aktivisté mají v oblibě mnohem bizarnější praktiky. Nejvíce to platí o jejich zvláštním a zdivočelém poddruhu, pro který neexistuje lepší označení než ekoterorista.

Zatímco většina lidí, kteří chtějí dát veřejně najevo své postoje, tak činí např. účastí na různých demonstracích či zapojením se do různých diskuzí, ať už v reálném světě či online, u ekoteroristů je to jiné. Zdaleka totiž nezůstávají jen u těchto vcelku nenásilných projevů. Chtějí dosáhnout svých cílů upoutáním pozornosti, a to skutečně za každou cenu.

Lepení na silnice a další způsoby

Jednou z obvyklých praktik těchto ekoteroristů je přilepit se k silnici či jiným způsobem blokovat dopravu. Zájem (nejen) ze strany médií pak máte zaručený. Tyto případy byly zaznamenány na mnoha místech světa včetně Česka. Značnou pozornost vzbudil v květnu minulého roku jeden protest v Mladé Boleslavi. Protestující osoba známá jako Alžbětko si přilepila ruku vteřinovým lepidlem na silnici a blokovala provoz na jednom pruhu. Dosáhla jen toho, že zaměstnala složky IZS, hlavně záchrannou službu. Po odlepení od silnice totiž bylo kvůli lehkým zraněním nutné ošetření. Radost z protestu určitě museli mít i kolem projíždějící řidiči, kterým se neočekávaně prodloužila cesta do práce. Týden předtím si stejný člověk sedl doprostřed frekventovaného tahu a museli ho odnést policisté.

Loni v říjnu se v Londýně během protestu 50 lidí ze skupiny Insulate Britain (odnože Extinction Rebellion) přilepil jeden člověk jménem Matthew Tully k silnici dokonce obličejem. Podle jeho slov to mělo „být o silném prohlášení o věcech, které jsou kritické.“ Chtěl prý učinit něco extrémního, aby „reflektoval extrémní podstatu nouzové situace.“ Zároveň pak ale sám připustil, že to nebyl nejlepší nápad. Opravdu nevím, zda mohou vůbec existovat příčetní lidé, kteří náhle „prozřeli“ kvůli tomu, že jim někdo vyšinutý zablokoval silnici nebo vypustil pneumatiku.

Druhým rozšířeným způsobem jsou útoky na známá umělecká díla. Happeningů aktivistů nezůstala ušetřená ani slavná muzea a galerie. V londýnské Národní galerie se v červenci dva klimatičtí aktivisté z aktivistické skupiny Just Stop Oil přilepili k rámu 200 let starého díla Vůz na seno (The Hay Wain) od anglického malíře Johna Constablea. Ještě předtím přelepili obraz velkými listy papíru, na nichž byla vyobrazena jejich „apokalyptická vize budoucnosti“. Způsobili naštěstí jen drobné poškození rámu a také narušení povrchu laku na obraze.

Při těchto příležitostech patří kromě „lepení“ k dalším oblíbeným metodám také postříkat slavný obraz např. rajčatovou polévkou nebo bramborovou kaší. Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil v polovině října v londýnské Národní galerii vystříkly rajčatovou polévku na obraz Slunečnice od nizozemského malíře Vincenta van Gogha.

V říjnu se odehrál také útok jedné aktivistky a jednoho aktivisty bramborovou kaší na obraz francouzského malíře Claudea Moneta v muzeu v německé Postupimi. Oba pachatelé dílo nejprve potřísnili a pak se u něj přilepili. Mělo se jednat o akci skupiny Letzte Generation (Poslední generace), o níž bude ještě řeč. Dvojice je vyšetřována mj. kvůli poškození cizí věci

A úplně nejaktuálnější incident se odehrál u našich jižních sousedů – v Rakousku či přesněji ve vídeňském Muzeu Leopoldových. Také zde figurovali dva aktivisté ze skupiny Letzte Generation První z nich pocákal známý obraz Gustava Klimta Tod und Leben (Smrt a život) jakousi černou tekutinou a druhý se na obraz přilepil.

Všichni tito bojovníci se změnou klimatu nejspíše věří, že je lidé kvůli ničení cenných uměleckých děl začnou podporovat. Nejspíše žijí v představě, že ničením lidských výtvorů, blokováním silnic nebo benzínových pump a naštváním co největšího počtu lidí pomohou zastavit změnu klimatu.

V Kremlu mají radost

Zatím jsem zmínil jen počiny ekoteroristů patřící do rubriky bizarností, které budí spíše úsměv nad donebevolající pitomostí protestujících. Nejhoršími důsledky jsou většinou „jen“ mírné poškození známých děl a naštvanost či pohoršení ze strany části veřejnosti. Důsledky ale mohou být i mnohem horší, jak o tom svědčí dva případy z nedávné doby.

Málo se ví, že pokud blokujete silnici, můžete způsobit i to, že někomu nepřijede sanitka včas a dotyčný zemře. A to se také stalo na začátku listopadu v Berlíně. Míchačka betonu přejela čtyřiačtyřicetiletou cyklistku a sanitka nemohla přijet včas. Uvázla totiž v zácpě kvůli blokování dálnice aktivisty z už zmíněné skupiny Letzte Generation, kterou pak mnozí začali nazývat „Letzte Degeneration“. Žena nakonec svým zraněním podlehla.

Mimochodem, někdy mohou blokády napomáhat Evropě nepřátelské velmoci a klimatičtí aktivisté mohou sehrát roli užitečných idiotů Ruska. Stovky ekologických aktivistů se dostaly na plochu amsterdamského letiště Schiphol, kde po několik hodin bránily vzletu soukromých letadel. Blokovat měli také letadlo, které přiváželo pomoc Ukrajině.

Myšlenkovému podhoubí, z něhož smýšlení těchto ekoteroristů vychází, není odpor vůči Západu či hlásání myšlenek jak vystřižených z proruských plátků nic cizího. Právě naopak. Přesvědčit jsme se o tom mohli nedávno, když devatenáctiletá zelená vůdkyně Greta Thunbergová mluví o potřebě „transformovat despotický a rasistický systém kapitalistického Západu.“ Viní Západ tedy z veškerého zla a nazývá nejsvobodnější systém světa despotickým. Nic nového pod sluncem. Něco podobného jsme mohli slyšet z různých stran už xkrát. Ruští propagandisté mají tento styl rétoriky o zkaženém Západu ve velké oblibě a museli mít ze slov švédské aktivistky radost, protože někdo dělá jejich práci za ně a navíc mnohem efektivněji. Skoro se zdá, že tito ekoteroristé dělají všechno pro to, aby všem rozumným lidem jakékoli kroky proti klimatické změně totálně znechutili a zároveň ještě posloužili zájmům Ruska.

Přeji vám hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 21.11.2022 10:30 | karma článku: 21.82 | přečteno: 458x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 516 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 774 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 842 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 37.77 | Přečteno: 882 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 326 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3114 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...