Bílí umělci by nikdy neměli vystupovat v roli černochů, indiánů či Asiatů!

19. 04. 2021 7:45:12
Určitě jste zaregistrovali, jak Markéta Konvičková ve třetí řadě show Tvoje tvář má známý hlas ztvárnila zpěvačku Arethu Franklinovou.

Maskéři si dali opravdu záležet na tom, aby byla zpěvaččina podoba co nejvíce podobná černošské zpěvačce. Nezapomněli samozřejmě ani na tmavé nalíčení obličeje, aby zpěvačka ve zmíněné show vypadala jako skutečná černoška.

To samé však nelze říci o podobě Romana Vojtka, který taktéž účinkoval v roli Arethy Franklinové, ale bez jakéhokoli tmavého líčení. Bílá Aretha Franklinová může mnoha hudebním fajnšmekrům připadat trochu zvláštní, ale mělo to svůj důvod. Majitel licence si totiž vyžádal, aby zde nadále nevystupovali bílí interpreti nalíčení jako umělci tmavé pleti. Tento zákaz je nepochybně dalším významným krokem v boji proti rasismu a předsudkům.

Mnozí by se měli omluvit

Markéta Konvičková by se měla za své jednání určitě omluvit, podobně jako to udělal Hank Azaria. Ten se jako bílý herec veřejně kál za to, že v seriálu Simpsonovi daboval postavu Apua Nahasapímapetilona, který je indického původu. Americký herec zde prohlásil, že by se nejraději osobně omluvil každému Indovi v této zemi. Zda bude jeho lítost opravdu účinná, není zdaleka jisté. V každém případě by bylo žádoucí, kdyby se ke stejnému kroku odhodlal i Vítězslav Bouchner, který stejnou postavu ze Simpsonových daboval v češtině. Měl by se omluvit všem Indům žijícím v Česku, že si nebyl vědomý svého rasismu a dovolil si dabovat postavu Inda, přestože sám Indem nebyl.

V Česku by si z Hanka Azarii mělo vzít příklad např. i Divadlo Járy Cimrmana a omluvit se třeba za to, že černochy (a je úplně jedno, že se jednalo o albíny), hráli výhradně bílí herci, a navíc ještě k tomu samí muži. Věřím, že se zmíněné divadlo v tomto nechá poučit od jiných progresivněji smýšlejících umělců a konečně se v něm zasadí o větší diverzitu v zastoupení žen a také rasových, genderových a sexuálních menšin.

Už dávno se také měly přestat vysílat filmy o Vinnetouovi, kde se tvůrci dopustili stejného hříchu - indiány zde totiž hráli bílí herci. Stylizovat se do role příslušníka etnika jiné barvy pleti je jedním z nejhorších projevů rasismu, protože takové chování jen pomáhá udržovat předsudky a negativní stereotypy týkající se lidí jiné barvy pleti.

Černé postavy v bílých rolích jsou v pořádku

Naopak když vystupují černé a obecně nebílé postavy v tradičně bílých rolích, je to samozřejmě v pořádku, protože se tím hluboce zakořeněné předsudky pomáhají odbourávat. Jedním z příkladů je německá pohádka O princezně Amélii vzniklé na motivy známé pohádky Sůl nad zlato, kde jedním z protagonistů je černošský princ.

Nesmíme zapomenout ani na připravovanou britskou třídílnou minisérii Anna Boleynová věnovanou životu druhé manželky anglického krále Jindřicha VIII., kde titulní roli má hrát černá herečka Jodie Turner-Smithová. V takových případech samozřejmě není vůbec nutné obtěžovat se něčím takovým, jako je historická přesnost, či zda umísťování některých postav je adekvátní místu vzniku pohádek.

Za zmínku zde stojí i kauza kolem nizozemského překladu básně "The Hill We Climb" od mladé americké autorky afroamerického původu Amandy Gormanové, kterou přednesla na inauguraci prezidenta Joea Bidena. Nejprve měla dílo černošské básnířky do nizozemštiny přeložit mladá spisovatelka Marieke Lucas Rijneveldová. Ta nabídku nakladatelství Meulenhoff nejdřív přijala, nicméně po vlně kritiky ze strany pokrokově smýšlející veřejnosti, podle níž měla báseň přeložit černoška, se ale možnosti přeložit báseň překladu vzdala.

Dá samozřejmě rozum, že autorku rozhodně nemohla omlouvat skutečnost, že sama patří k jiné znevýhodněné skupině – považuje se totiž za nebinární a cítí se být ženou i mužem zároveň. Bílí autoři by samozřejmě vůbec neměli ani překládat ty černé, což nakonec uznala i autorka, když řekla: „Vyděsil mě poprask okolo toho, že bych měl šířit poselství Amandy Gormanové. Rozumím všem, které ranil fakt, že si Meulenhoff vybral mě.“ I z této mladé umělkyně by si měli lidé nejen v Česku vzít příklad.

Pro bílé umělce by tedy měla být jakákoli stylizace do nebílých rolí tabu. Úplně nejlepší by nejspíše bylo, kdyby se ve filmech a všech uměleckých dílech bílých autorů snad s výjimkou zmíněných pohádek a historických filmů veškeré postavy jiné barvy pleti vůbec nevyskytovaly. Jinak se patrně nikam neposuneme a ten lepší svět, kde už nebude existovat rasismus, předsudky a stereotypy, nikdy nepřijde.

Přeji hezký den a veselou mysl.

Varování: Článek obsahuje prvky ironie a nadsázky

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 19.4.2021 7:45 | karma článku: 46.55 | přečteno: 14279x

Další články blogera

Tomáš Zdechovský

Reforma migrace musí vypadat úplně jinak

Nelegální a nekontrolovaná migrace představuje jeden z hlavních problémů, které nyní Evropa řeší. Už dlouhou dobu se budují ploty na vnější hranici, protože se 'zjistilo', že je děravá.

10.7.2023 v 7:15 | Karma článku: 17.25 | Přečteno: 514 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Německé levicové neziskovky pomáhají Rusku

Problematika šíření (nejen) ruské propagandy a dezinformací se už několik let řeší ze všech možných a myslitelných úhlů.

3.7.2023 v 7:30 | Karma článku: 23.70 | Přečteno: 772 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Učitelka šířila ruskou propagandu ve škole a skončila u soudu. Teď chce být ředitelkou!

Pro bezproblémové soužití mezi lidmi a vůbec fungování celé společnosti je nezbytná vzájemná důvěra. Záměrné šíření nepravdivých informací jde proti tomu a vyvolává v lidech pocit, že už nemůžou věřit nikomu.

26.6.2023 v 7:35 | Karma článku: 24.30 | Přečteno: 840 | Diskuse

Tomáš Zdechovský

Má Lukašenko jaderné zbraně, které svět neviděl?

Rusko rozmístilo na území Běloruska taktické jaderné zbraně a běloruskému prezidentovi Aleksandru Lukašenkovi vlivem toho očividně narostlo sebevědomí. Chlubí se a skoro až vyhrožuje celému světu, že má atomovky.

19.6.2023 v 9:59 | Karma článku: 13.70 | Přečteno: 254 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 36.92 | Přečteno: 815 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.33 | Přečteno: 320 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3091 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 678 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4404

Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...