Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srbsko si musí vybrat, zda bude součástí EU, nebo ruským vazalem

Země EU čelí nárůstu ilegální migrace lidí ze třetích zemí ležících mimo Evropu. Tento problém už jsme pocítili i u nás a museli jsme přikročit k mimořádným opatřením. Část viny na tom nese jedna země ležící přímo u hranic EU.

Už z nadpisu jste asi pochopili, že tou zemí je Srbsko. Tomu byl přidělen v roce 2012 kandidátský status a mělo tak možnost stát se postupem času členem EU. Šance, že by se přístupové rozhovory s balkánskou zemí mohly v blízké budoucnosti nějak posunout dále, je nyní mizivá.

V současné době se totiž Srbsko bohužel nechová jako stát, který chce být součástí EU, ale spíše jako vazal Ruska, který chce zemím EU co nejvíce zatopit. Právě trasou přes Srbsko totiž proudí na území států EU davy ilegálních migrantů a není divu, že nyní se často mluví o opakování krize z roku 2015.

Problém je srbská vízová politika

Přes Srbsko se v tomto roce totiž dostaly na území EU tisíce migrantů ze třetích zemí. Jádro problému tkví právě v benevolentním srbském přístupu k migrační politice. Srbský ministr vnitra Aleksandar Vulin sice v létě v reakci na problémy s migrací mj. prohlásil, že "Srbsko není parkoviště pro migranty a nedovolí, aby byl náš způsob života jakkoli ohrožován aktivitami obchodníků s lidským utrpením." Realita je ale odlišná.

Tento stát totiž umožňuje vstup bez víz osobám z mimoevropských zemí, jako jsou Indie, Tunisko, Sýrie nebo třeba Burundi, přestože jiné evropské země od občanů těchto zemí víza vyžadují. Balkánská země má zároveň bezvízový styk se státy Evropské unie, a proto se mnoho lidí, kteří vstupují do Srbska, pokouší jít dále na západ. Vízová dohoda mezi Srbskem s EU se vztahuje na krátkodobé pobyty, ale migranti se pokoušejí zůstat déle.

Podle posledních údajů evropských orgánů bylo v letošním roce odhaleno 106 000 osob, které vstoupily do EU ze západního Balkánu bez potřebných dokumentů. To představuje oproti loňskému roku 170% nárůst. Agentura EU pro ochranu hranic Frontex uvedla, že jen za měsíc září vstoupilo balkánskou trasou na území EU cestou nelegálně 19 160 migrantů.

Situace je neutěšená a jak už jsem naznačil na začátku, Česko se kvůli opětovnému nárůstu nelegální migrace a zintenzivnění boje s převaděči rozhodlo dočasně zavést systematické kontroly na hranicích se Slovenskem. Česko je zde pouze tranzitní zemí, protože migranti mají dále namířeno na západ, např. do Německa. Vedle policistů a celníků hlídají hraniční přechody také vojáci. Mezi zadrženými v Česku je nejvíce Syřanů, následují Turci, Afghánci a Maročané. Přístup české vlády je zatím dobrý, daří se zachytávat migranty a rozbíjet pašerácké sítě.

EU musí udělat více

Jelikož se jedná o celoevropský problém, řeší se i na úrovni EU. 14. října téma probrali ministři vnitra na setkáních Rady a měli se shodnout na konkrétních opatřeních v následujících týdnech. Jde především o pokračování maximálního diplomatického tlaku na země západního Balkánu, aby změnily svou příliš liberální vízovou politiku v souladu s EU. Na úrovni EU je ale potřeba udělat víc. Evropská unie musí ukázat, že je schopná si dupnout na Srbsko, které se chová jako ruský vazal a využívá či spíše zneužívá bezvízového vztahu se zeměmi EU. Putin využívá Srbsko proti EU, aby mu pomáhalo destabilizovat situaci v Evropě.  Vidíme, že diplomaticky to příliš nejde. České předsednictví by mělo navrhnout přerušení bezvízového vztahu Srbska a Albánie s EU. Dobrou zprávou pro nás je, že podle všeho je tomuto kroku nakloněná i Evropská komise.

Srbský přístup představuje problém pro EU a hraje tak do karet Putinovi, který využívá Srbsko k vyvíjení tlaku na EU skrze migranty. Syřané, Afghánci a další lidé ze třetích zemí využívají bezvízového vztahu své země se Srbskem, odtud pak putují dál do EU. Skutečnost, že za prvních devět měsíců tohoto roku se dostalo na území Evropské unie bez dokumentace přes 100 000 migrantů, představuje vážnou bezpečnostní hrozbu. Chování Bělehradu prostě nelze tolerovat. Srbsko nemůže sedět na dvou židlích a musí si vybrat, jestli chce být v budoucnu členem EU, nebo ruským vazalem.

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 31.10.2022 9:10 | karma článku: 21,63 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma: 17,25 | Přečteno: 519x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma: 23,70 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma: 24,30 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma: 13,70 | Přečteno: 254x | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Opravdu jsou elektromobily tak skvělou alternativou?

Z neznámého důvodů stále převládá u mnohých přesvědčení, že vozidla se spalovacím motorem budou v dohledné době nevyhnutelně nahrazená elektromobily. Pochybnosti jsou ale rozhodně na místě.

12.6.2023 v 9:10 | Karma: 27,70 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Seniorka po pádu z tramvaje zemřela, z jejího usmrcení policie obvinila řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.